četrtek, 6. avgust 2015

Živalice - posebne fotke

Nadaljujem z mojim izborom nekaterih fotografij, ki so nastale v preteklem času in se mi zdijo zanimive. Tokrat so na vrsti posebne fotke živalic, ki sem jih ulovil v objektiv fotoaparata in tudi mobilnega telefona. 

Prav super se mi zdi, da je sedaj v vsakem novejšem telefonu vgrajen dokaj spodoben fotoparat, katerega imaš vedno s seboj in z njim zabeležiš trenutek, ki bi bil drugače izgubljen. Verjamem, da vas ni veliko, ki bi s seboj vedno nosil običajni fotoaparat, mobilni telefon pa skoraj nujno zlo in je vedno pri roki. Če se le malo potrudimo, se da tudi z vgrajeno fotografsko opremo v mobilnih telefonih narediti precej spodobne fotografije. 

Večina fotografij, ki jih bom predstavil danes, je nastalo čisto naključno med opazovanjem narave in živih bitij, ko sem dnevno na sprehodu s psičko. 

Danes bodo predstavljene nekatere zelo lepe, pridne, koristne, strašne in zanimive žuželke. Pa začnimo z lepimi.

Metulji. Obstaja cca 160.000 vrst metuljev, med katerimi jih kar precej opazimo, tudi na naših travnikih in rožicah. Najbolj znani in razširjeni vrsti v naših krajih sta Osatnik (Vanessa cardui) in Navadni lešnikar (Maniola Jurtina).

Lepotec na metuljniku (Osatnik)

Vanessa cardui Osatnik pozira na metuljniku



Osatnik med nabiranjem cvetnega medu

Vanessa cardui Osatnik pozira med nabiranjem medu

Kaj me pa ti tako gledaš (Navadni lešnikar)

Maniola jurtina navadni lešnikar pozira kaj me pa ti tako gledaš

Navadni lešnikar med nabiranjem medu

Maniola jurtina navadni lešnikar na rožici

Črmlji. Črmlji so res pridne živalice. Nabirajo med, skrbijo za prenos peloda med rožicami, s čimer so zelo pridni opraševalci rožic in drugih cvetočih rastlin.

Poletna fantazija

Bumblebee on cosmos flower črmlj na rožici cosmos summer fantasy

Na pašo

Bumblebee over flower going to work

Kobilice.  Kadar slišimo besedo kobilica, se verjetno vsi spomnimo na lik kobilice Flipa iz risanke o čebelici Maji. Vendar pa niso vse kobilice zele barve. Pri nas je veliko kobilic vrste kratkopaličnic, ki so rjave barve in včasih prav lepo pozirajo na cvetovih. 

Samo moja

Acridoidea kratkotipalčna kobilica na rožici

Hrošči. Tako čudnih bitij pa še ne. Kaj vse si je mati narava izmislila, da je ustvarila tako oblikovana majhna bitja, ki te že z videzom presenetijo. In ravno zaradi tega so tako zanimivi za fotografiranje.

Rogač - samica (prepozna se jo po tem, da nima velikih klešč)

Lucanus cervus samica rogača spredaj

Iz profila

Lucanus cervus samica rogača iz profila na poti

Pri naslednjem bi pa rabil vašo pomoč. Preiskal sem pol spleta in pregledal cel kup spletnih strani o hroščih, vendar nisem nikjer našel za katero vrsto bi šlo. Tale zelo zanimiva zverca me je pričakala zjutraj na strehi avtomobila. Zelo bi bil vesel, če bi znal kdo pojasniti katera žival je tole.

Neznan hrošč zanimive oblike

Neznan hrošč na avtu

Iz profila (pravi dolgolasec)

Neznan horšč z dolgimi dlakami ali tipalkami

Pikapolonice. Zelo  koristna bitja, sploh za tiste, ki doma gojimo zelenjavo. Pikapolonice pomagajo pri odpravi listnih uši in ravno v tem trenutku bi bil zelo vesel nekaj primerkov odraslih pikapolonic, ki bi mi pomagale, da se znebim listnih uši, ki so mi napadle sadike čilijev. Videz odrasle pikapolonice poznamo vsi (rdeč hrošček s pikami), veliko pa vas ne ve, kako izgleda neodrasla ličinka pikapolonice. To se bo danes spremenilo, kajti na naslednji fotki je ravno pikapolonica v razvoju.

Neodrasla pikapolonica

Coccinella magnifica ličinka pikapolonice close up

In ker sem že omenil pikapolonice, lahko prikažem kako izgledajo listne uši od blizu. Prave majhne zverce, ki lahko uničijo zdrave sadike, saj iz njih izsrkajo vse koristne sokove, zaradi česar rastlina propade. Same listne uši niti niso tako zahtevne za odstranitev, večji problem predstavljajo mravlje na rastlini. Če opazite, da se vam po rastlini sprehajajo mravlje je znak, da so na njej tudi listne uši. Mravlje so prave izkoriščevalke. Mravlje same prinašajo listne uši na mlade rastline, kjer jih imajo združene v "farme", da listne uši srkajo sokove iz rastlin, mravlje pa nato te sokove "pomolzejo" iz listnih uši. Ni mi bilo jasno zakaj je samo nekaj listov polnih uši, nato pa sem to ugotovitev prebral na spletu in uvidel, da so mi mravlje na čilijih ustvarile svoje farme za naslado.

Listne uši na listu

Aphids listne uši na listu close up

Na koncu pa še ena zelo zanimiva žuželka, katere tudi nisem še nikoli videl. Leteča zverca z dolgim "kljunom". Tudi za tole žuželko me zanima, katera žival je to?

Neznana leteča žuželka s kljunom

Neznana žuželka s kljunom v temi

Priznam, da je zelo zanimiv ta majhen živalski svet, kjer lahko najdemo zelo zanimive živalice. Če pa kdo prepozna tole zadnjo in tistega hroščka, pa bi bil zelo vesel podatka, za kateri živalici gre.




10 komentarjev:

  1. Krasne fotografije DB! Z velikim veseljem sem si jih večkrat ogledala. Res lepe. Bi bila pa tudi jaz vesela, če bi kdo prepoznal tista dva hroščka, prvi je videti kot en vesoljec.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Keltika. Sem v pričakovanju odgovora Zavoda RS za varovanje okolja, če bodo vedeli, kaj bi lahko to bilo. Mogoče pa sem odkril novo vrsto ;)

      Izbriši
  2. Krasne, ja, krasne!
    In vedno kaj naučiš.... Hvala!
    Za zverci pa tudi jaz ne vem... nekaj časa nazaj smo ugibali, katera je ta, z rilčkom... a to je tudi vse.
    Pokličemo pomoč :)
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovite fotografije.. Ampak na koncu, pa mi ni bil več všeč izbor živali.. Ampak dokler ni ščurkov sem srečna. Samo mi pa je bila zanimiva neodrasla pikapolonica. Dejansko je čudna in grda in prvič sem videla kaj takega. Smo pa imeli tukaj nekaj časa nazaj, naval pikapolonic..Vse povsod jih je bilo polno, po tleh v mestu so bile pohodene in mrtve, ker jih je bilo na tisoče in niso mogel gledat kje hodiš. Sem vesela, da je malo pavze od vseh peciv in jedi. Lepa popestritev blogu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjamem, da izbor vsem ne bo všeč, vendar pa sem izbrial takšne, ki so bile meni zanimive.
      Za nekaj pikapolonic pa bi dal sedaj pravo bogatstvo, pa jih ne nejdem nikjer. Kot da bi vse izginile. Spet so mi listne uši napadle čilije in se borim z njimi vsak dan. Pikapolonice bi me rešile ;)

      Izbriši
  4. Čudovite fotke! Za hrošča pa žal tudi jaz ne vem, kaj bi lahko bila.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ta pikapolonica v razvoju je nekaj, kar sem prvič videla :) Kobilice pa so nekaj, česar sem upala, da ne bo v objavi ;) Super objava, še posebej s čudovitimi metuljčki!

    Visit me: http://naturallymarcela.blogspot.com/2015/07/photos-only-3.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ravno zaradi tega sem jo tudi objavil, čeprav ni neka vrhunska fotka (nastala med hitenjem v službo).
      Čudno, da ne maraš kobilic, saj živiš v takšnem okolju, kjer jih je verjetno veliko?

      Izbriši