torek, 12. januar 2016

Dimljena čili omaka Smokin HOT + GIVEAWAY

Smoked chili sauce Smokin HOT blog shot

Kljub temu, da se je sezona čilijev pri večini končala že pred časom in se že vsi pripravljajo na novo sezono oziroma so nekateri že pohiteli ter že začeli s sejanjem novih semen, pri meni še vedno čiliji rastejo. Ja res je. Čeprav smo že v januarju, imam na rastlinah še vedno plodove chocolate habanera, ki so moji najljubši čiliji. Omaka, ki jo danes predstavljam je bila narejena že v jesenskem času, fotografije pa so nastale ta vikend, ko sem obral še nekaj čokoladnih plodov. Pekoča čili omaka je narejena iz dimljenih čilijev zato je dobila tudi posebno ime in sicer dimljena čili omaka Smokin HOT

Dimljeni izdelki so pri nas kar precej popularni, pa s tem ne mislim dimljenih klobas. Všeč nam je dimljeni tofu, včasih smo imeli radi dimljene sire, ena izmed najljubših začimb, ki jo uporabljamo pa je dimljena paprika, ki s svojo aromo popestri razne jedi. 

Prvi dimljeni čili, ki sem jih probal so zelo znani po imenu Chipotle (chipoctli pomeni dimljen čili), kjer gre za dimljene čilije vrste Jalapeno. Jalapeno čilije največ uporabljajo v mehiški kuhinji, saj so ravno pravšnje ostrine, da jedi niso prepekoče, jed pa ima vseeno dovolj ostrine, da zadovolji čilijedce. Izdelava oziroma pridelava chipotle dimljenih čilijev poteka, tako da čilije pustijo na rastlinah da do konca dozorijo in se začnejo na rastlinah počasi že sušiti. Nato jih poberejo, zaprejo v večje dimne komore, kjer jih več dni dimijo, kjer sem med celotnih postopkom dimljena navlečejo arome po dimu in se tudi posušijo. Uporabljajo jih za pripravo različnih vrst mehiških jedi, omak, sals in zdrobljene kot začimbo.

Smoked chili sauce Smokin HOT bottle with chili

Znanec, ki je velik poznavalec čilija, je lani na enem izmeed slovenskih forumov, kjer se "zbiramo" čililjubci, napisal in prikazal na kakšen način on dimi čilije doma. Zadeva me je pritegnila in ker je bila lanska letina res obilna,  sem želel tudi sam preizkusiti skuhati omako iz dimljenih čilijev. Zmenila sva se, da pri njemu dimiva čilije, potem pa doma skuham omako iz dimljenih čilijev. Lahko bi rekli rečeno-storjeno. Čiliji so bili zdimljeni, jaz pa verjetno še nekaj časa ne bom pozabil, kako zadimljen sem prišel domov. Na žalost pa postopka nisem fotografiral, zato sem ga prosil, če lahko uporabim njegove fotografije. 

Dimljenje čilija sva izvedla v priročnem majhnem "Fish smoker"-ju, ki je v bistvu namenjen prekajevanju/dimljenju rib, vednar pa se da v njemu dimiti tudi druge stvari, kot sva dokazala s čiliji. 

Fish smoker for smoking chilies

Na dno posode se da pest žaganja posebnega aromatičnega lesa, za še boljšo aromo sva dodala še nekaj posušenih brinovih jagod.

Fish smoker before smoking

Čeprav se originalno sušijo čiliji vrste jalapeno, sem se odločil, da dimiva čiliji vrste chocolate habanero (na fotografijah so čilij vrste Habanero red), saj sem želel narediti močnejšo omako. Na rešetko sva zložila  oprane čilije, pokrila s pokrovom in prižgala spodnja gorilca, ki poskrbita, da se začne les žgati in sproščati dim, ki nato prehaja po celotni posodi in gre skozi vrhnji luknji iz posode. 

Habanero red before smoking

Naredila sva dvakratno dimljenje vsakič po 20 minut (v tem času se gorilca spraznita), čiliji se v tem času ne morejo posušiti, so se pa navzeli močne arome po dimu. 

Habanero red after smoking

Sedaj pa k pripravi omake....


Dimljena čili omaka Smokin HOT


Smoked chili sauce Smokin HOT recipe shot with chilies

- 750 g dimljenih čilijev chocolate habanero
- 2 rdeči čebuli
- 4 stroki česna
- 400 ml zmiksanih paradižnikov (5-6 paradižnikov)
- 100 g rjavega trsnega sladkorja
- žlička in pol soli
- 2,5 dcl jabolčnega kisa
- sok 4 limet

OPOZORILO!!!!
Še enkrat bom napisal, da svetujem "tega ne počnite doma" ampak raje nekje na odprtem. Dimljeni čiliji že pred kuhanjem dajajo močno aromo po dimu, med kuhanjem pa se ta še potencira in je bilo potrebno 3 dni zračenja stanovanja, da se v stanovanu ni več vonjalo te arome. Prav tako je potrebno izbrati visok lonec, da omaka med kuhanjem ne brizga okoli. Pri rezanju čilijev ovezno uporabljajte rokavice, saj se prsti zelo nalezejo arome dima, prav tako pa so čiliji še vedno zelo pekoči. 
Kuhanje omake:
Dimljenim čilijem najprej odrežemo pecelj in jih v mikserju zmiksamo na srednje fino. 
Na dveh žlicah olivnega olja prepražimo nasekljano  rdečo čebulo. Ko čebula postekleni,  dodamo  nasekljan česen, da zadiši. Dodamo rjav sladkor, da se začne sladkor topiti in že rahlo karamelizira. V lonec nato zlijemo zmiksane dimljene čilije in srednji temperaturi počasi kuhamo.  V mikserju zmiksamo rdeče paradižnike, da dobimo cca 400 ml paradižnikove pulpe, ki jo prilijemo v lonec in kuhamo na rahlem ognju naprej, da se omaka počasi kuha 30 minut. S paličnim mešalnikom omako še enkrat dobro zmiksamo, da ni nobenih večjih koščkov. Omako solimo, ji dodamo jabolčni kis in sok iztisnjenih limet. Na srednji jakosti in občasnim mešanjem pustimo, da se počasi kuha cca 1 uro.
V tem času si pripravimo ogrete in sterilizirane stekleničke. Jaz stekleničke stereliziram kar v sterilizatorju za otroške flaške, kar se omenil že v objavi o pripravi Limoninega sirupa.Če v pekoči čili omaki ne želite semen, potem omako pred polnjenjem precedite čez gosto sito. 

Z vročo omako napolnimo ogrete stekleničke do vrha, jih dobro zapremo. Še vroče stekleničke zavijemo v odejo in spravimo v škatlo (najbolj je kar plastična hladilna torba), da se počasi ohlajajo do naslednjega dne.

Omaka je precej pekoča, saj so uporabljeni čiliji vrste chocolate habanero, ki so kar precej pekoči, omaka pa ima prepoznavno dimljeno aromo. 

GIVEAWAY!!!

Spodobilo bi se, da bi že zadnjič ob presegu meje milijon obiskov bloga izvedel tale giveaway, nikoli pa ni prepozno. Tokrat podarjam stekleničko pekoče dimljene čili omake Smokin HOT.

Smoked chili sauce Smokin HOT giveaway shot

Za stekleničko domače pekoče dimljene čili omake Smokin HOT se potegujete tako, da:
- napišete komentar na blogu, kje bi to omako uporabili, ali

- lajkate Easy-recepti blog profil na Facebooku in to potrdite s komentarjem na FB pod objavo Dimljena čili omaka Smokin HOT + giveaway

Čas za podajo komentarja ali lajka/komentarja na FB imate do ponedeljka, to je do 18. 1. 2016 do 23.59 ure. Naslednjega dne bo izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki  mu podarjam stekleničko te posebne omake.

UPDATE!!!

Z malce zamude smo doma zopet opravili žrebanje za stekleniško pekoče dimljene omake Smokin hot. Tokrat je naša pupa izbrala listek s komentarjem, ki ga je na FB napisal Miha Zadnik. Čestitke!!!

Miha  steklenička Smokin hot

Miha prosim, če mi se javiš na ZS, da se dogovorima kam naj pošljem stekleničko.

 

14 komentarjev:

  1. V sirni omaki kot pomaki za koruzni čips.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uporabila bi jo v tortiljah, v marinadi za pečene perutničke, moj dragi bi jo sigurno poskusil na pici...

    OdgovoriIzbriši
  3. joj, kakšno vprašanje....povsod!!! :D

    OdgovoriIzbriši
  4. pravijo, da v tretje gre rado...

    omakco bi uporabila v kakšni omaki, morda v marinadi za meso...

    Krasen blog, zelo rada ga spremljam. Srečno še naprej!

    J.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz bi pa pokapala to omakco po krožniku, dala zraven na olivnem olju fajn zapečene kruhove kocke in šele potem vliva gor dobro domačo bučno juho...tako gosto.
    Vrtejbenka

    OdgovoriIzbriši
  6. Par kapljic na medium pečen beefsteak :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jaz bi samo za mizo sedela, in čakala da Vrtejbenka že enkrat postreže svojo bučno juho s tvojo HOT omakco ;).
    lp, Alma

    OdgovoriIzbriši
  8. Kremna bučna juha, kremna juha s pastinakom, nadev za tortilje... kaj vem, kam še, a previdno z doziranjem:). Zadnje čase kot da pri nas čilijev ni nikoli preveč. Zadnje čase z žgečkljivo soljo pražim sezam. Njami!
    Hvala!
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
  9. Paradižnikova juha z popečenim kruhom, popečena zeliščna polenta in feta sir,krompirjeva kremna juha,bruskete.....ideje kar letijo

    OdgovoriIzbriši
  10. Definitivno bi dodala omako v pasulj, v prebranac, v kremno korenckovo juho, v tortilje, v marinado za pecene perutnicke, kaksno kapljico tudi na pico pa se kam. Sabina

    OdgovoriIzbriši
  11. Bolj pogumni del druzine bi jo verjetno kapnil na kroznik kar tako, za pomako. Jaz bi jo uporabila pri marinadi za meso, za prebranec, tortilje, pri domaci bbq omaki..mmm.
    Neja

    OdgovoriIzbriši
  12. Mmmnjam :). Dva moja naj okusa - dimljeno in pekoče ;). Prav gotovo bi bila omaka najbolj uporabljana začimba v kuhinji: v zelenjavnih kremnih juhah, na pici, v kariju, v omakah in namazih, solatnih prelivih...

    OdgovoriIzbriši
  13. Omaka iz dimljenih čilijev je res zakon. Zanima me žaganje katerega aromatičnega lesa se uporablja, da imajo te omake res tak dober okus?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čisto odvistno kaj želimo oziroma kaj lahko dobimo. Pri smokerju za ribe je zraven že ameriško žaganje lesa drevesa Hickory, ki je v bistvu najbolj uporabljen pri dimljenju. Pri nas nekateri uporabljajo hrastovo žaganje ali pa žaganje jablane, ki da malce bolj sladek priokus. Načeloma pri čiliju ni zaželejeno, da se mu doda še sadni priokus, nekateri pa vseeno uporabljajo jablano.

      Izbriši