torek, 5. februar 2013

Veganska torta - Vegan cake


Je možno narediti torto brez  jajc, moke, pecilnega praška  in dodanega sladkorja? Seveda, da je možno, poleg tega pa še pečice ne rabiš.
Je takšna torta sploh dobra in okusna? Pomoje je tole ena izmed boljših tort, kar sem kdaj jih naredil.

Današnja tortica je bila narejena za rojstni dan, mogoče enkrat bodočemu "tastu". Ker sta me tast in tašča že pred leti nekako usmerila v bolj zdrav način prehranjevanja, je bilo smiselno, da jim sedaj po tolikem času, začnem vračati z izdelki, katere obožujeta. Na neki spletni strani sem že pred časom našel recept za preprosto vegansko presno torto, ampak sem ga pozabil shraniti. No, po pregledu Kulinarike, sem našel objavljen recept za Čokoladno torto (presno, vegansko), ki je skoraj enak, kot na tisti tuji strani. Malo sem ga priredil po svoje in nastala tale veganska torta. Že beseda "veganska" se sliši bolj zdravo. Da je presna ne bom trdil, ker nimam potrdila, da so vse sestavine, ki sem jih uporabil 100 % presne, vendar pa bi jo lahko že štel med presne torte. 

Sestavine, ki sem jih uporabil:
200 gramov lešnikov
300 gramov olupljenih mandljev
180 gramov datljev
velika žlica nesladkanega kakava
50 gramov kokosovega masla
0,5 dcl vode
3 bio banane

Čokoladna masa:
200 gramov datljev
žlica nesladkanega kakava
50 gramov kokosovega masla
1,5 dcl vode
kokosova moka za posip
oreščki macadamije

Za izdelavo te veganske torte je potrebno imeti samo dober sekljanik oziroma multipraktik. Najprej začnemo z lešniki in mandlji, ki jih v multipraktiku dobro sesekljamo in dodajamo datlje, katerim smo prej odstranili koščico. Ko je vse sesekljano in se začne med seboj lepiti, dodamo kakav, kokosovo maslo in vodo ter še nekaj časa pustimo, da multipraktit vse dobro premeša in seseklja. Nastalo mešanico kar z roko dobro potlačimo in zravnamo v tortnem modelu velikosti fi 26 in na zravnano mešanico zložimo na kolute zrezane banane.
Nato v multipraktiku na zelo fino zmeljemo datlje, jim dodamo vodo ter še naprej meljemo, da nastane datljeva pasta. V pasto dodamo še kakav in kokosovo maslo in vse skupaj v multipraktiku še nekaj časa meljemo, da nastane gladka čokoladna masa. To čokoladno maso zlijemo tortni model čez banane in po vrhu potresemo kokosovo moko. Za okrasitev sem dodal še nekaj oreščkov makadamije  in veganska torta je odšla na počitek v hladilnik. 

 Kot pa imam jaz srečo, pa tudi tale tortica, kot že nekaj prejšnjih tortic, ni prišla do "tasta", saj je na žalost "tašča" zbolela.  Da pa tortica ne bo šla v nič, pa smo jo kar sami napadli.


Ste že kdaj poskusili kakšno vegansko tortico?


19 komentarjev:

  1. Nisem še poskusila vegansko presne tortice in mislim, da bo tale moja prva;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz se podpišem pod Gourmetko :). Najbolčudovitejša tortica! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. p.s. Samo še en dober multipraktik mi manjka :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda, da smo vsi neke nočne ptice, glede po urah komentarjev. Hvala za hitre pohvale, bi pa mogoče glede količin sestavin, raje priporočal za spodnji del malo manj lešnikov in mandljev (150 + 150 bi blo dovolj), saj je tortica zelo nasitna.
    Ko sem jo prvič delal z manjšo količino, se mi je zdela prenizka, zato sem sedaj malo pretiraval s količino teh oreščkov, tako, da je sedaj ultra nasitna ;).

    OdgovoriIzbriši
  5. Čisto sem navdušena....:). Hvala za "opozorilo". Zdaj si moram samo še čas najdit :).

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja tale tortica je res najboljša!:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tvoji veganski recepti so ZELO okusni. Seveda, se z njimi srečujem PRVIČ, preko tvojega bloga, pa vendar me vedno znova navdušiš in prepričaš, da moram tudi sama v kratkem tole poskusit narediti!! Hvala!!
    Lp, Simona

    OdgovoriIzbriši
  8. male porcije je treba rezat, ker tole je zeloooo kalorično

    OdgovoriIzbriši
  9. Vem, da je zelo kalorično, vendar pa ne morem iz svoje kože, saj sem bil navajen vedno rezat večje kose od normalnih.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kje se pa dobi kokosovo maslo? Je drago?

    OdgovoriIzbriši

  11. Kokosovo maslo se dobi že v vseh večjih trgovinah oziroma marketih, pa v Mullerju in v trgovinah z zdravo prehrano ala Kalček in ostali. Imajo pa ga tudi že v Hoferju, vendar pa je to rafinirano in ni tako kvalitetno. Cene so različne in se začnejo tam od 2 EUR naprej za 250 gramov, pa tja krepko čez 10 EUR za bio nerafinirano oziroma hladno stiskano.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljen! Tale recept sem preizkusila in je odličen, delila sem ga tudi na Cosmopolitanu tukaj: http://www.cosmopolitan.si/novinarka/ziva/stirje-recepti-preverjeno-preprosti/ in na svojem blogu tukaj: http://nothinfancyreally.blogspot.com/2013/05/cooking-schmooking-lets-begin.html Hvala za odlično idejo, v obeh objavah pa je seveda povezava do tvojega bloga. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala Summer. Sem opazil na tvojem blogu, ki ga od sedaj naprej redno spremljam.

    OdgovoriIzbriši
  14. Zivjo, zanima me kaj je boljse - ce jo naredim tik pred zabavo ali en dan prej?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Presne torte se dela vsaj en dan prej, da se lahko dovolj strdijo in postanejo kompaktne in zadržijo svojo obliko. Lahko jo narediš edino isti dan, samo s tem, da jo zmrzneš in bo kot ledena torta.

      Izbriši
  15. Se glede oresckov me zanima - ali jih je potrebno prej namociti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malce pozen odgovor, vendar oreščke je potrebno vedno namočiti čez noč ali vsaj za 6 ur.

      Izbriši
  16. Torta je odlična. Ja sam još dodala i maline.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Z malinami mora biti res še malo boljša. Me veseli, da vam je všeč.

      Izbriši