sreda, 20. junij 2012

Sirup iz poprove mete

Napolnjene steklenice sirupa iz poprove mete, v ozadju pa se hladi še češnjeva pita.
Poprova meta je definitivno ena izmed mojih naljubših zelišč poleti. Po intenzivnosti okusa prekaša vse druge vrste mete, saj vsebuje največ mentola od vseh. Prav čakal sem ta čas, da jo bom lahko spet začel uporabljati. Največkrat iz nje naredim metin sirup, katerega predstavljam danes,  lističe dodajam tudi med sočenjem k ostalim sokovom, da popestri okus, velikokrat pa pride na vrsto v deviškem mojitu (virgin mojito), ki pa je pijača s katero se pregrešimo poleti (v njej je gazirana mineralna voda, mi pa drugače ne pijemo gaziranih pijač oziroma se jim izogibamo). Deviški mojito bo objavljen v enem izmed naslednjih zapisov, danes pa tale moj sirup.

Za pripravo mojega naljubšega poletnega sirupa sem uporabil:
- vsaj 50 lističev poprove mete (tudi stebla)
- 1, 5 kg rjavega sladkorja
- iztisnjen sok 8 limon
- lonec s 5 litri vode

Kot sem že v objavi pri grenivkinem sirupu napisal, v moje sirupe ne dajem preveč sladkorja (tako kot so včasih dajale naše mame npr. 5 litrov vode 5 kg sladkorja) prav tako pa tudi ne kakšnih konzervansov oziroma citronke, saj želim, da sirup ostane čim bolj naraven s krajši rokom uporabe.
V večji lonec natočim 5 litrov vode in vanj namočim poprovo meto. Pokrito s pokrovko pustim namakati čez noč. Naslednji dan pristavim lonec na štedilnik in vse skupaj kuham toliko časa, da zavre. Ko zavre dodam sladkor in mešam toliko časa, da se sladkor raztopi, nato pa lonec odstavim iz štedilnika. Ko se prvič odstrani pokrovka (pred dodajanjem sladkorja) ne gledat v lonec, ker iz lonca v oči udari mentolova para in lahko kar dobro zapeče. Med kuhanjem sem iz limon izstisnil sok in ga fino precedil, da je ostal čisti sok. Sok limon prilijem v metin sirup, premešam, pustim, da se malo ohladi, nato pa ga začnem še precej vročega polniti v toplo vodo namočene steklenice.  

Zadnja skoraj napolnjena steklenica.
Nekaterim se bo zdelo, da je 1,5 kg sladkorja v 5 litrih vode premalo in bo sirup premalo sladek, vendar to ni res. Metin sirup pripravljen na ta način, se lahko dozira v kozarce, kot vsak drug sirup in bo okus nastale pijače zelo prijeten. V bistvu pa lahko tako narejen metin sirup uporabljamo tudi kot sestavino za deviški mojito, saj mu dodamo samo gazirano mineralno vodo in kakšen kos limete, pa je narejen deviški mojito (deviški je zato, ker v njem ni alkohola).

Danes je nastalo 5 litrov in tri četrt sirupa iz poprove mete, ki bo pri nas zdržal kakšna dva tedna in pol, saj je v tej poletni vročini prav osvežilna pijača.

27 komentarjev:

  1. Ste pa res veliki porabniki sirupov.
    Ja, saj tak metin je pa res osvežujoč sedaj poleti.
    Pri meni se je meta tudi kar razbohotila, tako, da bom naredila sirup po istem receptu kot za melisin.
    Naredila bom manjšo količino, me prav zanima, če mi bo všeč, pa še komu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Doma imamo za vsak slučaj samo kakšna 2 litra kupljenih sokov, če pride kdo na obisk, pa ne bi rad probal domačih sirupov. Pijemo pa večinoma vodo oziroma jo "redčimo" z našimi domačimi sirupi. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. A si nas navlekel a ne?! Sok smo popil v dveh dneh. Od kar je tamala probala deviški mohito ni nobena druga pijača dobra. Za 13.7. naročam 3 steklenice pa naj stane kolikor hoče :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem vedel, da vam bo všeč in zgleda da bom moral začet kr z masovno proizvodnjo tega sirupa. Hvala bogu, da mi mamca na tržnici vsako soboto privleče celo vrečo poprove mete. Kmalu pa bo tudi moja iz balkona že tolikšna, da bom lahko naredil eno serijo čist domačega sirupa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Oj,
    pogrešam pa pojasnilo, kdaj odstraniš meto, predno pristaviš lonec na štedilnik ali...?

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz meto kar pustim in jo skuham. Odstanim pa jo s cedilom pri tem, ko jo prelivam v steklenice.

    OdgovoriIzbriši
  7. pozdravljeni. tudi sama imam na vrtu veliko mete, in se odločam za pripravo sirupa. več variant je na spletu, najbolj pa me je prevzela vaša, prav zaradi "natur" načina, tj. rjavi sladkor, nič citronke...in ker prisegate na domače!
    ze že veselim sirupa. poročam, kako je zadeva uspela!

    OdgovoriIzbriši
  8. pozdravljeni. že v drugo sem pripravila metin sirup po vašem receptu. odličen je! recept in spletno stran tudi delim med prijatelje. lep pozdrav, Valerija

    OdgovoriIzbriši
  9. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  10. Valerija me veseli, da ste še ena zadovoljna uporabnica tega recepta. Jaz sem letos naredil že drugo žetev moje mete na balkonu, tako, da je bilo letos že 12 litrov tega sirupa. Upam, da mi bo uspelo vsaj še 2 krat.
    Če pa želite še malo bolj eksotični okus pa naredite bazilikin sirup, ki je tudi v arhivu. Malo drugačna in noro dobra zadeva.
    Oglasite se še kaj. LP

    OdgovoriIzbriši
  11. Sedaj se grem lotiti sirupa po tem receptu. Zapisali ste, da zdrži cca 2 tedna in pol. Zanima me, ali to pomeni hrambo v hladilniku ali v kleti ali zunaj. Načeloma bi moral v hladilniku zdržati več časa? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta dva tedna je mišljeno v hladnem in temnem prostoru, čeprav zdrži še malo več (odvistno kako dobro ga zadihtate). V bistvu ti zeliščni sirupi rabijo vsaj kakšen dan da odležijo, da razvijejo svoj pravi okus.
      V hladilniku bi zdržal verjetno še dlje časa, vendar pa ga pri nas doma raje prej popijemo. Če so steklenice dobro sterilizirane in sirup še vroč zaprete, bi moram zdržati vsaj mesec, če ne še več.

      Izbriši
  12. Živjo!
    Že lani sem delala sirup po vašem receptu. Top. Vsi so me strašili da naj ne dodajam limone, da bo skisan,... Sirup je fenomenalen prav zaradi limone in vsega skupaj. :) Ravnokar ga kuham. Za prijateljice, ker ga masovno vlivajo v beli rum, hehehee... in otroke. Zdrži vsaj dva meseca (preverjeno) v shrambi, ko ga odprem pa v hladilniku poide v parih dneh. Hvala in razveseljujte nas še naprej! :) Lp, Saša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Tudi mi največkrat delamo "instant" mojito ;)
      Recepte, katere objavim so res preizkušeni, tako da ne objavljam kar nekaj ;)

      Izbriši
  13. Malce neumno vprašanje: v kaki posodi pa to kuhate? Meni je sirup precej potemnel, morda sem dala preveč listkov? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V navadnem loncu cca 8 literskem. Da bi bi bil še bolj temen je mogoče zaradi temnega sladkorja. Če ste dali kakšen dark muscavado, potem je sirup že skoraj črn. Jaz za sirupe uporabljam kar rjav trsni sladkor iz Hoferja, Za sladice pa kakšnega bolj temnega.

      Izbriši
    2. Hvala za odgovor, sem se bala, da mi ni oksidiral. Okus potegne na sladkor, vonj je izrazito metin. Naredila sem iz 3/4 jabolčne mete in ostalo poprove - napaka, ker zdaj nima tistega osvežilnega okusa, se preveč čuti sladkor :( Uporabila sem znamko Bilington. Naslednjič bom naredila samo iz poprove pa dala tolikšno količino, kot ste jo tu navedli (zdaj je bila dvojna doza mete).

      Izbriši
    3. Ja ta Bilingoton ima res močan okus, sploh če ste dali dark muscavado. Za sirupe so ti sladkorji premočni. Tudi jaz sem probal iz jabočne mete, pa mi ne potegne, jo rajši posušim in uporabim za čaj.

      Izbriši
  14. Zgoraj v odgovoru je zapisano, da je na blogu objavljen tudi recept za bazilikin sirup.? Ker piše tudi, da je "noro dobra zadeva", bi zelo lepo prosila za recept, ker ga žal v arhivu ne najdem. :) lp, bisa

    OdgovoriIzbriši
  15. Super, hvala. Šibam v vrt po baziliko. ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. neverjetno! zdaj vem, zakaj bom uporabila rdečo baziliko. hvala za tako preizkušene recepte. Valerija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je skoraj naš najljubši sirup, poleg metinega. Je pa zanimivo videti obraze ljudi, ko ga prvič probajo, pa jim ni nič jasno. Ne morejo povezati, da je sirup z baziliko ;)

      Izbriši
  17. Ali ste kdaj delali iz čokoladne mete?

    OdgovoriIzbriši
  18. Tudi mene zanima iz čokoladne mete. Imam jo namreč veliko na vrtu.

    OdgovoriIzbriši