četrtek, 28. december 2017

Božični praženi mandlji

Božični praženi mandlji

En del praznikov je za nami in verjetno so se trebuščki v teh dneh malce povečali. Težko se je v teh prazničnih dneh zadržati ob vseh božičnih dobrotah, ki jih mame, babice in ostali sorodniki pripravijo. Tudi sem se vsako leto pripravil kaj novega, letos pa sem ostal samo pri preverjenem receptu za pražene mandlje s cimetom, ki jih bližnji vsako leto pričakujejo. Tudi čas za objavo tega recepta je že skoraj mimo, bo pa seveda prišel prav v naslednjih letih, ker recept za božične pražene mandlje se pri meni ne bo spreminjal.

Mandlji

Ste tudi vi med tistimi, ki si okrog božiča zaželite pražene mandlje s cimetom? Potem pa greste v mesto in na stojnicah vidite pražene mandlje, oči vam zasijejo, jih kupite, potem pa ugotovite, da so tako trdi, da si na njih lahko zlomite zobe. Takšnim praženim mandljem jaz pravim zobolomci. Na žalost je veliko ponudbe ravno takšne, kjer pripravijo pražene mandlje tako, da so v celoti obliti s debelim slojem karameliziranega sladkorja, ki ga je tažko pregrizniti. Takšen mandelj lashko samo nekaj časa ližeš v ustih, da se sladkor razstopi, šele potem ga lahko zgrizeš. Tukaj se izgubi bistvo božičnega praženega mandlja. Bistvo je ravno v tem, da lahko mandelj skupaj z vsemi ostalimi sestavinami zgrizeš, da se sprosti tisti pravi božični okus in recept za takšne mandlje vam bom predstavil tokrat. 

Božični praženi mandlji v skodelici

Tudi sama priprava je precej enostavna, kot je že v navadi v mojih recepti, saj se pri pripravi karamele ni potrebno držati pravila, da se sladkor med topljenjem ne sme mešati. Poleg tega sladkor  že na začetku zmešamo z vodo, s čimer poskrbimo, da imamo malce več časa oziroma nadzora, kdaj je sladkor  ravno prav karameliziran, da se nam ne prežge in postane grenak. Zelo dobro je če imate kuhinjski termometer, vendar gre tudi brez tega, saj sem prva leta vedno delal brez termometra. Ko se sladkor začne barvati iz svetle rjave v rjavo barvo, tekočina se zgosti, mehurčki pa so polovico manjši kot na začetku, je ravno pravi čas, za dodajanje začimb.

Ker pa sem vsako leto dobival tudi prošnje za recept o sami pripravi, sem se tokrat odločil, da posnamem kratek video, kako lahko in hitro pripravimo odlične pražene mandlje s cimetom kar doma. Za original posnetek klik na moj Youtube kanal.



Za sam recept pa na naslednjo stran.


Božični praženi mandlji


Božični praženi mandlji recept

- 400 g mandljev (še vročih)
- 200 g rjavega nerafiniranega trsnega sladkorja
- 1 dcl vode
- 2 žlici cimeta
- ščep soli
- ščep muškatnega oreščka

Najprej si v skodelico ali pa kar na list pripravimo mešanico cimeta, soli in muškatnega oreščka. Jaz uporabljam  prepognjen list, da lažje stresem v lonec. 

Pečico segrejmo in v njej na 200 stopinjah 10 minut pecimo/pražimo mandlje.

V tem času v višji lonec stresemo sladkor in mu dolijemo vodo. Vklopimo ploščo na najvišjo temperaturo (na moji je to 14) in mešajmo da se sladkor razstopi in začne vreti. Sladkor se začne precej peniti in v roku cca 5 minut bo začel spreminjati barvo iz svetlo rjave v rjavo. Če uporabljate beli sladkor se to lažje vidi, kot pri rjavem sladkorju. Ko doseže sladkor 120-125 stopinj je ravno prav, da ugasnemo ploščo, v sladkor stresemo mešanico cimeta, soli in muškatnega oreščka, premešamo, da se začimbe vpijejo v sladkor in nato v lonec stresemo še vroče mandlje. 

Sedaj je vse kar je potrebno storiti, da mešamo, mešamo in mešamo. To traja cca 2-3 minuti in kar naenkrat iz goste mase sladkorja in mandljev, se začne sladkor sušiti, mandlji pa se začenjajo ločevati med seboj in dobijo rahlo prevleko sladkorja in začimb. 

Vsega skupaj je cca 15 minut dela in pred nami so odlični in dišeči božični praženi mandlji. 

Da ne govorim, kako dobro s tem odišavimo stanovanje. Mmmmmmmm!!! Sigurno vam ne uide, da ne bi probali še vroč mandelj. Ko se ohladijo jih zavijemo v celofan folijo in imamo krasno dišeče in okusno domače darilce.

Božični praženi mandlji kot darilce



9 komentarjev:

  1. Mmmmm, do sem diši. Za razliko od praženih lešnikov so mandlji res zobolomilci.
    Moram tole poskusit. Zima je en tak čas za cimet... in drugačne sladkosti.
    Hvala.
    Želim vam eno njami in sladko novo leto. Polno trenutkov, ki štejejo.
    Sabina
    p.s. spet se jaz igram nekaj z računalnikom ;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Boste želeli začeti s projektom, vendar banka noče, da vam posojilo? Na voljo smo vam osebni kredit od 2.000 do 10.000.000 evrov. Pokličite nas.

    E-pošta:  simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp:  +33752366330

    OdgovoriIzbriši
  3. Ali se za to lahko uporablja navadni sladkor ali poceni sladkor?

    OdgovoriIzbriši