torek, 1. december 2015

Presni kakijevi kozarčki

Presni kakijevi kozarčki - Raw kaki cups fotka za blog

Zoper smo pri presnih sladicah in kot ponavadi je priprava presnih sladic zelo enostavna. V zadnjem času mi zaradi službe primanjkuje prostega časa in lahko se zahvalim svojim hčerkici, ki me s svojo zvedavostjo pripravi k temu, da ji asistiram pri pripravi različnih sladic. Ker je čas kakija sva tokrat pripravila enostavne presne kakijeve kozarčke, ki so lahko tudi enostavna božična sladica. 

Priznam, da včasih nisem bil velik ljubitelj kakija, saj mi mehki sadeži niso bili preveč všeč. Raje sem imel čvrste vrste sadja, v katere sem lahko zagrizel in pri tem imel tisti lažen občutek, kot  da se bom od tega najedel.  Čez čas se je to spremenilo in sedaj so v času sezone doma v večjih količinah primorski kakiji, naša tamala pa je navdušena nad sadeži kaki vanilija, ki so malce bolj čvrsti. 

Kaki vanilla

V zimskem času je kaki eden izmed bolj priljubljenih sadežev ter ga je priporočljivo redno uživati. Cel kup zdravilnih sestavin in vitaminov v sadežih kakija namreč krepi imunski sistem in ščiti pred številnimi boleznimi. Sadeži kakija se zelo dobro obnesejo kot ozimnica, saj lahko nezrele sadeže za dalj časa shranimo v hladnem in temnem prostoru, nato pa jih postavimo na sobno temperaturo, kjer v nekaj dneh dozorijo v sladke sadeže. Sadeže kakija delimo na dve vrsti in sicer tiste vrste z veliko tanina, ki so užitni, ko v celoti dozorijo, njihovo meso postane mehko in želatinasto ter tiste vrste z manj tanina, ki so užitni, ko so še čvrsti. Ena izmed takšnih vrst z manj tanina je ravno kaki vanilija, ki so dobri tudi, ko so plodovi še čvrsti in se še niso omedili.

Kaki vanilla and vanilla pod
Kaki je odličen tudi pri pripravi različnih vrst sladic. Lahko ga uporabimo pri pripravi kreme za torte, pri samih presnih tortah, v zavitkih, v smootijih, pitah in kolačih. Priprava presnih kakijevih kozarčkov je zares enostavna in jo lahko pripravijo tudi otroci z malce starševske pomoči. 

Presni kakijevi kozarčki - Raw kaki cups before eating


Presni kakijevi kozarčki ( 4 kozarčki)

Presni kakijevi kozarčki - Raw kaki cups blog recept

1. plast
- 200 g indijskih oreščkov
- 200 ml kokosovega mleka
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- strok vanilije

2. plast
- 4 sadeži kaki vanilija
- sok polovice limone

3. plast
- kokosov čips

Kot sem že večkrat omenjal je potrebno pred pripravo presnih sladic oreščke namakati. Pri nas se to dogaja dnevno, tako da imamo vedno pri roki namočene oreščke, drugače pa namočite indijske oreščke za vsaj 6 ur. 

V blender/mikser stresemo indijske oreške, kokosovo mleko in  kokosov sladkor ter vse skupaj zmiksamo v gladko kremo. Prerežemo strok vanilije in z nožem postrgamo semena, ki jih dodamo v kremo in še enkrat na hitro zmiksamo. Nastalo kremo razporedimo (zlijemo) v kozarčke in postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Kakiju odstranimo peclje, jih narežemo na manjše koščke ter stresemo v blender/mikser. Če imate manj zmogljiv blender/mikser, lahko sadeže kakija prej olupite. Dodamo sveže izstisnjen sok polovice limone in vse skupaj dobro zmiksamo, da nastane gladka kakijeva kašica. Z kakijevo kašico prelijemo prvo plast kokosove kreme. 

Na koncu na vrhu potresemo malce kokosovega čipsa. 

Presni kakijevi kozarčki - Raw kaki cups how to make gif

Presne kakijeve kozarčke lahko postrežemo takoj, še boljši so pa, ko se vse sestavine v hladilniku malce shladijo.

Presni kakijevi kozarčki - Raw kaki cups focus in front

Tokratni recept je bil pripravljen za Mercatorjev projekt KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.  Tokratni projekt je bil v sklopu božičnega tedna z otroci.

Mercatorjev projekt KuhaM
Presni kakijevi kozarčki - Raw kaki cups potres kokosovega čipsa

 

6 komentarjev:

  1. Ti vedno tako lepo opremiš cel zapis. Vabljiva je tale sladica. Zelo.
    In kmalu bo pri tudi pri nas...
    Sicer ima tudi naša princeska najraje kaki vanilija. Smo si letos na obali kupili tri zabojčke ravno obranih in šele doma ugotovili, da so kar navadni... Barva je takrat spominjala na vanilijo :), vprašali pa tudi nismo. Ker je v stanovanju toplo, smo jih lahko že zmazali... in bo tvoj recept v original, 'svetlejši' varianti. Sicer pa sem prvič pokukala k Sosedu. Zanimive reči nanizate... sem našla par namigov za nas.
    Pohvale tebi in vsem!
    Lep teden!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaki je res dober in vajina sladica je zagotovo okusna. Tamalo pa očitno res zanima kuhinja, vidim, da zelo rada 'packa' s teboj :) Pridna punca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Priznam, da se raje igram z njo v kuhinji, kot pa z njenimi punčkami ;)

      Izbriši