ponedeljek, 22. december 2014

Zelenjavni curry

Vegetable curry sauce in pot with sticks

Današnja objava gre k začetkom oziroma koreninam moje kuhinje. Namreč, ko sva začela z mojo živeti na svojem, je bilo kuhanje nujno zlo, zato so bile na jedilniku jedi, kjer za kuho nisi porabil veliko časa. Navduševale so naju azijske jedi, kjer si lahko v zares kratkem času pripravil hitro kosilo in ena takšnih je bil sigurno zelenjavni curry. 

Cca 20 let ali še malo več nazaj je bil  na televiziji zelo popularen kuhar azijskih korenin Ken Hom in kot velikemu navdušencu nad azijsko kuhinjo sem za  darilo dobil tudi njegov vok oziroma Ken Hom wok. Se še spomnite tistega majjhnega azijskega možakarja, ki je v tekoči angleščini poskrbel, da so ljudje po svetu začeli malo bolj kuhati azijske jedi? 

Čeprav je moj vok v uporabi že zares dolgo, je še vedno videti skoraj kot nov. Celo na indukcijski plošči deluje odlično, lahko bi rekel da celo še bolje kot prej na plinu, saj se na indukciji skoraj v trenutku segreje na zelo veliko temperaturo in zato mi ni težko v nekaj minutah pripraviti jedi, kot sem jih že omenil v objavah Brokoli v česnovi omaki in Bok choy s česnom in ingverjem.  

Ker  v tistem času trgovine še niso bile tako založene z različnimi azijskimi začimbami in omakami, sem kot ponavadi improviziral in iznašel neke vrste ponarejeno curry omako, ki je bila v tistih časih ena najinih najljubših jedi.  Takrat še nisem tako gledal na zdravo prehranjevanje, zato mi je bilo čisto vseeno koliko kalorij ima jed in ali je zdrava ali ni. Važno je bilo, da je bila dobra in da sem se pošteno najedel. 

Vegetable curry sauce close up in front of the wok

Ker pa imam zadnje čase neke vrste nostalgijo  na jedi, ki sem jih včasih pripravljal in jih zaradi mojih odločitev ne morem več pripraviti kot sem jih ponavadi, iščem načine, da pripravim te jedi na način, ki mi sedaj ustreza. In tudi pri tej ponarejeni curry omaki, sem našel način, ki se lahko kosa s tisto, ki sem jo včasih pripravljal. Kot recept bom predstavil način, kot ga pripravljam sedaj, na koncu pa bom predstavil tudi staro verzijo s piščancem, s katerim sem navdušil skupino študentov, ki so bili ljubitelji azijske hrane in niso vedeli, kaj bi poceni in na hitro pripravili, da bi se nasitili.  Še sedaj se spominjam srečanja z njimi dve leti kasneje, ko so mi povedali, da je po študenstkih domovih vsak teden vsaj enkrat dišalo po tej jedi.

Preprost zelenjavni curry (ponarejena izvedba)

- 2 žlici olja (najbolje arašidovega)
- večja zelena paprika
- večja čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici začimbne mešanice Curry
- 150 gramov graha (zamznjen)
- 200 ml kokosovega mleka
- sol

Papriko in čebulo narežemo na večje koščke, česen na grobo sesekljamo.
Olje v voku segrejemo na zelo veliko temperaturo, dodamo papriko, ki jo na kratko prepražimo (30 sekund). Dodamo narezano čebulo in skupaj pražimo (20 sekund), dodamo še česen in grah ter čez nekaj sekund še začimbno mešanico Curry. Premešamo, nato pa zalijemo s kokosovim mlekom in kuhamo še cca 4 minute, da se omaka zgosti. Na koncu solimo po okusu. 

Vegetable curry sauce in wok close up

To zelenjavno curry omako postrežemo z basmati rižem. Hitra in enostavna priprava ponarejene azijske jedi. 

Sedaj pa še različica recepta za mesojedce in na način, ki je bolj primeren za evropejce.
Sestavine so enake, razen tega da namesto kokosovega mleka uporabimo kislo smetano, za mesojedce pa še še file piščančjih prsi. Čeprav se sliši malo smešno, da je v receptu uporabljena kisla smetana, vendar pa je sama omaka iz kisle smetane in začimbe curry že tako dobra, da bi jo lahko skoraj samo jedel. 

Piščančja prsa narežemo na manjše koščke in jih rahlo solimo in popramo. Na vročem voku jih na kratko prepražimo, da se vsi koščki dobro spečejo. Nato jih  jih odstranimo iz voka in v voku pripravimo curry omako kot zgorja, samo, da namesto kokosovega mleka uporabimo kislo smetano. Pred koncem kuhanja v curry omako stresemo še spečene koščke piščančjih prsi in nato vse skupaj ponudimo s kuhanim rižem. 

Vem, da se bo nekomu zdelo malo čudno kako pripravljam jedi, vendar tukaj ne gre za tradicionalne recepte ampak je v kuhinji velikokrat potrebna improvizacija in včasih je ravno ta improvizacija tista, ki nam je všeč. 

Vegetable curry sauce top front view
V teh časih je sedaj veliko lažje priti do azijskih sestavin, saj jih imajo že skoraj v vsaki večji trgovini, če pa ste Ljubljančan ali pa iz okolice, pa je vas prava trgovina Kitajski vrt na Prušnikovi.



2 komentarja:

  1. Danilo, čestitke za vok!!!! Ni vsakomu dano :)
    In hvalaaaaaaaaaa za idejo! Ravno pred dnevi sem prestavila zmrznejni grah v hladilni omari, a ga se nismo porabili... poročam.... Slik'ce so mikavne, recept tudi! Pa kokosovo mleko obožujemo:)
    Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina kar pogumno, ker tole je res preprost recept, ki vedno vžge ;)

      Izbriši