četrtek, 24. januar 2013

Ajdova kaša z rjavimi šampinjoni in gorgonzolo


Ena preprosta in okusna jed, ki je že stalnica na našem krožniku. 

Potrebujemo:
250 g ajdove kaše
1 čebulo
3 stroke česna
250 g rjavih šampinjonov
200 g gorgonzole
3 vejice svežega timijana
sol in poper

Ajdovo kašo skuhamo po navodilu proizvajalca (15-20 minut) in jo odcedimo. Če ste pravilno dozirali tekočino, jo ni treba odcediti, ampak jo samo pustiti, da popije vso tekočino.
Operemo šampinjone in jih narežemo na srednje tanke rezine ter osmukamo timijan. Gorgonzolo narežemo na kocke velike cca. 1 x 1 cm, lahko pa jo tudi nadrobimo.
V večji ponvi na olivnem olju prepražimo čebulo in česen, dodamo timijan in narezane šampinjone ter vse skupaj na hitro prepražimo (2-3 minute). Popramo in solimo, vendar ne preveč, saj bo gorgonzola dodala slanost. Dodamo na kocke narezano gorgonzolo in ajdovo kašo, ter vse skupaj dobro premešamo in takoj serviramo. 
Če želite, da se bodo videli koščki gorgonzole, je treba biti res hiter. Lahko pa tudi počakate, da se gorgonzola čisto stopi, tako kot v mojem primeru, ki je razviden iz fotografije (predno sem pofotkal, seje že stopila v nulo, kljub temu pa je okus ostal).


Ajdova kaša in šampinjoni so res takšna kombinacija, ki v bistvu sploh ne potrebujejo še kakšnih ekstra dodatkov, kljub temu, pa sem danes predstavil eno izmed ljubših izpeljank.


6 komentarjev:

  1. Mljask! Tole je bila današnja priloga pri kosilu. Za oba je padel še repete. Ker jaz nisem nek ljubitelj gorgonzole sem uporabila samo polovico, naslednjič bom definitivno dodala vso. :) Moja boljša polovica lahko svoje mnenje poda v službi. ;)
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  2. Kosilce je res krasno, saj se mi zdi, da pri nas ajdova kaša počasi izpodriva riž.
    Me veseli, da je vama je tole odgovarjalo. Počasi bom tega tvojega spreobrnil v pravega zelenjavo-jedca ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sva že zdaj zelenjavojedca... edino brez mesa bi nama težko šlo. :) Hvala za odlične ideje na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajda je BOMBAAAAAAA in prav tako takšna fina "AJDOŽOTA". Jaz jo obožujem. Sprva iz zdravih razlogov, pol pa ker sem zelo navezan na svojo državo in poreklo in me že nostalgično vedno vleče med skoraj že pozabljene jedi naših nonov in nonotov. Saj veš kaj mislim, a ne?

    Seveda to ne pomeni, da še vedno kdaj ne posežem po perfektnem kupčku kompaktnega RIZIBIZIJA s kakšno hrustljavo pečeno kurjo takčko, ali pa polpetke z rižem.
    Tudi kuskus,žganci,ješprenj, pirin rižek..njaaaaaam.
    Hrana je užitek. Užitek je v očeh uživača. Uživač je vsak samemu sebi šef.
    Obožujem čaranje/sukanje med lonci,štedilnikom/pečico!

    OdgovoriIzbriši
  5. MBrando, tvoji komentarji pa prav poživijo kakšno objavo in me prav veseli, da se kdaj oglasiš.

    OdgovoriIzbriši