ponedeljek, 15. september 2014

Domač humus / Homemade hummus

Raw hummus

Ker sem že na začetku mojega bloganja določil domeno blogu easy recepti, ostajam pri objavljanju in pripravi enostavnih receptov. Tudi današnji recept je eden takšnih, največ časa pa vseeno vzame namakanje čičerike. Po tem, ko sem postal nov lastnik odličnega blenderja Blendtec, ki se sedaj vsak dan veselo vrti in blenda vse, kar mu vržem v vrč, je čas, da vam predstavim tudi kakšno jed, ki se jo da pripraviti v takšnem blenderju. Tokrat je na vrsti enostavna priprava domačega humusa.

Humus je namaz, ki izvira iz Bljižnega vzhoda, glavna sestavina namaza pa je čičerika. Čičeriko štejemo med stročnice iz družine metuljnic in je ena izmed najstarejših stročnic. Plodovi čičerike so bogati z beljakovinami, železom, folno kislino, fosforjem in so skoraj brez maščob. Pri pripravi se čičerika največkrat uporablja kuhana, lahko pa jo tudi spečete ali pa zmeljete v moko.

Čičerika je uporabna tudi surova oziroma namočena vsaj 12 ur v topli vodi, kar pomeni, da jo lahko uporabimo pri pripravi presnih jedi. Tudi za ta moj humus bi lahko rekel, da gre za presni humus, saj čičerike pred pripravo humusa nisem skuhal ampak samo namočil v vodi.

Raw hummus ingridients top


Domači presni humus
- 300 gr čičerike
- 3 stroki česna
- žlička začimbe kumin (to ne gre za mleto kumino, da ne bo pomote)
- žlica olivnega olja
- izstisnjen sok ene limone
- žlička soli

Čičeriko namočimo v toplo vodo za vsaj 12 ur ali še bolje za 24 ur.
Namočeno čičeriko odcedimo, jo stresemo v blender ter ji dodamo strte stroke česna, začimbo kumin, olivno olje, žličko soli in izstisnemo sok ene limone.
Vse sestavine zmeljemo v gladko pasto. Tukaj največ dela opravi blender, kateremu je na začetku potrebno malo pomagati, tako da po prvem mletju postrgamo maso iz sten posode nazaj proti sredini posode in še enkrat zblendamo.

Raw hummus blended top

Ko je masa zelo dobro zmleta in dobi izgled namaza, ga z lopatko nadevamo v kozarce, katere lahko neprodušno zapremo. Hranimo ga v hladilniku do 6 dni.

Raw hummus in jar close

Receptov za pripravo humusa je veliko in se med seboj že na začetku razlikujejo po tem, da ga nekateri delajo s kuhano čičeriko, nekateri samo namočeno, nekateri čičeriko olupijo,  nekateri pa uporabijo  čičeriko, ki so jo namočili in začne v treh dneh kaliti, tako da gre za neke vrste čičerikine kalčke. V nadaljevanju so razlike še v dodatkih, saj ga nekateri delajo z dodatkom tahini paste, z dodatkom začimbe kumin, nekateri ne dajejo česna in še več različnih variant priprave se najde.

Blender Blendtec pa opravi svoje delo odlično, tako da tudi samo namočeno in neolupljeno čičeriko spremeni v gladek humus namaz, ki ga pri nas doma pospravimo v enem tednu. 


11 komentarjev:

  1. Love humus!;)
    p.s. ravno danes zjutraj je ponovno tekla debata o blenderjih in sokovnih, saj za nakup se nisem še odločila...

    OdgovoriIzbriši
  2. Edina slaba lastnost Blendteca je njegova cena ;)
    Je pa še vseeno cenejši kot Vitamix ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hja, čičerika je ena izmed naj stročnic pri nas doma, jo jemo v vseh možnih oblikah in barvah :)
    p.s. Jaz pa... dobila Vitamix. Ugodno, ker je s tečajev, a nobl, da je kaj. Konkuriram:). Zdravo, da ne bo pomote.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, ko bi bilo faj, če bi jaz kaj dobil ;)
      Konkurenca pa je vedno dobrodošla.

      Izbriši
    2. Je bil tak slučaj, pa ....imam že darilo za novo leto in rojstni dan:)
      Saj bodo tebe tudi s čim presenetili in pocrtljali...

      Izbriši
  4. Mmm, o zdaj boš pa užival v tisoč in eni varianti namazov :) Pri naš že kakšnih 6 let dela Vitamix vsak dan, najmanj enkrat na dan, s takimi mašincami se res odpre čisto nov svet. Komaj čakam tvojih novih simpl receptov in idej :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sej sem tudi že prej, sam je bil dolgotrajen in mukotrpen postopek, ker je bilo s starim blenderjem kar precej dela, da je bila masa res gladka.
      Še ena z Vitamixom, zdej pa ste že resna konkurenca.

      Izbriši
  5. Pri nama tudi ne gre brez humusa, jzt sem cisto obsedena z njim. Še za roadtrip ga naredim, zapakiram v posodico, zraven pa narezan korencek.. :))

    Drugače pa, probaj kdaj dodati tahini - sezamova pasta. Meni je okus fantastičen. ;)

    Lp, Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi z tahinijem jo delam, sam trenutno sem bil brez, pa sem naredil in pofotkal s tistim kar sem imel. Največrat pa pade kar brez tahinija, mi kumin naredi čisto dober okus.

      Izbriši
  6. Poskusite namesto z oljem z bučnimi semeni, ki jih poprej lahko zmeljete v kakšnem boljšem kavnem mlinčku. Na približno 1 kg namočene čičerike (pol kg suhe) vsaj 10 dag nepraženih bučnih semen. Sam sem dodal še 5 dg zmletih brazilskih oreščkov. Okus je zelo dober. Ker blender Vitamix zelo težko melje tako količino snovi, je bolje razdeliti na dva ali več delov. Pa je zadeva bila še vseeno dokaj suha zato sem dodal skupno na vso količino čičerike, 4 dcl doma narejenega ovsenega mleka, potem pa je šlo kar v redu. Dodal sem še šop na drobno narezanega drobnjaka namesto česna in zadeva je pregrešno dobra!

    OdgovoriIzbriši