četrtek, 16. oktober 2014

Tempeh v porovi omaki

Tempeh v porovi omaki top

Že dolgo časa sem iskal način in pravi nadomestek, s katerim bi si pripravil jed, ki sem jo imel včasih tako rad. Ko sva z mojo še jedla meso, je bila ena izmed bolj  priljubljenih in enostavnih jedi popečne piščančje prsi v porovi omaki. Že dolgo je tudi od tega, kar sva se odpovedala mesu, pred nekaj meseci pa še mlečnim izdelkom, kar pomeni, da se je pojavil problem še pri pripravi porove omake. 

Vendar pa ni vse tako črno kot se sliši, saj sem našel prava nadomestka in nastala je nova jed - Tempeh v porovi omaki. Tempeh je zamenjal piščančja prsa, porovo omako pa sem naredil po vzroku indonezijske kuhinje, kjer namesto smetane uporabljajo kokosovo mleko.

Sedaj bo verjetno  nekatere zanimalo kaj sploh  je tempeh?  
Tempeh je tradicionalni sojin izdelek, ki je zabeležen že v japonski kuhinji, večinoma pa so ga pripravljali v Indoneziji. Za pripravo tempeha sojina zrna najprej razpolovijo in namočijo čez noč. Nato jih skuhajo in dodajo izbrano vrsto žlahtne plesni ter  nastalo mešanico stisnejo ter pustijo, da se stisnjena sojina zrna fermentirajo in zvežejo med seboj. Tempeh je izjemna alternativa mesu, saj poleg tega, da je velik vir beljakovin, vsebuje še aminokisline, je izvrsten vir kalcija, železa,  magnezija, ne vsebuje veliko nasičenih maščob, poln pa je esencialnih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in vitaminov B-kompleksa. Fermentirane sojine beljakovine znižujejo tudi holesterol, odličen pa je tudi za diabetike, saj visoka količina beljakovin in vlaknin stabilizira krvni sladkor. Okus je rahlo kiselkast, spominja pa na orehe in gobe. Tempeh lahko popečemo, kuhamo ali  mariniramo. 

Tempeh close

Glede priprave porove omake, sem dobil idejo po obisku restavracije Shambala, kjer je dežela azijskih okusov. Ker azijci pri kuhi veliko uporabljajo kokosovo mleko, se mi je zdelo, da bo tudi por v kokosovem mleku izpadel odlično. 

Tempeh in por

Tempeh v porovi omaki (za 4 osebe)
- zavitek tempeha (cca 300 gramov)
- 3 večji pori
- 2 žlici olivnega olja
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- 400 ml kokosovega mleka
- sol in poper
- za prilogo kuhan rjav riž

Tempeh narežemo na rezine debeline cca 5 mm. Najprej rezine tempeha 3 minute pečemo kar v pekaču/toasterju, da se rahlo zapečejo. 
Por operemo, ga razpolovimo in narežemo na kolute. V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo por in ga rahlo popražimo . Pri tem pazimo, da se nam ne zažge (kar se rado zgodi), zato je potrebno redno mešanje.  Dolijemo jušno osnovo in kuhamo 3 minute,  da osnova počasi izpari. Zalijemo s kokosovim mlekom, dodamo popečene rezine tempeha in počasi kuhamo še 5 minut. Pred koncem kuhanja še solimo in popramo. 

Tempeh v porovi omaki v ponvi close

Če se je omaka preveč zgostila, jo lahko redčite z jušno osnovo ali pa z nekaj žličkami vode. 
Kot prilogo lahko postrežemo kuhan rjav riž.

Tempeh v porovi omaki front close

Ste že poskusili tempeh?

Še vedno pa imate možnost za sodelovanje v GIVEAWAY-u za stekleničko domače manj pekoče čili omake, ki poteče v petek.


8 komentarjev:

  1. Tempeh nisam probala, a i čini mi se da niti neću (previše volim meso). Ovaj umak od poriluka odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Imenitno izgleda! Omaka bo sigurno kmalu, a tempeh... pred leti sem ga nekje jedla, a me ni impersioniral:), morda se kdaj zopet ojunačim.
    Katero kokosvo mleko uporabljate? Sama imam najraje Vegalife, pa ugibam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Največkrat ga kupujem v Kalčku ali pa v DM, sam trenutno ne vem katere firme je (mi ga je zmanjkalo).

      Izbriši
  3. Vse kar si pripravil izgleda zelo vabljivo in prav radovedna sem, če bi mi bilo všeč. Tempeh nisem še poskusila, me je pa že večkrat mikalo, da bi ga kupila.
    Hvala za dobro razlago in zanimiv recept.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz pa še nikol nisem jedel tempeha, mogoče pa naredim kar tole :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tempeh je ta boljša hrana, samo znat ga je treba pripravit. Tisti ki je še malo dje časa popajcan, mi ima okus kot gorgonzola. V glavnem njam njam:)lp, Darja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi nam je tempeh zelo všeč. Na začetku se je tamala malce zmrdovala, sedaj pa ga že je kot velika ;)

      Izbriši