sreda, 27. avgust 2014

Domače mandljevo mleko

Homemade almond milk front

Časi, ko si v trgovini dobil samo eno vrsto mleka in to kravjega in še to pakiranega kar v pvc vrečki so že davno mimo. Se tega mleka sploh še kdo spomni ali pa si moram počasi priznati, da sem že v letih?

Sedaj je na trgovskih policah možno videti cel kup različnih vrst mleka, poleg mleka živalskih vrst tudi mleko rastlinskega izvora, kot so mandljevo, kvinojino, kamutovo, riževo in ostali. S tem vrstami smo se pri nas spoznali že nekaj časa nazaj, ko smo ugotovili, da ima naša mala pupa alergijo na mlečne izdelke in smo počasi začeli uvajati mleko rastlinskega izvora. Prehod sploh ni bil problematičen  in tako kot naša mala pupa smo ugotovili, da nimamo več nobene potrebe po mleku živalskega izvora. Poleg tega, je bilo naši tamali vedno zabavno, ko je lahko pomagala pri izdelavi mleka s sokovnikom Omega. 

Zato današnji recept ni nekaj novega, saj je teh receptov na spletu celo morje, prav tako to ni nekaj, kar bi prvič delali doma, je pa predstavitev, kako naša mala pupa sedaj lahko sama naredi svoje domače mandljevo mleko. V bistvu si je za svoje  popoldanske projekte prisvojila "MOJO" novo igračko Blendtec home blender

Homemade almond milk filling in bottle


Priprava mandljevega mleka s kuhinjskim mešalnikom Blendtec home blender je zares enostavna in sedaj lahko to opravilo opravi čisto sama. Tudi s sokovnikom Omega je šlo, vendar si moral pri pripravi umazati vsaj dve posodi, poleg tega si moral vso kašo spustiti vsaj 3-krat čez sokovnik, da je vse skupaj dobro zmlelo. S tem ne mislim, da je sokovnik Omega slab, prav nasprotno, odličen je, vendar pa je priprava mleka časovno daljša in zamudna. 

Domače mandljevo mleko
- 200 gramov mandljev 
- 1 liter vode
- 3 datlji (da dodajo mleku malo sladkosti)

1. Mandlje in datlje namočimo čez noč. Naslednji dan jih odcedimo in speremo.
2. Zavremo liter filtrirane vode in jo pustimo, da se ohladi.
3. V blender damo mandlje in datlje ter zalijemo z 2 dcl vode in vse skupaj dobro zmeljemo. Na Blendtecu je to program št 3.

Homemade almond milk almonds in jar top

4. Dolijemo še ostalo vodo in še enkrat zmeljemo oziroma zmešamo. (skupni čas prvega mletja in tega drugega je manj kot minuta in pol)

Homemade almond milk blending front

5. Nastalo mleko precedimo skozi gosto gazo, da v posodi ostane samo mleko, v gazi pa se zadržijo drobci mletih mandljev in datljev.

Homemade almond milk in bowl top

6. Mleko pretočimo v steklenico in ga lahko hranimo v hladilniku 3 do 5 dni. 
7. Mlete mandlje pa ne zavržemo, ampak jih uporabimo pri pripravi granole, mueslijih, pri peki peciv, lahko jih posušimo in imamo mandljevo moko ter še in še.

Homemade almond milk in bottle front

Tako pripravljeno domače mandljevo mleko je brez aditivov in je odličen nadomestek navadnega mleka.


 
  

15 komentarjev:

  1. Pripravljam po enakem postopku, vendar v hladilniku žal ne zdrži več kot 3 dni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vse je relativno. Če se steklenice ne odpira vmes, potem je zdržal tudi 5 dni.

      Izbriši
  2. eeee taj tvoj blender, za sve je on kriv!!
    :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ha! Jaz sem pa ravno danes delala kokosovega =). Blogerji smo povezani! Uff, zavidam ti tale blender. Dobra mašina! Pa poglej jo..tvojo pomočnico. Super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neja, mašinca je res super, upam, da si ga tudi ti kdaj privoščiš, če imeš željo po njemu.
      Glede pomočnice pa je tako, da je včasih cela kuhinja njena, splolh če pride nova igrača v hišo ;)

      Izbriši
  4. Zelo zdravo se prehranjujete, res ste pridni! Jaz pa bi v tem trenutku najraje zmazala vrečko čipsa;/ Priznaj, da se tudi ti kdaj pregrešiš;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Priznam, da se pregrešim z ohrovtovim čipsom ali pa s praženimi indijskimi oreščki ;)

      Izbriši
  5. Fino! Mandljev napitek naj bi bil sploh eden naj :)
    Uživajte v eksperimentiranju, druženju in seveda v vseh užitkih ob narejenem!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pridna :)) Zdaj nam pa še prišepni, kje si tako luštne etikete našel?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ji bom prenesel. Zares mi ga vsako popoldne zapleni, da nam lahko pripravlja smoothije ali shake po njeni inspiraciji (kar pač najde v hladilniku ali zmrzovalniku).
      Glede nalepk je pa tako, da sem na netu našel en vzrorček, ki sem ga malo dodelal (dodal notranjo belo obrobo in spremenil font pisave), potem pa to printam, kar na nalepke.
      Sem moral narediti svoje nalepke, ker moja se ni znašla med množico steklenih kozarcev domačih zelišč ;)

      Izbriši
  7. Tudi jaz delam na ta način oz. sem delal dokler ni šel blender na drugo stran. Mislim, da še ni čas za investicijo v Blendtec ali Vitamix, ampak zagotovo high speed blender. Katero mandljevo mleko iz trgovine ti je najboljše? Meni je samo alprojevo (ki ga ne prodajajo več) bilo pa provamelovo. Ostala imajo okus po stiroporju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi pri nas smo kupovali Provamelovo mleko. Smo pa prej delali tudi z Omego, sam je res mal zamudno.

      Izbriši
  8. Mandljevo mleko je res dobro. Pa lešnikovo tudi. Jaz sem se težko navadila na kavo z rastlinskim mlekom. Mislim, da mi ovseno mleko naredi še najboljšo kavo. Tudi sama počasi opuščam vse mlečne izdelke - samo mleko sem že pred nekaj časa, ker mi je bilo po zaužitjo vedno slabo. Tale tvoj blender je res super. Moram pogooglat koliko stane, da vidim, če si ga bom kdaj omislila :) Tvoja hčerkica je pa res pridna, da takole pomaga.

    OdgovoriIzbriši