četrtek, 24. oktober 2013

Puntarelle alla Romana

Puntarelle

Ste že slišali za zelenjavo, ki jo imenujejo Puntarelle? Tudi jaz še nisem slišal zanjo, dokler mi jo ni predstavil Egidio Žiber ali Gospodar sonca, katerega sem že večkrat omenil na blogu. Zadnje čase odkrivam novo vrsto zelenjave in s tem pridejo tudi nove jedi oziroma recepti. Pri nas doma smo vedno odprti za nove recepte. 

Puntarelle

Sedaj pa prvo k predstavitvi zelenjave, ki jo italijani imenujejo Puntarelle. Gre za katalonsko cikorijo, ki je mešanica cikorije in špargljev. Po zunajnem izgledu je podobna cikoriji, vendar pa se v notranjosti skriva pravi zaklad. Izrastek oziroma srčika v obliki skupaj zlepljenjih špargljev. Po okusu je malo grenka, vendar manj kot navadna cikorija, notranji del pa je slajši in hrustljav. 

Puntarelle očiščena
Ta zaklad najdemo, ko odrežemo zunanje liste.
Danes predstavljam recept za solato Puntarelle alla Romana, ki sem ga samo rahlo spremenil od originala. Solata se izdela samo iz tega notranjega dela, liste pa sem prihranil in iz njih naredil jed s testeninami, ki jo bom tudi predstavil.

Puntarelle alla Romana na easy-recepti način
- puntarelle očiščena zunanjih listov
- 2 stroka česna
- 4 fileji inčunov
- 2 žlici limoninega soka (v originalu je balzamični kis)
- 5 žlic olivnega olja
- poper in ščep soli

Priprava je dolgotrajna, saj je na začetku potrebno odstraniti zunanje liste, potem pa to srčiko razlomiti na posamezne dele, ki se jih nareže po dolžini na čim bolj tanke rezine. Narezane tanke rezine se odlaga v skledo zelo mrzle vode (mrzla voda in kocke ledu), kjer se skodrajo in se namakajo v ledeni vodi vsaj pol ure, da izgubijo grenek okus. 
V tem času v možnarju zmeljemo česen in fileje inčunov v pasto. 
Česen in inčuni za preliv za solato

Zalijemo z olivnim oljem in sveže izstisnjenim sokom limone, popramo in rahlo solimo (inčuni so verjetno že slani). Vse skupaj zmešamo in nastane preliv za našo solato.
Narezane skodrane rezine puntarelle dobro odcedimo in jih v skledi zmešamo s pripravljenim prelivom. 

Odcejeni narezani vršički PunaterellePuntarelle alla Romana

Nastane sveža in hrustljava solata oziroma v originalu Puntarelle alla Romana.



6 komentarjev:

  1. Ne dolgo nazaj sem prvič jedla topinambur. Po tvoji zaslugi zdaj poznam še puntarelle, hvala;) Bo potrebno zbrskati recepte za eno in drugo;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako rada obiščem tvoj blog in preberem tvoje objave. Res zanimivo branje. Toliko novega in zanimivega nam pripraviš in predstaviš na enostaven in dojemljiv način. ODLIČNO!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, izgleda zares privlačna - po sestavinah in fotkah.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nekaj novega,a izgleda zanimivo.

    OdgovoriIzbriši