ponedeljek, 25. februar 2013

Limonin sirup


Slučajno veste kdo je Dan Peterson? To je ameriški košarkaški trener, ki je večino časa preživel v Italiji in nato na televiziji Koper - Capodistrija komentiral košarkaške tekme. In v tistih letih, ko sem še aktivno igral košarko je bil naš idol, prav tako pa sem imel srečo, da je eno izmed tekem, kjer je igral naš klub in kjer sem bil med igralci tudi komentiral na televiziji.  In kaj ima to veze z današnjo objavo?
Ta isti Dan Peterson je takrat posnel več reklam za ledeni čaj Lipton Ice tea, katere je zaključil  s tistim njegovim prepoznavnim vzklikom "Fenomenale", ki ga je večkrat  uporabil med komentiranjem tekem. Eno izmed teh reklam si lahko ogledate na tem linku Youtube - Dan Peterson.

Okus tega Lipton Ice tea je že skoraj šel v pozabo, saj pri nas doma ne pijemo več kupljenih brezalkoholnih pijač. Ker pa sem nekaj dni nazaj nekje na forumu videl, da rabijo recept za domač limonin sirup, pa sem se odločil da spišem tole objavo. Ta limonin sirup delam že kar nekaj časa in je pri nas doma najbolj priljubljen. Ko sem ga prvič naredil in ga poskusil, me je vrnilo nazaj v tista košarkaška leta, saj je okus zelo podoben kupljenemu Lipton Ice tea-ju, vendar pa brez umetnih konzervansov in barvil. 

Prav tako pa vam danes pokažem oziroma odkrijem, kako se da na lahek način sterilizirati steklenice za sirup.  Ta zgodba pa se začne 6 let nazaj, ko sva z mojo pred rojstvom naše male princeske nabavljala vse živo, kar potem sploh nisva nikoli uporabila. Na seznamu je bil tudi sterilizator znamke Avent za stekleničke. Tega res nisva nikoli uporabila. Nekaj časa je bil že pozabljen na polici, potem pa smo počasi začeli prodajati stvari, ki jih ne rabimo več in sem našel ta pozabljeni sterilizator. Ker je bil še neuporabljen, sem se malo igral z njim in ugotovil, da lahko vanj spravim 3 litrske steklenice, ki jih uporabljam za polnjenje sirupa. Takoj sem zadevo preizkusil in lahko samo povem, da zadeva dela kot mora. Zato je tukaj predlog za vse tiste, ki tega ne uporabljate več, da ga lahko uporabite za sterilizacijo vseh teh posodic, kozarcev oziroma steklenic za vlaganje. 


Sedaj pa k receptu za 6 litrov limoninega sirupa. 

V večjem loncu zavremo 5 litrov vode. Med čakanjem, da voda zavre iz 12 večjih limon izstisnemo sok in ga na cedilu precedimo. Iz 12 limon pride med 6 in 7 dcl limoninega soka. Ko voda zavre vmešamo 1,5 kg rjavega sladkorja in počakamo, da se razstopi. Ko je voda zopet zavrela pa vanjo vlijemo limonin sok, premešamo, počakamo, da še enkrat zavre in potem odstavimo iz štedilnika. Če je na vrhu nastala kakšna pena, jo z žlico odstranimo.
V sterelizatorju stereliziramo stekenice 10 minut (po tri 10 minut) in v še vroče steklenice nalijemo vroč limonim sirup. Zapremo in damo v temen prostor na ohlajanje. 

Kot sem že v prejšnjih receptih za sirup pisal je 1,5 kg rjavega sladkorja na 5 litrov tekočine čisto dovolj, da lahko nato mešamo sirup z vodo, tako, da v kozarec naročimo malo manj kot za prst sirupa in bo okus pravi.


Ker sirup nima nobenih umetnih konzervansov, ga je potrebno kar hitro porabiti, v bistvu je pri nas ostal najdlje en mesec. Pa da ne bo pomote. V tem času se ni pokvaril, ampak smo ga pač porabili. 


5 komentarjev:

  1. 122Zanimivi recepti in tudi za oko prijeten blog :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Tudi tvoj blog je zanimiv in vidim, da imamo kar veliko stvari skupnih, tako, da sem se že dodal na Reading list. LP

    OdgovoriIzbriši
  3. To pa moram res sprobat... Jaz namreč vedno tako 'pridno' kupujem sokove za mešanje z vodo... :).
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Super! Odlično zapisano - tako, da tudi neizkušene "Kuharice" lahko primejo za delo ;) Trenutno delam z meliso, drugič pa še z limono!

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  5. Danes sem ga nsredila 8l samo da sem dodala citronko ker še imam od lani.Torej drži in se ne pokvari pa malo več limon dodam

    OdgovoriIzbriši