torek, 18. december 2012

Kokosovi piškoti my way


Zadnje čase sem polno zaposlen, tako, da si ne vzamem niti teh nekaj minut, da bi napisal kakšno objavo. Kljub vsemu, pridno fotografiram moje izdelke in jih shranjujem v arhiv, za čas, ko bom malo več za računalnikom. Kot vse ostale je tudi mene zajela tale predbožična pekarija, tako, da danes en preprost recept za domače kokosove piškote.

Kaj vse rabimo:
- 1 jajce
- 100 gramov mletega sladkorja
- 150 gramov masla
- 100 gramov kokosove moke
- 200 gramov polnozrnate moke
- žlica naribane bio limonine lupinice
- 4 žličke limoninega soka
- žlica vanilijevega sladkorja (domačega ali pa ena vrečka)
- pol žličke vinskega kamna (ali pa navadnega pecilnega praška)
- zvrhano mero dobre volje

Za izdelavo testa je najboljše, da so vse sestavine sobne temperature.  Začnemo z maslom, katerega zmešamo z jajcem in sladkorjem. Dodamo vanilijev sladkor, limonino lupinico in limonin sok, ter presejano moko z vinskim kamnom in kokosovo moko. Zgnetemo testo, ga zavijemo v PVC folijo in damo na počitek v hladilnik. Po enournem počitku, ga vzamemo iz hladilnika, narežemo na manjše koščke in oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo na papir za peko na pekaču, pri tem pa pazimo, da je med kroglicami dovolj prostora, saj se med peko malo razlezejo in narastejo. V ogreti pečici jih pečemo 13-15 minut na 170 stopinjah.
Ko vzamemo pekač iz pečice, so piškoti na otip še mehki, zato jih pustimo, da se ohladijo. Za "orenk" sladkosnede, pa jih lahko potresete z mletim sladkorjem. 


Po vsem tem delu, celo stanovanje diši po limoni in kokosu, mi pa si lahko privoščimo mehke kokosove piškotke.


20 komentarjev:

  1. Odlični piškotki! Če je kokos zraven, pa sploh... enga pojem jaz... njam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko piškotkov pride iz navedene količine?

    OdgovoriIzbriši
  3. Na drugi fotki so vsi iz ene serije. Jih je pa prišlo 37 v velikosti malo večjih "griotov" (to je tista bomboniera z višnjami polnjeni čokoladni bomboni).

    OdgovoriIzbriši
  4. PERFEKTNO dragi kolega. Hvala za info.
    Za prvič bo meni čisto ok iz polovice mase, da vidim kako in kaj.
    Ti poročam!
    Te lahko kar tikam ali imaš raje da te vikam?

    OdgovoriIzbriši
  5. Itak, da tikaš. Tudi jaz večinoma kar tikam, ko komentiram kakšne zadeve.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ekola...Včerak naredil že v drugo. Kaj naj porečem? Le to, da ko sem zjutraj vstopil v spalnico maman (zjutraj je relativno!! 9.20 :D) saj je res že pretegnila spanje in sva z papanom bila že rahlo nervozna, v roki pestoval skledo pravkar spečenih kokosivih ter orehovih piškotov, je bilo vse, kar se je slišalo iz spalnice mmmmm, OOoooo, UUU in že je bila maman v kuhinji, si delala kavo in grickala, grickala, grickala...
    Ja, obožuje kokos in zato njej v čast 2x v akciji. Prvo rundo sem delal poskusno, da vidim kako in kaj, danes pa ponovno iz polovice mase ampak z več limone, kokosa ter lupinice. Po vrhu sem jih še dodatno zapekel, za tisti EKSTRA CRISPY zvok in ti lahko samo potrdim, MLJASK in ajnfoh kot pasulj. Res so mi všeč. Lahki, puhasti, fini okus kokosa, limone. Bom še večkrat delal.
    Aja, namesto pecilnega dam pa kar sodo bikarbono.
    Kakšno je tvoje znanje razlik med sodo in pecilnim? Obadva vzdigujeta maso, torej ni nekih hudih razlik, ali?
    Osebno kar dostikrat menjam sodo za pecilnega, pa vedno uspe...

    Super. V kratkem pa sprobam še tvojo varianto ingverjevih piškotov. Sam jih delam po tem receptu in so redno na spisku oz. v posodi za piškote :DD

    http://www.bodieko.si/piskoti-z-ovsenimi-kosmici-in-ingverjem

    OdgovoriIzbriši
  7. O tole pa je bilo zgodaj. Kot sem že napisal, si vsak priredi recept malo po svoje. Pač dobiš malo navdiha, potem pa si pripraviš po svojem okusu.
    Glede pecilnega in sode pa je tako, da sem včasih uporabljal navaden pecilni prašek, dokler nisem ugotovil, da se ga da nodoestiti tudi samo s sodo bikarbono. Potem sem nekaj časa uporabljal samo sodo, v zadnjem času pa sem prešel na vinski kamen, ki pa naj bi bil najbolj naraven od vseh. Čeprav pa mu je včasih potrebno dodati malo sode bikarbone, ki potem v tej kombinaciji, res dvigne biskvit.

    OdgovoriIzbriši
  8. Top so!!! Mama je vedno znova navdušena nad njimi. Meni osebno pa je všeč njihova "rahlost", da kar razpadejo in se topijo v ustih. V čaj jih sploh ne smeš pomočit za več kot par sekund, saj drugače že loviš koščke :D
    Kar dalje s takšnimi lahkotnimi recepti. Sedaj, v času pusta, pa naredim še tvojo verzijo ingv. piškotov, pa ti poročam. Bom malo priredil a še vedno 80% ostal zvest receptu

    OdgovoriIzbriši
  9. Me veseli, da so vama všeč. Pa na začetku ne pretiravat z ingverjem, če nisi nek ljubitelj tega.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ni ga čez ingver. Sam ga obožujem!!
    In ja, tele kroglice so SUPER. Ravno danes zjutraj sem imel eno ob čaju, poleg svojih čoko-solni cvet cookijev.
    PERFEKTNO!!!

    Si probal že ingverjeve piškote? Res se splača naredit. pa sila zdravi, sploh če kombiniraš ovseno/ržene kosmiče
    Masla in sladkorja pa daj komot manj in DOSTIII INGVERJA! :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Ta teden nisem imel precej časa ustvarjat. Se jih bom pa lotil, takoj, ko utegnem.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ekola. Ponovno sem jih naredil. 1,2,3 fertik!
    Zadnjih 5min dal še pod žar, da so se lepo zapekli.
    Nato pa sem še spekel MAKOV MARMORNI KOLAČ. Če se že peće a ne. Treba izkoristit vročino :D

    OdgovoriIzbriši
  13. Tudi jaz še velikokrat izkoristim vročino pečice in v ugasnjeni pečici naredim piškote iz treh sestavin.

    OdgovoriIzbriši
  14. genialni piškoti, res preprosti za pripravo in super konstitucije!
    sama sem nadomestila 2/3 masla s kokosovo maščobo, baje je bolj zdrava, pa je bilo okej, mogoče manj masleno kot bi bilo sicer, super so uspeli pa tudi v čokoladni različici, hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Špela Marela. Takrat sem še premalo uporabljal kokosovo maščobo, zato sem šel na ziher varianto. Sedaj jih tudi jaz že delam z kokosovim maslom.

      Izbriši
  15. Ne vem zakaj mi niso ratali :( Čisto so se razlezli in nastala je tanka plošča kokosa :( Sicer vseeno okusna haha Sem uporabila za piškotno dno naslednji dan za torto :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Piškoti so res super. Sicer sem jih jaz naredila (po nesreči) s 4 velikimi žlicami limoninega soka, tako, da so res hudo limonini, ampak so še vedno super. Zagotovo recept še uporabim z manj ali več limone.. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz imam zelo rad limono in zato toliko limone. Vseeno me veseli, da so ti všeč.

      Izbriši
  17. Najboljši piškoti, ki sem jih spekla! Tudi jaz sem dala 4 velike žlice limononega soka in so fantastični! Na koncu ostane tak svež limonast okus. Božansko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res se eni boljših, sploh če ima kdo rad kokos in limono, ki naredi svež okus. Me veseli, da so vam všeč. mogoče bi vam bili všeč tudi dišeči božični, ki so objavljeni malo kasneje.

      Izbriši