ponedeljek, 8. april 2013

Jagodne tortice za v roko


Zadnjič me je naša tamala pretentala, da sem kupil košarico jagod. Vem, da še ni prava sezona jagod in te jagode še nimajo tistega pravega jagodnega okusa. Po okušanju prve jagode, sem se odločil, da jagod ne bomo pojedli, ampak bom raje naredil majhne jagodne tortice. Če napišem po pravici, sem moral porabiti sestavine, ki so mi ostale v hladilniku. Med sestavinami sta bili tudi dve plasti vlečenega testa. Ker sem enkrat na TV pri Lorraine Pascale videl, da se da iz vlečenega testa narediti uporabne košarice, sem se odločil, da probam tole izpeljat. Brez posebnega napora so nastale jagodne tortice. 

Za jagodne tortice, ki si jih lahko jemo z roko potrebujemo:
- 2 plasti (lista) vlečenega testa
- 50 gramov masla
- 200 gramov jagod
- 2 dcl sladke smetane
- 200 gramov mascarpone sirčka
- velika žlica domačega vanilijevega sladkorja in še pol žlice za jagode

Lista vlečenega testa sem dal enega na drugega in z nožkom za pico razrezal na tretjine (2 po dolžini in 2 po širini), da sem dobil 2 x po 9 skoraj kvadratnih lističev. Košarice sem oblikoval tako, da se položil en list testa, ga premazal s stopljenim maslom in čez njega dal drug list testa, vendar zamaknjen za 90 stopinj, tako, da se dobi 8 kraka zvezda. Tudi ta list testa sem premazal in nastalo zvezdo previdno vtaknil v eno izmed lukenj na pekaču za mafine. To sem naredil še za ostalih 8 košaric. V ogreti pečici sem jih pekel 15 minut na 200 stopinjah.
V tem času sem narezal jagode na majhne koščke in jih rahlo sladkal s polovico žlice vanilijevega sladkorja. Z mešalnikom sem stepel sladko smetano do srednje trdne smetane, nato pa dodal še mascarpone in žlico vanilijevega sladkorja ter vse skupaj dobro zmiksal, da je nastala gladka krema. 
Pečene košarice sem pustil, da se ohladijo. S kremo sem napolnil dresirno vrečko in v vsako košarico nabrizgal eno plast kreme, nato dodal plast jagod, drugo plast kreme, še ena plast jagod, še zadnja plast kreme in nekaj jagod za okras. 


Te jagodne tortice lahko jeste z roko, saj so košarice iz vlečenega testa ravno prav obstojne, da zdržijo kremo tudi dalj časa. 



Za ta fotošuting sem se moral kar fino potruditi, saj bi kmalu ostal brez vseh jagodnih tortic, ki so že začele izginjati v ustih mojih dveh sladkosnedk.


9 komentarjev:

  1. Kako so lepe!! Fotografije so ti tudi super uspele.

    OdgovoriIzbriši
  2. kako super fotografije :) Vidim, da tudi ti nisi imel sreče z jagodami :) mmmm zgleda in zveni okusno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. krasne fotke in verjamem, da so bile košarice tudi dobre :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidim, da si nadarjen tudi za fotografijo in kompozicijo.
    Tortice so čudovite. Lahko jih jemo tudi z žličko, kot sladoledno sadno kupico, na koncu pa pohrustamo še košarico. Hmmm... zdaj so se mi pa sline pričele nabirat, najbolje, da grem naprej...

    OdgovoriIzbriši
  5. Glede fotk se počasi popravljam, vendar sem še nekaj korakov za Cinnamon and Thyme, saj nimam pravih scenskih rekvizitov. Zaenkrat sem se odločil, da bodo fotke bolj v takšnem "clean" oz. "sterilnem" stilu, dokler si ne nabavim kakšnih dobrih rekvizitov, ki bi popestrili fotke ;)
    Vseeno pa hvala za pohvale, tortice pa so bile tudi tako dobre, kot so izgledale.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izvrsten recept, že preizkušen, vendar namesto jagod breskve in nektarine z bananino kremo :) fenomenalen blog z odličnimi recepti ;) Le tako naprej. Lp, DG iz Mb

    OdgovoriIzbriši
  7. Še tebi hvala DG iz MB in oglasi se še kaj. Bom pa sprobal tudi z breskavmi, vendar čakam na sezono, da bodo sveže.

    OdgovoriIzbriši
  8. Tudi jz bi jih jedla :).

    OdgovoriIzbriši