petek, 10. julij 2015

Presna krema s pasijonko

Raw mango and coconut cream with passion fruit blog shot with passion fruit

Ko že misliš, da bo vročina po burni nevihtni noči popustila, že naslednjega dne ugotoviš, da je spet vse po starem in se vročina že dopoldan dviga nazaj primerljivo prejšnjim dnem. Spet bo vroče in zato se je potrebno posladkati z nečim osvežilnim, kot je presna krema s pasijonko

Raw mango and coconut cream with passion fruit duo

Zadnje čase so me prevzele sladice, ki jih lahko postrežemo v kozarčkih in ena takšnih je tudi presna krema s pasijonko, ki je nastala zaradi želje po nečem sladkem in brez maščobe. Res je. Tokratna presna sladica ne vsebuje dodane maščobe, kot je kokosovo maslo/olje, ki ga večinoma vsi  uporabljamo pri pripravi presnih sladic. Kokosova maščoba namreč služi, da so kreme v presnih sladicah bolj kompaktne oziroma, da se kreme toliko strdijo, da sladica ostane v čvrstem stanju in se ne razlije, ko odstranimo tortni obod ali kakšen drug pripomoček za oblikovanje. Brez kokosove maščobe presne sladice  ne bi stale, razen če bi jih zmrznili oziroma zeloooooo ohladili. 

Letos sem precej tropsko razpoložen, zato je pri nas doma vedno cel kup tropskega sadja, ki je sedaj veliko lažje dosegljivo kot včasih. Prav tako sem pred kratkim že objavil dve sladici, ki sta precej tropsko obarvani in to sta lepljiv riž z mangom in tropski trifle.  V obeh sladicah sta bili uporabljeni dve bolj znani tropski sestavini in to sta kokos in mango, v današnji presni sladici pa je svoj prostor dobila še pasijonka.

Passion fruit three halfs

Pasijonka je kot rastlina čudovita plezalka, ki je bila odkrita v Peruju in so jo kot zdravilno poznali že južnoameriški Indijanci. Ima  velike, dišeče in prelepe cvetove, ki so zelo fotogenični in sem jih lahko včasih občudoval v  Istri. Prav tako sem že takrat nabiral plodove, ki pa se ne morejo primerjati s tistimi pravimi, ki imajo debelo lupino in v notranjosti skrivajo svoj zaklad. Užitni del pasijonke so namreč koščice in membrana, ki se drži okrog koščic in daje sladicam sveže kiselkast tropski okus.

Raw mango and coconut cream with passion fruit shot from above

Presna krema s pasijonko (6 kozarčkov)


Raw mango and coconut cream with passion fruit recipe shot with passion fruit

Presna kokosova krema
- 300 g indijskih oreščkov
- pločevinka kokosovega mleka 400 ml
- 2 žlici agavinega sirupa

Presna mango krema
- 1/3 kokosove kreme
- mango

Okrasitev
- 3 pasijonke

Passion fruit really close up single focus

Kot je v navadi pri presnih sladicah, je potrebno najprej namočiti oreščke. Namakamo jih čez noč ali vsaj 6 ur, odlijemo vodo, jih dobro speremo in nato uporabimo. 

Najprej se lotimo kokosove kreme, ki bo osnova tudi za mangovo kremo. Indijske oreščke, kokosovo mleko in agavin sirup v blenderju zblendamo na zelo fino, da dobimo čisto gladko kokosovo kremo. Iz navedenih sestavin pride cca 900 ml kreme. 

V vsak kozarček nalijemo 1 dcl (100ml) kokosove kreme. Ker tokrat ne uporabljamo maščobe in se krema v hladilniku ne bo dovolj strdila, kozarčke postavimo za 1 uro v zmrzovalnik, da se kokosova krema toliko strdi, da lahko nanjo prelijemo mangovo kremo in se pri tem kremi ne bosta zmešali. 

Za mangovo kremo olupimo mango in ga v blenderju zmeljemo na zelo fino, da dobimo redek mangov pire. Tega prilijemo ostanku kokosove kreme in vse skupaj še enkrat zmešamo/zblendamo, da dobimo mangovo kremo s priokusom kokosa. 

Na ohlajeno in strjeno kokosovo kremo v vsak kozarček nalijemo po 1 dcl mangove kreme in postavimo za kratko v zmrzovalnik, da se krema rahlo strdi.

Pasijonke z ostrim nožem prerežemo na polovičke. Z majhno žličko v vsaki polovički postrgamo vsa semena in membrano okrog njih ter jih rahlo pretlačimo, da postane vse skupaj tekoče. Na rahlo strjeno mangovo kremo v vsak kozarček zlijemo vsebino ene polovičke pasijonke. Če želite več okusa oziroma želite več pasijonke v kozarčku, potem morate imeti za vsak kozarček svojo pasijonko. 

Raw mango and coconut cream with passion fruit focus on one jar
Postrežemo jo ohlajeno. Sedaj pa samo še žlička v roke in v napad!

Raw mango and coconut cream with passion fruit focus on first in line



7 komentarjev:

  1. Tvoji recepti mi vedno sprožijo prave navale lakote :) Tole je videti božansko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upam, da ostane samo pri želji po navalu ;)

      Izbriši
  2. Imaš pa res tropsko mrzlico :)
    Zanimiv recept. Še nikoli nisem poskusila tega zanimivega sadeža... Kdo ve, morda pa vendar...
    P.s. kakšen namig pri nakupu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pasijonka kot sama je precej kiselkasta in je primerna ravno za piko na i k sladicam.
      Glede nakupa je tako, da gre za uvoženo sadje in moraš iskat tiste, ki imajo zunanjo lupino lepo napeto in ne tistih, ki so na videz izsušene. Če dobiš takšne z napeto lupino je večja verjetnost, da notranjost ni izsušena in jo lahko uporabiš. Jaz jih kupujem v Leclercu, drugače pa sem videl, da jih imajo sedaj tudi v Lidlu.

      Izbriši
  3. Danilo, hvala! Poročam, ko ga poiščem in nas pocrtljam z njim.
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Božansko. Čakam na kakšen štant na "odprti kuhni" - da še probamo vse te dobrote mojstra kuhanja.. :) Aja, pa top fotke - ne vem, kaj si spremenil, samo razlika je očitna. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thx. Glede štanta na odprtni kuhinji so bili pomisleki vsaj v smeri presnih sladic, vendar opažam oziroma sem ugotovil, da so domače ustvarjalce počasi izrinili veliki gostinci, ki so na odprti kuhinji našli neko "novo" priložonost za samo promocijo.

      Glede fotk pa je tako, da če se učiš od boljšega od sebe, se mora vsaj malo poznati ;)

      Izbriši