petek, 4. oktober 2013

Gibanica na moj način

Prekmurska gibanica

S to sladico sem pa odlašal kolikor sem mogel. To ne pomeni, da jo ne maram, samo vedno sem si dejal, da raje prepustim nekatere sladice, kot so gibanica, kremšnite, ipd, pravim profesionalcem. Ravno tako je recept za pravo prekmursko gibanico zaščiten, saj mora sladica izpolnjevati nekatera točna določena navodila in kriterije, da se lahko pohvali s pridevnikom prekmurska. Originalni zaščiten recept lahko najdete na povezavi  Prekmurska gibanica

Vedno me je za izdelavo mikala tudi presna gibanica, katero je predstavila Coulinary journey by me v objavi Presna gibanica, vendar pa sem se odločil, kar za navadno varianto.
Kljub temu, da vsi pravijo, da sladica zahteva spretnost in natančnost in da si lahko ponosen če uspe, pa je bila moja narejena na moj - easy style - način. Po pregledu originalnega recepta in nekaterih prirejenih sem tudi jaz spet ubral svojo pot. Prava prekmurska gibanica to ni, je pa odličen približek.

Sestavine:
Testo
- zavitek vlečenega testa (5 listov, ki jih razpolovimo)
- 200 gramov stopljenega masla

Makov nadev
- 200 gramov mletega maka
- 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
- 2 dcl mleka

Orehov nadev
- 250 gramov mletih orehov
- 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
- 2 dcl mleka

Skutin nadev
- 500 gramov nepasirane puste skute
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- 4 žlice rjavega trsnega sladkorja
- ščep soli

Jabolčni nadev
- 1,5 kg jabolk
- 2 žlici rjavega trsnega sladkorja
- pol žličke cimeta
- naribana lupinica ene bio limone

Smetanov preliv
- 250 gramov kisle smetane
- 2 rumenjaka
- žlica rjavega trsnega sladkorja

Makov nadev naredimo tako, da zavremo 2 dcl mleka in ga prelijemo preko zmletega maka in sladkorja ter vse skupaj zmešamo.
Orehov nadev naredimo na identičen način.
Za skutin nadev nadev dobro zmešamo vse navedene sestavine v mazav namaz.
Za jabolčni nadev olupimo jabolka in jih naribamo. Dodamo sladkor, cimet in naribamo lupinico ene bio limone ter vse skupaj premešamo.
V manjši kozici stopimo maslo in si pripravimo silikonski čopič, s katerim bomo premazovali liste testa. V  pekač velikosti 35 x 25 cm položimo papir za peko.
Spodnja plast je sestavljena iz dveh plasti vlečenega testa. Položimo prvi plast-list vlečenega testa, ga premažemo s stopljenim maslom in nanj drugo plast ter zopet premažemo z maslom. Z žlico razporedimo polovico makovega nadeva, prekrijemo z listom testa, katerega premažemo z maslom. Nato dodamo polovico orehovega nadeva in razporedimo po površini ter prekrijemo z listom testa in ga premažemo z maslom. Premažemo s polovico skutnega nadeva, pokrijemo z listom testa, premažemo z maslom,  razporedimo polovico jabolčnega nadeva, pokrijemo z listom testa in ga premažemo z maslom. Vse še enkrat ponovimo z drugo polovico nadevov in zaključimo z zadnjim - 10 listom testa premazanem z maslom. 
Za preliv zmešamo kislo smetano, sladkor in rumenjaka v gladko zmes, s katero prelijemo zadnjo plast. 
Pečemo v ogreti pečici 1 uro na 200 stopinjah. 

Prekmurska gibanica

Glede na to, da sem jo delal prvič in da smo jo še skoraj vročo napadli, ni bilo nobenih pripomb na okus. Tudi izgled je bil zadovoljiv, skoraj primerljiv s pravo prekmursko gibanico.

Prekmurska gibanica

Naslednji dan je bila še boljša, ko je malo odležala in so se plasti med seboj dobro navlažile.


6 komentarjev:

  1. Mmmm, kako lepa - kot bi jo z britvijo odrezal. In po ses tavinah sodeč, je bila tudi zelo okusna - v to sem prepričana. Jaz jo imam zelo rada.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, vi ste pa res tako pridni pri pripravi najrazličnejših okusnih obrokov :-) Zato grem vsak dan na vašo stran in z veseljem prebiram objavljeno. Na zalogi imam že veliko vaših receptov, ki jih moram poizkusiti. No, tudi za to bo enkrat prišel čas.
    Manja

    OdgovoriIzbriši
  3. Manja, zelo sem vesel, da se tudi takšni, ki redno obiskujete stran vsaj enkrat javite. Me veseli, da so vam nekateri recepti všeč in obljubim, da se bom trudil, da objavim, še kakšnega, ki bo pravi za vas.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmm, jaz obožujem prekmursko gibanico in tudi te se ne bi branila... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  5. dragi sošolec...polna usta slin sem dobila...
    vse zgleda odlično, ampak tule sem pa "omagala" :) nom nom nom :)
    oglasi se kaj ;)
    M.

    OdgovoriIzbriši