četrtek, 19. november 2015

Hruškova marmelada s čilijem

Pear jam with chili recipe blog shot

Zakoračili smo že drugo polovico novembra, pri nas pa še vedno pobiramo plodove čilijev. Letos je bila res obilna letina teh čudovitih pekočih plodov. Eni izmed tistih, ki sem jih prihranil za konec sezone so čiliji vrste Beni highland. Prav tako sem dobil nekaj kilogramov domačih hrušk vrste Conference in za ozimnico je nastala žgečkljiva hruškova marmelada s čilijem

Pear jam with chili and pears

Pred kratkim sem že objavil recept za domačo slivovo marmelado s čilijem, kjer sem na koncu napisal, da takšna marmelada malce požgečka v ustih. V nadaljevanju se je po objavi o pripravi  Pikantne soli s strani uporabnic te pikantne soli,  sami soli prijel vzdevek žgečkljiva sol. Ker je tudi tokratna hruškova marmelada s čilijem ravno malce pikantna in  požgečka v ustih, sem ji namenil nalepke z napisom Žgečkljiva hruškova marmelada. 

Nalepke za žgečkljivo marmelado kozarčki

Letos sem prvič gojil čilije vrste Beni highland, ki so se takoj uvrstili med mojih TOP 5 najbolj priljubljenih. Oblika, barva in sam okus sta me prepričala, da jih bom gojil tudi naslednja leta. Glede pekočine so uvrščeni med manj oziroma za nekatere srednje pekoče, saj jih ocenjujejo med 30.000 in 50.000 skovilov. Ravno prav pekoči, da se jih lahko doda med kuhanjem domače marmelade in s tem poskrbijo, da marmelada dobi malce pikatnega priokusa. 

Beni highland chili on table

Hruške Conference so pozna sorta hrušk, ki dozorijo sredi septembra - začetek oktobra in so najbolj primerne za ozimnico. Kožica ploda je zeleno rumeno z rahlo rdečico na sončni strani. Plod je srednje debel, podolgovat, z rjavimi pegami, ki prehajajo rjasto prevleko. Meso je belkasto, sočno ter sladko. (Jazbec in sod. 1995)  

Pear Conference hruške close up


Pear Conference and chili Beni highland solo

Žgečkljiva hruškova marmelada s čilijem (7 x 2 dcl kozarčkov)


Pear jam with chili recipe shot

- 3 kile hrušk Conference
- 7 čilijev Beni highland
- 250 g rjavega trsnega sladkorja
- sok 2 limon

Hruške olupimo in izkoščičimo. V blenderju jih hitro zmeljemo, pri nas uporabimo sokovnik Omega
Čilije operemo, razpolovimo, odstranimo semena in belo placento, katere se držijo semena ter jih nasekljamo na majhne koščke. 
V večjem loncu na srednji jakosti kuhamo zmlete hruške in čilije 30 minut. Pri tem večkrat premešamo, da se zmes zgosti in da se hruške ali čiliji ne primejo na dno. Vmešamo sladkor, da se razstopi, stisnemo sok dveh limon in kuhamo še  20-30 minut, da je zmes dovolj gosta. 

Cooking homemade pear jam in pot

Z vročo marmelado napolnimo sterelizirane in vroče kozarčke, jih dobro zapremo ter zavijemo v debelo odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

Hot pear jam in jar
Naslednji dan na ohlajene kozarčke nalepimo nalepke.

Pear jam stickers on jar
Pear jam jar close up
Žgečkljiva hruškova marmelada je prav posebna popestritev domačih marmelad, ki se prileže v hladnih zimskih dneh.


4 komentarji:

  1. Svetovno!
    In ko ravno mislim da me več ne moreš presenetiti... BUM!
    Zelo zanimivo... hruške in čili.. videt je super kombinacija, na katero jaz nebi nikoli pomislila. Nalepke so pa itak superca.
    Čakam na novi BUM!...

    OdgovoriIzbriši
  2. Svetovno!
    In ko ravno mislim da me več ne moreš presenetiti... BUM!
    Zelo zanimivo... hruške in čili.. videt je super kombinacija, na katero jaz nebi nikoli pomislila. Nalepke so pa itak superca.
    Čakam na novi BUM!...

    OdgovoriIzbriši
  3. Res si oz. ste od sile. Noro! Barve so taprave! O okusu pa itak ne dvomim.
    Sedaj pa le še priročnik 'Čili za telebane'... in spomladi poskusim vzgojit kakšnega. Tole res osvoji brbončice...
    Pa ste... opremljeni za zimske dni :)
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je videt dobro. Marmelada je ravno prav gosta, barva je krasna, okus mora bit pa zanimiv. Ja nalepke pa...cukrček res.

    OdgovoriIzbriši