nedelja, 13. januar 2013

Preprosta makova tortica


Spet en preprost recept za vse tiste, ki imate radi črno za zobmi. Kljub temu, da je bil december prenatrpan z vsemi mogočimi sladicami, je potrebno za moji dve poskrbeti, da dobita posladek po kosilu. Odločil sem se, da izdelam sladico iz sestavin, ki so ostale v "slaščičarski" omarici. Pa poglejmo kej je treba porabiti. Opa, tukaj je  pol vrečke makovih semen.  Aha, te tri čokolade so še dobre, tole belo pa je potrebno porabiti.  Pa dajmo naredit eno preprosto makovo tortico.

Tokratni udeleženci so:
- 4 jajca
- 80 gramov masla
- 100 gramov rjavega sladkorja
- žlička domačega vanilijevega sladkorja (vrečka kupljenega)
- 125 gramov makovih semen
- 100 gramov bele čokolade

V mešalniku penasto zmešamo maslo in sladkor. Nato dodajamo rumenjake enega po enega, pri čemer pred dodajanjem naslednjega pustimo, da se prejšnji dobro vmeša v zmes. Vmešamo žličko vanilijega sladkorja in dodamo makova semena, ter vse skupaj dobro premešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg ter ga počasi vmešamo v makovo zmes. Nastalo zmes prelijemo v tortni model (uporabil sem fi 26) in pečemo v ogreti pečici 35 minut na 180 stopinjah. Ko je tortica  pečena, jo ohladimo na rešetki, ta čas pa nad paro (ali pa v mikrovalovki) stopimo belo čokolado. Če topite nad paro, je potrebno biti pazljiv, saj bela čokolada ne prenese vročine in hitro nastane grda zmes, ki ni užitna. 
Moj postopek je tak, da čokolado z nožem narežem na čim manjše koščke. V manjši kozici zavrem malo vode, nad njo pa imam postavljeno veliko skledo (Ikea Blanda 28). Ko je voda zavrela, ugasnem ploščo in v skledo stresem narezano čokolado. Narahlo pomešam in ko vidim, da se je čokolada začela počasi topiti, počakam, da se stopi vsaj polovica, nato pa skledo vzamem iz kozice, spodnji del sklede obrišem (v čokolado ne sme priti niti kapljica vode oziroma para) in počasi mešam, da se stopi še ostala čokolada. 
S stopljeno čokolado napolnim  improvizirano dresirno vrečko, katero izdelam iz papirja za peko. S škarjami odrežem čisto malo vrha in začnem z okraševanjem ohlajene torte. 
Tokrat mi je pri tem opravilu pomagala moja mala princeska, ki se je odločila, da bo tortico prekrila s črtami. 





Tortica je visoka okrog 2 cm, sredica je lepo sočna in ne presladka, čokolada pa samo dopolni okus tortice. Kot je pri nas v navadi, jo je po kosilu zmanjkalo že več kot polovica, tako, da sem se moral pošteno potruditi, da jo spravim še nekaj za jutri.


10 komentarjev:

  1. Super! Tokrat tudi zame;-) brez moke...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala obema. Je bila tako dobra, da so me moje dve prepričale, da sem šel iskat mak, da sem danes ponovil vajo. Tokrat sem ji dodal še na lističe narezana jabolka in je bila še boljša, lahko bi jo opisal kot polovica gibanice. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Res zanimiva torta, mak in bela čokolada. Imam mak, ki ga vsakič, ko kaj pečem, prekladam sem in tja. Tokrat bom poskusila tole tvojo, ker je enostavna in sigurno dobra. Poskusila bom varianto z jabolki.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ekola, kot obljubjeno sledi poročilo!
    Kaj naj porečem?!?! LE GRANDE SUPERIORE.
    Obožujem mak, kar je že prva norma katero tale lepotica vsebuje.
    Drugo je to, da se da narediti 1,2,3 ter trotel ziher, čeprav sam tudi rad delam zahtevne sladice.
    Kot tretje pa me je še navduševalo dejstvo da je brez moke in/ter pecilnega/sode.
    Lahko,okusno,zdravo.
    Zjutraj sem ravno imel toliko časa da se posvetim svojemu zajtrku, kateri mi vzame 2 urci, nato pa za 2 sladici.
    V planu je bil obisk zasneženega Pohorja oz. obisk moje družine v zimski idili, ob čaju, kaminu, mački na kolenih, dooolgem debatiranju o vsem in svašta, kidanje snega, zlaganje drv ter slastno mamino pecivo. Res je...ni lepšega kot se prepustiti pozitivizmu MAMAN in PAPIJA.

    Skratka...naredil sem-->
    1.Makova tortica
    2.Biscote oz. ang.čajne kolačke z mandlji,sončničnimi semeni, rozinami ter cimetom.

    O tvoji tortici pa same pohvale!!
    Izgled, okus, reprezentacija. LE GRANDE!!!
    Obožujem dejstvo da je torta nizka. Všeč mi je struktura, okus, hrskavost (sam vedno uporabil celi mak. OBOŽUJEM GA...NOR SEM NA NJEGA :D )ter izgled.
    Res me je prepričala.
    Nekaj ima na sebi. Gracioznost, bogastvo, komot vsak lajik kateri PRVIČ peče z njo pridobi velik + pri komurkoli. Tudi če jo speče začetnik bi komot pasala v kakšno vitrino EKSTRAVAGANTNE SLAŠČIČARNE/KAFETARIJE od St.Moritza do Pariza.
    Nisem pristaš velikih, bogatih ter "težkih" tort.
    Takšna kot je tale, pa seveda pite vseh vrst, so pa moja domena.
    Res prelepo. Ko sem jo pa reprezentiral, ter dodal kavico in zadevo potrosil z sladkorjem v prahu s pridihom vanilije, pa je vse omnemelo. Pohvalam ni bilo konca. Glasom tipa MMMMM, NJAAAM, OHHH pa tudi ne :D
    Suuuuper zadeva!! HVALA

    Sam sem delal po sledečem postopku;

    Tokratni udeleženci so:
    - 3 jajca
    - 40 gramov masla
    - 50 gramov rjavega sladkorja
    - žlička domačega vanilijevega sladkorja (vrečka kupljenega)
    - 125 gramov makovih semen
    - bele čokolade nisem uporabil. Potrosil rahlo z sladkorjem v prahu, kar se je podalo k razmeram na Pohorju. Sveže zapadli sneg po mali vasi, kakor sveže padli sladkor po makovi torti...

    PERFEKTNO! Kmalu sledi ponovitev!!
    Danes pa po novo dozo GROBEGA MAKA, saj tega pa RES NE SME manjkati v moji shrambi!

    OdgovoriIzbriši
  5. Me veseli, da ti je všeč, tako, da ti svetujem, da probaš še drugo varianto http://easy-recepti.blogspot.com/2013/02/preprosta-makova-torta-drugic.html v kateri so še zmleti mandlji. Pride malo bolj kompaktno ampak vseeno odlično.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz pa takšen biskvit pripravim s sveže mletim makom. Se biskvit lepše 'dvigne'.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi jaz bi ga pripravil s sveže mletim, ampak še nisem uresničil svoje želje za nabavo mlinčka za žita. Ko se bom lahko obdaril, pa bo zagotovo poskus s sveže mletim makom.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne vem če bo mlin za žita ravno dober, razen če boste mleli skupaj z žitom, ker bodo drugače kamni preveč zapacani. Morda bi bil kakšen kosmičnik boljši? Jaz ga grem zmleti kar v Spara (City park), tam kjer imajo tudi mlin za kavo in oreščke. Me pa jezi, kaj včasih nekateri stresajo notri. Če je namenjen za mak, naj bo za mak, ne pa za pšenico.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala za tale info za mlinček v City parku. Bom šel preverit.

    OdgovoriIzbriši