torek, 7. julij 2015

Metin sladkor

Mint sugar how to prepair mint brown sugar

Danes izpolnjujem željo večim obiskovalkam in obiskovalcem bloga, saj sem na elektronski naslov dobil več prošenj za recept, kako pripravim domač metin sladkor. In ker ne smem izneverit mojih bralcev je danes na vrsti enostaven postopek priprave  metinega sladkorja.

To, da sem velik ljubitelj čilijev in mete sem že večkrat napisal in to potrjujem še danes. Sezona čilija je že v polnem teku, čeprav pri meni malo v zaostanku. Imel sem neljubo situacijo, saj mi je naša psička uničila več kot polovico mladih čilijev na balkonu. Na začetku bi me skoraj kap, ampak svet se vrti naprej, slaba volja je minila, zavihal sem rokave  in vse uničene čilije že  nadomestil z novimi. Sedaj pa se je pojavil majhen problem, saj mi na balkonu zmankuje prostora za vse sadike čilijev in različne vrste met, ki jih že nekaj časa gojim in sem jih že predstavil v objavi Meta in origano. Ker mete rastejo kot nore in jemljejo svetlobo čilijem jih je potrebno redno rezati. Posledično zaradi tega je potrebno te porezane mete nekako shraniti oziroma pretvoriti v nekaj trajnejšega.

Mint and brown cane sugar before blending

Eden izmed načinov in tistih najlažjih je sigurno  priprava metinega sladkorja. To je še en tistih postopkov/receptov, kjer lahko rečeš, da lažje skoraj ne gre. Poleg tega med pripravo izkoristiš toploto pečice, ki ostane po zaključku peke. Verjetno nisem edini, ki to toploto pečice redno izrablja? Po zaključku peke je pečica še vedno zelo dolgo topla in to toploto pri nas doma izkoristimo za različne stvari, največ pa za sušenje različnih začimb.  Upam, da vas bom vzpodbudil, da boste sedaj tudi vi izkoriščali to toplotno energijo, ki gre drugače v nič.

Po objavi o preprosti ananasovi sladici, sem dobil kar nekaj elektronskih sporočil, kjer so bile prošnje o posebni objavi za metin sladkor, pa čeprav sem že takrat napisal, kako lahko sami doma naredimo metin sladkor.  To ni nobena znanost ampak samo majhna iznajdljivost kako porabiti vso to meto, ki mi raste v loncih, vam pa verjetno na vrtu. Res je, da največ mete v teh vročih dneh porabim za pripravo domače vode z okusom in pa najinega omiljenega deviškega mojita, nekaj pa jo je potrebno shraniti za zimske dni, ko meta nič več ne raste. Čeprav sva daleč od morja, si lahko morje z malo domišljije pričarava kar na balkonu, kjer se zvečer  obkrožena z vsem dišečim zelenjem razvajava s to preprosto in odlično pijačo. 

Mint and brown cane sugar peppermint with sugar close up

 Metin sladkor

Mint sugar how to prepair mint sugar recipe

- pol kg rjavega trsnega sladkorja
- 50-60 listov poprove mete

Metin sladkor lahko pripravite tudi iz navadnega belega sladkorja, ki bo dobil še lepšo zeleno barvo. Pri nas doma belega sladkorja ne uporabljamo, največkrat uporabljamo kokosov sladkor, ki bi ga bilo škoda za mešanje z meto,  drugače pa rjavi trsni sladkor, ki bi "naj bil" malo bolj zdrav od belega sladkorja. Itak pa po moje zaradi zdravja ni važna barva sladkorja ampak bolj količina, ki jo porabiš.

Prav tako lahko uporabite tudi druge vrste mete, kot so jagodna, spearmint, maroška, ingverjeva in še ostale. Tokrat sem uporabil poprovo meto, ki jo je bilo potrebno že porezati in ima zame res najmočnejši okus. 

Najprej natrgamo listke mete, ki jih  operemo in osušimo. V blender stresemo sladkor in dodamo osušene listke mete. Več listkov dodamo, več bo okusa po meti in zelena barva bo intenzivnejša. Ne smemo pa pretirati, da nam na koncu ne bo ostala samo sladkana meta. Dobro viden je primer na spodnji fotki, kjer polovico kozarca blenderja zavzema sladkor, ostalo polovico pa meta in to se največkrat najbolje obnese.

Mint sugar how to prepair mint sugar in blendtec blender

V blenderju zmeljemo sladkor in meto. Če se sladkor in meta takoj ne premešata, ga izključimo in meto malo potlačimo v sladkor ter nadaljujemo z blendanjem, da dobimo zdrobljen sladkor zelene barve brez večjih listkov. 

Mint sugar blended in Blendtec blender

Masa sladkorja in mete je sedaj malo vlažna, saj je sladkor prevzel vlažnost, ki se je nahajala v metinih listikih, zato je potrebno to maso posušiti, da bo lahko obstojna oziroma jo bomo lahko uporabljali dalj časa. To mešanico stresemo na papir za peko in jo razporedimo po pekaču, ter po končani peki, ko se pečica ohlaja, postavimo na srednjo rešetko, s tem, da pustimo vrata pečice priprta. Lahko si pomagamo tudi s kuhalnico, ki jo potisnemo med vrata pečice, da ostanejo le ta malo odprta. Ko se je pečica ohladila, se je tudi metin sladkor že osušil. 

Mint sugar before drying in the oven

Ker so se med tem sušenjem sprijeli nekateri večji kosi sladkorja skupaj, jih stremo v možnarju na fine delce, ali pa stresemo celoten metin sladkor še enkrat v blender in ga z nekaj pritiski za zagon "pulse" zmeljemo na fino oziroma nazaj na prvotno velikost granulacije sladkorja. 

Mint sugar dryed in the jar

Metin sladkor shranimo v dobro zaprto stekleno posodo in ga lahko uporabljamo za sladkanje čajev, pripravo instant metinega napitka (žlička metinega sladkorja v večjem kozarcu vode), sladkanju sladic, pri okraševanu sladic in še veliko drugih načinov uporabe. 

Naj vam stanovanje zadiši po meti ;)



6 komentarjev:

  1. Res dobra ideja in... nujno za stekleni kozarec:).
    Naslednjič pa... eno osvežilno, velja?! :). Te stopinje so čist' prehude... A kljub vsemu, bodite kar se da lepo!
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bom poskusil izvesti, da boš dobila nekaj osvežilnega ;)

      Izbriši
  2. Živijo, pred kratkim sem "ujagala" vaš blog. Mega, mega, mega! Hvala za vse recepte. Tale metin sladkor me je kar malo "obsedel", vsaj prva runda. Jao, mislim, da sem ga več pojedla kot shranila. Ampak mojih možganov prav ni uspelo prepričat, da ni ok, če pojem polovico sarže :)

    OdgovoriIzbriši