ponedeljek, 2. december 2013

Kardij in losos v škartocu - Cardoon with losos

Kardij in losos v škartocu - Cardoon with losos

Že večkrat sem pisal, da me Žiberjevi na ljubljanski tržnici presenetijo z zelenjavo, ki prej ni nikoli našla poti na naše krožnike. Tudi prejšnjo soboto so me presenetili z novo vrsto zelenjave, katere še nisem videl oziroma zaznal na ljubljanski tržnici. 
Predstavili so mi jo kot Cardoon, kateremu italijani pravijo tudi zimska artičoka. Po brskanju na spletu sem ugotovil, da je pri nas ta rastlina znana kot Kardij. Kardij je sorodnik artičoke, ki ga gojijo zaradi užitnih listnih pecljev. Ima manjše socvetne popke in cvetove. Na prvi pogled so njegovi listi nekoliko podobni listom stebelne zelene, vendar so trši in po okusu blizu artičoki.

Kardij - Cardoon
 
Ker sem bil navdušen nad recepti, ki sem jih pripravljal konec pomladi iz Žiberjev mladih artičok, sem se tudi tokrat odločil, da Kardij uporabim v jedi podobni kot je opisano v receptu Mlade artičoke z lososom in kifeljčarjem.

Kardij in losos v škartocu:
- 7 stebel kardija
- 6 filejev divjega lososa
- 2 limoni
- 6 vejic koprca
- sol, poper, olivno olje

Najprej se je potrebno lotiti čiščenja kardija, kar je kar zoprno opravilo. Ker kardij zelo hitro oksidira, si pripravimo skodelico zelo mrzle vode, v katero smo stisnili sok ene večje limone, za vsak slučaj pa imejmo pripravljeno še kakšno limono. Najprej odrežemo zeleni del na obeh straneh stebla, nato pa steblo olupimo podobno kot rabarbaro. Lupljenje je malo zmudno,  saj je steblo obdano z nitkami, katere je najbolje odstraniti. Na tej strani je zelo lepo opisano in poslikano, kako se očisti kardij. 
Ko očistimo steblo, ga narežemo na 3 do 4 cm velike kose, katere odlagamo v pripravljeno skodelico zmrzlo  vodo in limono.

Očiščen kardij - Cleaned cardoon

V loncu zavremo malo vode in v njej kuhamo očiščene in narezane dele kardija 30 minut. Po 30 minutah kardij dobro odcedimo ter ga v skledici zmešamo z dvema žlicama olivnega olja in rahlo solimo.

Lososove fileje očistimo, operemo ter dobro osušimo. Ker bomo kardij  in lososa pripravili v škartocu, si pripravimo večji kos papirja za peko. Kardij razporedimo po papirju za peko. Na kardij  položimo fileja lososa, jih pokapamo z nekaj kapljicami limoninega soka, posolimo, popopramo ter na vsakega dodamo vejico koprca. Dobro zavijemo v papir za peko, da nastane neprodušno zaprt žepek oziroma škartoc. Ker sem imel doma samo že narezan papir za peko, sem žepek sestavil iz dveh kosov. Spodnjega sem položil na pekač, nanj nadeval kardij in lososa, nato pa na vrh dodal še en kos papirja, vse robove zavil in jih spel kar s spenjačem. 

Pečemo v ogreti pečici 10 minut na 200 stopinjah. 

Kardij in losos v škartocu - Cardoon with losos

Ker na začetku nisem bil ravno prepričan, če bo to naša mala pupa jedla, sem zraven še spekel malo krompirjevih rezinc. 

Kardij in losos v škartocu - Cardoon with losos

Pečen kardij je na izgled zelo podoben pečeni zeleni, če pa bi mi nekdo zavezal oči, pa bi bil prepričan, da jem artičoke. 

Ste se že kdaj lotili čiščenja in priprave kardija? 


3 komentarji:

  1. DB, tole izgleda naravnost božansko :). Tudi jaz nisem poznala kardija....hm.. Hvala za tole!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi tisti recept z artičokami je bil hudo dober, zato sem moral ponoviti, vendar s kardijem. Še cel kup zelenjaveje takšne, ki je ne poznamo, ker se pri nas prodaja večinoma takšna zelenjava, ki jeo vsi "poznamo". Žiberjevi pa me vedno lepo presenetijo. Sploh njihove olive, ki niso v slanico so prav že nesramno dobre.

      Izbriši
  2. Zanimiva objava in spet nekaj novega... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši