petek, 18. januar 2013

Indijančki my way


Vem, da je ta sladica za velike grešnike, vendar pa se med te grešnike vpišem včasih tudi jaz. Tako ali tako pa sem moral porabiti beljake, ki so mi ostali od druge sladice. Saj bi jih lahko porabil za kaj drugega, pa sem v fazi, ko se še ni treba pripravljati za poletje. 

Veste kaj je šam?  V bistvu zelo preprosta krema, ki pa ima zvrhano mero kalorij. 
Ko sem bil majhen,  me je oče večkrat peljal  v slaščičarno, kjer so imeli tako dobre šamšnite, da drugih tort sploh nisem hotel probati. Sedaj so šamšnite že skoraj izumrle, saj je zelo zelo malo slaščičarn, kjer jih še dobiš. So pa zato šam-kremo začeli uporabljati v drugačnih oblikah, med njimi tudi v takšni, ki so jo poimenovali  indijanček. 

Doma sem že večkrat pripravil navaden šam iz belega sladkorja. V zadnjem letu, pa sem ugotovil, da se ga da narediti tudi iz rjavega sladkorja, krema pa je še vseeno dovolj bela. 

Za 22 indijančkov, ki jih zmanjka v 3-4 ugrizih rabimo
- 150 gramov rjavega sladkorja
- 4 žlice vode
- sok polovice limete
- 3 beljaki
- 50 gramov belega sladkorja

Preliv
- 100 gramov temne čokolade
- 2 žlički mojega metinega izvlečka (ker ga nimate, lahko polijete samo s čokolado)

Za podlago sem uporabil bio ovsene piškote, lahko pa uporabite kakršne koli piškote, ki so okrogle oblike.

V manjši kozici kuhamo sladkor, limetin sok in vodo tako dolgo, da se zgosti.  V bistvu ga je treba kuhat do 116 stopinj, za nas, ki pa še nimamo termometra, pa je najlažji način takšen, da v zmes pomočimo vilico in pihnemo skozi. Če pri tem nastane balonček, je masa dovolj gosta oziroma na teh 116 stopinjah. 
Beljake in sladkor stepemo in ko začne nastajati trd sneg, počasi v tankem curku  v mešalnik vlivamo vroč sladkorni sirup. Čeprav je sirup rjave barve, bodo indijančki še vseeno beli. Sladkorni sirup je treba vlivati res zelo počasi, da lahko mešalnik sproti ohlaja nastalo kremo. Po zadnji kapljici sladkornega sirupa počasi stepam še cca 2-3 minute, da se krema ohladi. 
Nastali šam oziroma kremo nadevamo v dresirno vrečko in z nastavkom z veliko luknjo, na ovsene piškote nabrizgamo šam v obliki spirale. 
Nad paro stopimo 100 gramov temne čokolade, kateri sem dodal dve žlički metinega izvlečka in z nastalo čokoladno maso prelijemo indijančke. 
Tokrat se zopet nisem poglobil v okrasitev, ampak sem jih samo na hitro prelil kar z žlico. 





Nekaj indijančkov je poginilo še predno je prišlo do fotografiranja, saj mora kuhar vedno probati kaj ponudi gostu. 
Kaj pa vi? Si kdaj privoščite takšno sladico, kljub vsemu sladkorju? 

5 komentarjev:

  1. Res lepi indijančki. Sem večkrat prebrala, da si uporabil rjavi sladkor, saj so tako beli, da je težko verjet.
    No, jaz ti verjamem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgledajo. Vedno znova me navdušuje tvoje pisanje, podobno mišljenje ter super recepti. Just my way.
    Recimo BUČKINE POLPETE, katere so pri meni kar večkrat na sporedu.
    Navdušil si me tudi z MAKOVO TORTO, saj sem ÜBER MAK FAN. Kmalu tudi njo naredim. Najraje pa delam kar makov biskvit z grobim makom.

    Ne, takšnih indijančkov pa še nisem probal. Moram naredit, saj se mi ideja zdi MEGA DOBRA. 1,2,3 se naredi pa še perfektno za kakšno pogostitev oz. sosedo v penziji. Zraven pa nesladkan črni čaj. Perfektno prekrivanje okusov SLADKO/GRENKO.

    Hvala ti za navdihe in pisanje.

    OdgovoriIzbriši
  3. MBrando hvala za tale tvoj komentar. Me veseli, da so ti všeč moje predstavitve. Sedaj je že težko pogruntat nekaj novega, tako, da poskušam vnesti druge sestavine, s katerimi pa nekatere zadeve izpadejo celo bolje kot originali.

    Prav tako pa moram pohvalit tvoje pisanje in komentiranje na kulinariki, kjer si kar dejaven.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala lepa! Me veseli da si eden izmed tistih kateri rad priredi recepte in naredi STARO na NOVO. Tudi sam delam tako. Navsezadnje je kuhanje/peka izražanje vsakega posameznika. Dodaš to, dodaš ono, vidiš če ti odgovarja, zapišeš v svoj oguljen stari zveščič z usnjenima platnicama in kateri predstavlja sveti gral tvoje/moje kuhinje. Drugič prirediš glede na zapisano. Superca!

    Hvala ti iz srca za pohvale okoli pisanja. Se trudim, rad pišem na dolgo in široko saj mi je to v neizmeren užitek.
    Če smem izvedet; pod katerim nickom si ti aktiven na KULINARIKI?

    OdgovoriIzbriši
  5. Nick na kulinariki je DBpek. Pač si nisem vzel časa, da bi si spomnil kaj izvirnega. Zaenkrat tam še malo spremljam, ker so/ste nekateri že stari mački, jaz pa nisem še glih "veredostojen" za deljenje kakšnih pametnih nasvetov.

    OdgovoriIzbriši