nedelja, 25. avgust 2013

Najboljše ajdove palačinke

Ajdove palačinke brez glutena

Palačinke!
Poznate koga ki jih nima rad? Jaz ga sigurno ne poznam oziroma vsej ne bi vedel, če je kdo od mojih prijateljev in znancev, ki jih ne mara. Včasih se nič ni moglo primerjati s skutnimi palačinkami, ki jih je pripravila moja mama. Saj so bile tudi navadne z domačo marmelado odlične, vendar pa se s skutnimi palačinkami  z namočenimi rozinami v rumu in to še vročimi,  takrat res ni dalo z ničemer primerjati. Čeprav so skutne palačinke nasitne, pa jih je vedno celoten pekač zmanjkal v trenutku.

Potem sem imel enkrat prigodo v službi, kjer smo se zmenili, da bo eno noč eden izmed sodelavcev pekel palačinke, ostali pa bomo tekmovali, kdo jih poje več. Na koncu se nam je sodelavec že zasmilil, saj je palačinke pekel kar precejšen del noči. Takrat še ni bilo čokoladni namazov oziroma Nutelle, tako da smo se zadovoljili kar z domačo marmelado. In rezultati? Dva sodelavca sta končala pri 7 in 9 palačinkah, eden je vztrajal do 13, še zadnji dol 15. Kaj pa jaz. Pojedel sem jih 24, potem pa je na mojo žalost in sodelavčevo veselje (ta, ki jih je pekel) zmanjkalo mase. Lačni ravno nismo bili.

Ajdove palačinke brez glutena


In sedaj k mojim ajdovim palačinkam. Če ste navajeni na okus navadnih palačink, so se vam ali pa se vam bodo mogoče prvič zdele ajdove palačinke malo čudne. Vse zdrave stvari so prvič malo čudne in mogoče za nekatere nenavadnega okusa. Enako je pri sočenju sokov iz zelenjave in sadja, čuden okus ampak pijemo samo zdravje. Pri pripravi ajdovih palačink iz ajdove moke, ki ne vsebuje glutena, pa je na začetku en majhen hakeljc ali pa jih jaz nisem znal nikoli dobro pripravit. 100 % ajdova moka ne vsebuje glutena in pri pripravi mase, le ta ne pride tako lepo gosta in povezujoča, kot pri navadni beli moki, Preizkušal sem več različnih receptov, vendar pa sem imel vedno probleme pri obračanju (na žalost jih še ne mečem  v zrak) in jih nikoli nisem mogel obrniti, ne da bi razpadle ali pa se pretrgale. Mogoče je zato kriva tudi ponev, saj uporabljam kar taveliko ponev iz Ikea +365, iz katere pridejo res velike palačinke.  V bistvu mi zares dobrih ajdovih palačink še ni uspelo pripraviti. 

To pa se je spremenilo pred kratkim. Že pred dopustom sem pisal, da sem našel zame zaenkrat najbolšo ajdovo moko. Preizkusil sem več različnih ajdovih mok, vendar se mi zdi, da sem sedaj le našel takšno, ki zaenkrat nima primerjave. Mogoče bi bila kakšna sveža direktno iz mlina še boljša, ampak zame ta je tanajboljša ta hip. Gre se za 100 procentno bio polnovredno ajdovo moko brez glutena bosanske firme Heljda eco. Pakirana je v zeleni kartonasti škatli po 1 kg, cena pa je nekaj čez 4 EUR. Res je 4 EUR veliko za 1 kg moke, kljub temu, pa brez te moke sedaj pri nas doma ne gre več. Že ko odpreš notranjo papirnato vrečko, moka nenormalno dobro diši. Prav tako se vidi, da gre res za polnozrnato, saj ni tako fina, kot navadna bela moka, ampak so v njej vidni tudi "sledovi" ajde. Iz nje sem že delal testo za robidovo pito, pizzo, kruh in končni rezultat je bil vedno dišeč in zelo dober. Če kdo pozna še kakšno drugo zelo dobro ajdovo moko, naj mi sporoči, pa bom sprobal?

Ajdova moka Heljda eco

In na kakšen način sem rešil to zagato z maso iz ajdove moke? Tako, da sem ajdovi moki dodal polno žlico tapiokine moke, ki je tudi brez glutena, zraven tega pa še nima okusa, tako da ostane okus ajdove moke. Tapiokina moka lepo poveže celotno maso in iz te mase se lahko spečejo takšne mehke palačinke, ki jih lahko prepogibamo, brez da bi se bali, da se bodo pretrgale. Skoraj takšne kot iz navadne moke. 

Ajdove palačinke brez glutena

Za lažjo večerjo ali malico (iz mase pride 3-4 velike palačinke ali pa 6 navadno velikih)
- 1 jajce
- 100 gramov ajdove moke brez glutena
- 2 dcl kozjega mleka (mi uporabljamo samo kozje mleko, vi pa ga lahko zamenjate kar z navadnim)
- 1 dcl mineralne vode
- polna žlica tapiokine moke
- ščep soli
- ščep rjavega trsnega sladkorja
- košček kokosovega masla ali maščobe
Po želji lahko v maso dodamo malo cimeta ali pa naribane limonine lupinice.

Jajce razžvrkljamo, mu primešamo mleko in vmešamo obe moki. Dobro premešamo, da nastane gladka masa, dodamo ščep soli in ščep sladkorja, na koncu pa maso zmehčamo s primešano mineralno vodo. Ponev segrejmo in jo namastimo tako, kot da bi jo s kocko kokosovega masla/maščobe obrisali. V vročo ponev vlijemo zajemaljko mase, obračamo ponev, da se masa razporedi po ponvi, nato pa zapečemo palačinko na obeh straneh. Rezultat so tanke, dišeče in mehke ajdove palačinke brez glutena.
Tokrat sem jih polnil z divjimi robidami in agavinim sirupom. Na polovico palačinke sem dal cca 10 robid, pokapal z agavinim sirupom, jo zložil v trikotnik ter kar z dlanjo stisnil, da so se robide v notranjosti rahlo zmečkale. Po vrhu sem nakapal še malo agavinega sirupa in dodal nekaj robid za dekoracijo.

Ajdove palačinke brez glutena

Končno da sem našel recept, kjer mi ajdove palačinke vedno uspejo. (sprobano že trikrat)




28 komentarjev:

  1. Krasen recept! Ko nabavim tapiokino moko gre takoj v probo. Kje pa tole ajdovo moko kupuješ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zenkrat sem jo našel samo v Leclercu v Ljubljani, tam med bio izdelki. Sem pa dodal forko embalaže v objavo, če jo bo kdo iskal.
    Tapiokino moko in ostale orientalske zadeve pa nabavljam v trgovini Kitajski vrt v Šiški.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pri nas poznamo samo 'klasične' palačinke in pri otrocih se obnesejo le z nutellnim namazom ali pa brez. Marmelade ne marata... :). Mi je pa vsekakor všeč tale tvoj recept palačink iz ajdove moke!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. 24? :o ojooj. This is too much.. :D
    Tale palačinke izgledalo in se slišijo zelo dobre, ampak žal mi ajda nikoli ni bila pri srcu. Najbrž zaradi vzgojiteljic v vrtcu, ko so me vedno silile z ajdovo kašo.. In zato nosim posledice še zdaj :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Ravno pred kratkim sem jih poskusila v gostilni in bile so odlične. Moja mama je imela vedno isti problem kot ti in zdaj jo bom lahko presenetila, hvala! Ajdovo moko je v naših koncih najboljše vzeti direktno iz mlina, to tapioko pa tudi upam da kje najdem! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožujem palačinke z vsemi mogočimi mokami in nadevi, te tvoje so sigurno zelo dobre.
    Haha, 24 palačink pojest, lahko bi šel tekmovat za Guinessov rekord, mislim...

    OdgovoriIzbriši
  7. To je bilo včasih, sedaj jih je 10 čisto dovolj.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmm, izgledajo slastno! Ajdo imam zelo rada, palačinke tudi, 10 pa jih vseeno ne bi zmogla pojesti;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hej hej:) že zadnjič sem komentirala, pa mi ni hotelo poslat komentarja:) V glavnem zanimalo me je, kje je trgovina Kitajski vrt v Šiški? :)

    bom probala še to verzijo palačink:) mmmm dobr

    OdgovoriIzbriši
  10. Če se pelješ po Celovški iz mesta v smeri Medvod, zaviješ desno na Prušnikovo ulico (od Mercator centra na Celovški druga ulica desno). Trgovinica je v spodnjem delu bloka, direktno nasproti križišča (ko zavijaš na Prušnikovo, jo vidiš direktno pred seboj).

    OdgovoriIzbriši
  11. Je možno namesto tapiokine moke dodati žlico riževe ali kokosove moke? Imam vse sestavine razen tapioke ;-) hvala & lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tole se pa verjetno že zamudil, ampak 2 dni nisem bil zraven računalnika. Z riževo tudi gre.

      Izbriši
  12. Meni je prisla zelo tekoca masa...
    Se se kaj zgosti medtem ko pociva?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Masa pride srednje tekoča, mogoče malo bolj kot pri navadnih palačinkah.

      Izbriši
  13. Podobne palačinke delam tudi jaz, dodam jim še malo ruma in cimeta in, v idealnih razmerah, spečem na kokosovem olju, čeprav to bolj redko. So pa takšne najboljše. Ajdovo moko pa prodajamo doma, za 3 eur/kg, če je še aktualno, sicer pa jo ima zagotovo tudi kak okoliški kmet po podobni ceni. Smo pa iz Savinjske, okolica Celja. Lp :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tdui jaz jim dodajam razne dodatke, tukaj je predstavljena čista osnova.
      Glede ajdove moke, pa sem tenutno preskrbljen oziroma imam svojo linijo dobave. Vseeno hvala.

      Izbriši
  14. Jaz ajdove delam samo iz ajdove moke in vode, je pa res, da se lomijo, ampak me to ni posebej motilo. Obožujem okus ajde, že od nekdaj, prav žalostno se mi zdi, da nekaterim ni všeč. Bom poskusila najti tapiokino moko, pa da vidimo tole!

    OdgovoriIzbriši
  15. Tele palačinke so super, nič se ne lomijo, sem dala pa namesto tapiokine moke polnozrnato pšenično in je njamsi.
    Sem kar takoj dvojno maso zamesila :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj gre tudi samo z ajdovo, vendar lahko ratajo lomljive in bolj suhe.
      Mi uporabljamo tapiokino namesto bele (brez glutena).

      Izbriši
    2. Saj gre tudi samo z ajdovo, vendar lahko ratajo lomljive in bolj suhe.
      Mi uporabljamo tapiokino namesto bele (brez glutena).

      Izbriši
  16. Ej živjo, lahko bi namesto tapiokine moke dodal tudi riževo moko, ki je tudi brez glutena in tudi učinkuje :))

    Lep pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno sem prepozen z odogovorom, vendar bi tudi šlo, samo se bojim, da ne bo pustilo malce riževega priokusa. Tapioka namreč nima okusa in je zato dobra za takšne stvari.

      Izbriši
  17. Hej, hoj, lep pozdrav vsem, razmišljam, da bi namesto tapiokine moke (ki je žal nimam) uporabila žlico čičerikine moke. Še to, je morda kdo že poskusil tudi s sojino moko?

    OdgovoriIzbriši
  18. Odličen recept! Tapiokine moke nisva imela, zato sva dodala kar dobrih 50g navadne bele moke in mineralne vode sva dala malce več, ker se nama je zdelo pregosto. Hvala za super recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Superca! Me veseli, da so vam bile všeč ;)

      Izbriši