ponedeljek, 22. september 2014

Chocolate habanero chili

Chocolate habanero picked close
 
"Kaj pa je to? A ti čokolada raste na tistemu grmu?" 
Ja, nekaj takega sem slišal zadnjič, ko smo imeli obiske. In ko jim razložiš, da gre za vrsto čilija, so vsi začudeni ob njegovi čokoladni barvi, saj večina besedo čili povezuje z rdečo barvo. Zato sem se odločil, da predstavim svojega ljubljenca med čiliji - Chocolate habanero chili.

Chocolate habanero plant out

Habanero čili spada v vrsto Capsium chinense, ki prihaja iz območja Amazonije v Južni Ameriki. Obstaja več vrst habanero čilijev, kot so Habanero red, Habanero Orange, Chocolate habanero, Habanero white in še nekateri drugi. Vzgoja teh čilijev se je razširila na vse države v tem območju, vendar pa so  največji vzgojitelji v Mehiki.   Čeprav je Mehika ena tistih držav, kjer uporabljajo največ pekoče zelenjave, pa se je Habanero razširil po celem svetu zaradi njegove prepoznavne arome. Ko enkrat prerežeš svež habanero čili, si boš sigurno zapolnil, kakšen vonj ima čili iz te vrste, saj je vonj zelo intenziven in prepoznaven.

Chocolate habanero plant right close

Pekočina oziroma ostrina čilija prihaja iz alkoloida kapsaicin, ki se nahaja v beli membrani v notranosti ploda. Posledično so tudi semena, ki se držijo te membrane prepojena s kapsaisinom, zato so najbolj pekoča dela čilijevega ploda ravno ta bela membrana in semena. Če oboje odstranimo iz ploda zelo zmanjšamo ostrino samega ploda. Za določanje jakosti pekočine čilijev obstaja enota scoville (slovensko "skovil"), katero je določil Wilbur Scoville. Obstaja tudi Scovillijeva lestvica, ki se z leti dopolnjuje, saj vzgojitelji vztrajno križajo najhujše vrste čilijev, da bi jim uspelo vzgojiti najbolj pekočo vrsto čilija. 
Čiliji vrste Habanero so bili leta 1999 ocenjeni kot najbolj pekoči čiliji, čeprav sedaj z jakostjo med 100.000 do 577.000 skovilov (odvistno od vrste) sodijo med srednje pekoče, ker obstajajo že vrste čilija z 1.000.000 do 2.000.000 skovilov.   
Chocolate habanero je po Scovillijevi lestvici ocenjen med 300.000 do 450.000 skovilov, nekateri primerki pa pridejo še višje. Za primerjavo lahko vzamemo vsem znano omako Tabasco, ki ima 7.000 skovilov, kar pomeni da je Chocolate habanero skoraj 60 krat močnejši od te omake.

Chocolate habanero plant left close

Za tiste, ki niste ljubitelji pikantne hrane je verjetno pravi čas, da se to spremeni, saj strokovnjaki pravijo, da ima čili toliko zdravilnih učinkov, da bi ga morali uživati vsi (razen tistih, ki imajo kakšno rano na želodcu ali pa kakšne druge zdravstvene težave, kjer čili ni priporočljiv).  Nekaj glavnih razlogov tiči v tem, da je čili dober proti migrenam, glavobolu, zavira raka prostate, znižuje visok krvni pristisk, blaži vnetja, ščiti srce, pomaga pri hujšanju, v njemu je tudi velika zaloga vitamina C, prav tako pa vam pogreje celo telo. Verjetno ste tisti, ki spremljate Jamie Oliverja opazili, da  v več kot polovici svojih receptih sigurno uporabi čili (poleg koriandra). 
Chocolate habanero plant middle close
In se sprašujete kaj lahko počnemo s tem čilijem Chocolate habanero?  Kot prvo je cela rastlina zelo privlačna za gojenje, saj so listi košati in lepe zelene barve, ko pa se plodovi obarvajo v njim značilno čokoladno barvo, pa pritegnjejo vsako oko.  Iz pobranih plodov se lahko izdela domača čilijeva omaka, lahko se jih uporabi pri pripravi harissa paste, lahko se jih namoči v sadjevec in dobimo čilijevo žganje Grlorez. Lahko pa se jih posuši in potem zmelje v prah, ki ga lahko uporabimo kot začimbo. 

Chocolate habanero plant close up

Kljub letošnjem slabemu vremenu, mi je uspela zelo lepa letina. Če odštejem odlomljeno vejo z 48 plodovi, ki mi jo je odlomilo neurje pred enim mesecem, je bilo do sedaj že zrelih 53 plodov, pa še cca toliko jih je na rastlini, vendar se bojim, da jim ne bo uspelo, da bi se do konca obarvali.

Chocolate habanero in bowl close

 V prihodnjih objavah bom predstavil tudi nekaj svojih pripravkov iz te vrste čilija.



6 komentarjev:

  1. Lepi! In zanimivi! Hvala za tako temeljit opis!
    Sem sama prvi hip pomislila da si jih pomočil v čokoladno maso...

    OdgovoriIzbriši
  2. divan je, jedva čekam recepte!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thx. Tega pa res čuvam in mi vse to vrača z obiljem plodov.

      Izbriši
  3. Izgleda res super! Ga imaš zaunaj ali v rastlinjaku? Če boš kaj shranjeval semena, se priporočam za vrečico parih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tale je lanski in sem se odločil, da ga prezimim. Pozimi je bil notri na polici zraven okna, na koncu spomladi, pa je šel ven na teraso, kjer je bilo do nedelje, saj so se potem nočne temperature spustile pod 10, kar je usodno za čilije. Sedaj je spet v dnevni na okenski polici, na svojem starem prostoru in čaka, da poberem še zadnje plodove.

      Izbriši