ponedeljek, 9. februar 2015

Kokosovi krofi

Vegan cocos donuts with chocolate on a plate

Kaj je trenutno najbolj na udaru pri iskanju receptov na spletu? Brez, da bi pogledali na statistiko trenutnih iskanj v Google.si,  vam lahko povem, da so to recepti za krofe. Majhna in največkrat z razredčeno marmelado polnjena pregreha, ki si jo v času pusta nekateri na veliko privoščijo. Ne bom tajil, tudi sam sem bil včasih med njimi. Moja mama bi lahko potrdila, da jih ni mogla sproti tako hitro cvreti, kot smo jih lahko hitro jedli.

Vendar pa so prišli časi, ko je bilo treba začeti živeti malo bolj zdravo in gledati na to kaj jemo, zato  so navadni krofi ostali le spomin na mlajša leta. Poleg tega me vonj po segretem olju, v katerem se cvrejo krofi močno odbija, pa še v obleko se je zažrl, da si cel dan dišal kot en velik krof.

Vegan cocos donuts cocos rain

Februarski izziv, ki nam ga je zadal Mercator v sklopu njihovega projekta KuhaM, je bil pripraviti zdrav krof in tako so nastali kokosovi krofi. Krof že po sestavinah in samem načinu priprave ni zdrav, zato pripraviti zdrav krof kot ga poznamo, naj bi bila misija nemogoče. Če pa pogledamo malo drugače niti ni tako nemogoče, saj izven mej naše majhne državice, poznajo krofe (donuts) tudi iz drugih sestavin in jih raje pripravljajo v pečici, kot pa da jih cvrejo  v olju.  

V receptu za Vegansko jagodno kokosovo tortico sem imel odlično osnovo za pripravo testa za pečene kokosove krofe. Recept sem malo spremenil in dodelal, končni rezultat pa so bili dišeči, mehki, rahli in sočni kokosovi krofki.  

Vegan cocos donuts baked and ready for chocolate


Kokosovi krofi (9 krofov)

Vegan cocos donuts with chocolate and cocos on black

- 200 ml kokosovega mleka
- žlica jabolčnega kisa
- žlica vanilijevega ekstrakta
- 50 gramov kokosovega masla (stopljeno)
- 60 gramov kokosovega sladkorja
- 140 gramov pirine moke
- žlička vinskega kamna (pecilni prašek)
- četrt žličke soli
- nastrgana lupinica ene limone

Dodatki:
- 100 gramov čokolade (temne)
- kokosova moka za posip

1. V skledi zmešamo mokre sestavine (kokosovo mleko, kis, vanilijev ekstrakt in stopljeno maslo)
2. Vmešamo kokosov sladkor
3. V skledo presejemo še vse suhe sestavine (moko, vinski kamen, sol), dodamo limonino lupinico ter vse skupaj premešamo.
4. Z nastalo maso napolnimo modelčke za peko krofkov (donuts) do 2/3 in v ogreti pečici pečemo 12 minut na 180 stopinjah. 
5. Vzamemo jih iz pečice in ohladimo 5 minut na rešetki, nato jih zvrnemo iz modelčkov, da se ne primejo v modelčke.

Vegan cocos donuts just baked

Že brez dodatkov so kokosovi krofi odlični, saj so rahli, mehki in sočni, z okusom po kokosu, ki mu limonina lupinica doda svežino. To z limonino lupinico si je vredno zapomniti, saj je pri peki s kokosom potrebna kislina kot protiutež okusu kokosa.
 
Ker pa se v pustnem času lahko vseeno malo pregrešimo,  nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado in vanjo namočimo krofe ter jih posujemo s  kokosovo moko. Če uporabite vegansko čokolado ali pa čokolado izpustite, potem so primerni tudi za vegane.

Vegan cocos donuts dip in chocolate
Vegan cocos donuts ready for cocos flour

Priznam, da so mi postali ti KuhaM izzivi prav všeč, saj me v bistvu pripravijo do tega, da poskušam pripraviti vedno nekaj novega.

Vegan cocos donuts in hand and bite

Pečeni kokosovi krofi kot bolj zdrava varianta oziroma nadomestek poznanih navadnih krofov.

Kateri so pa vam ljubši? Imate tudi vi svojo verzijo krofov?


21 komentarjev:

  1. Zelo všeč mi je tole! Upam, da se bom opogumila;) sama sem si zadala izziv pripravit veganske miške, so stay tuned;) (sam miške je pa res treba v olju spečt ...)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj jih lahko narediš na isti način, samo ocvreš namesto spečeš. Pomoje bi šlo, ker je masa precej podobna.

      Izbriši
  2. Hjoooooj, kako so lepi! Kakšen pekač za krofe pa je to? Pa kokosovo mleko je tisto iz konzerve?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pekač je zelo podoben tistemu za muffine, samo da je v obliki donuts krofkov za 12 komadov.
      Ja, kokosovo mleko iz pločevinke iz Kalčka.

      Izbriši
  3. Nikoli, zares nikoli nisem pomislila, da bi nam spekla krofe. Ampak tole pa se vidi in bere tako privlačno, da nas morda pa le presenetim.
    Čestike vsem vam, ki sprejemate tovrstne izzive, v bolj zdravi različici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tole je tako enostavno, da moraš probat.
      Za iizive sem pa že večkrat zapisal, da je to neke vrste smisel življenja, da ni preveč dolgočasno.

      Izbriši
  4. O, tale recept se pa res bere svetovno! Naši otroci imajo krofe radi in tudi jaz sem jih imela nekoč. Se trudim že nekaj let z različnimi variantami, ampak so vedno ocvrti, sicer v kokosovi maščobi, ampak vseeno. Tvoji so sigurno bolj zdravi in prepričana sem, da so zeloo dobri. Izgledajo rahli in mehki.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zelo podobno tvojemo čokoladnemu kolaču, mal se sestavine razlikujejo. So pa čokoladni tudi odlični. 20 gramov moke nadomestiš z 20 grami kakava in dobiš čokoladne krofke.

      Izbriši
  5. Koja divota ovako umočene u čokoladu i posute kokosom, mljac!

    OdgovoriIzbriši
  6. Slastno! Me pa zanima, če je kdo pred kratkim kupoval pekač za take krofe - če ja, kje? :) Sem obrnila na glavo pol Lj, pa ga nikjer ne najdem :( Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V tem času je problem najti takšen pekač, ker je ravno sezona krofov. Jaz sem ga vzel pred mesecem dni v Leclercu. Je pa podoben kot za muffine, samo da je namenjem donuts krofom.

      Izbriši
  7. jaz sem ga videla v mecator tehniki, sem ga dolgo hotela kupit, sedaj pa ga bom, ker me mikajo ti krofki

    super izgledajo, a "biskvit" je isti kot za tortico?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Podoben, z nekaj spremenjenimi sestavini in dodano limonino lupinico. Se mi zdi, da je v tej izvedbi še malo boljši.

      Izbriši
    2. aja..šele sedaj sem ga opazila zgoraj v prispevku, sigurno naredim

      Izbriši
  8. Našla pekač! V Sparu je od danes naprej v akciji (15€). Je pa za 9 malo manjših (pa vseeno ne tako majhnih:) krofov! :) Veselo peko!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kje se pa dobi takšna količina vanilijevega ekstrakta? Jaz imam v spomniu samo čisto majhne količine, za par kapljic.. A če nadomestim z vanili sladkarojem in dodam žlico vode k mokrim sestavinam, bo ok? :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanilijev ekstrakt delam sam. Več lahko prebereš tukaj:
      http://www.easy-recepti.com/2015/01/domac-vanilijev-ekstrakt-giveaway.html

      Lahko tudi vanilijev sladkor, v bistvu se gre, da doda malo okusa po vaniliji. Lahko tudi postrgaš semena in stroka vanilje.

      Izbriši
  10. Super recept, zelo lepo izgledajo tile zdravi krofki! Se mi je pa zgodilo, da sem dvakrat dobila kokosovo mleko v pločevinki, ki je bilo čisto strjeno, kot maslo. Dolgo sem mešala, da sem dobila kaj vode ven, šele ko sem dodala moko, je nastala lepa masa, sicer z grudicami. Krofki so bili lepo rjavo zapečeni, zelo okusni, ampak v sredini čisto pocasti, še vedno surovi. Seveda jih nisem mogla jesti. Prosim za nasvet glede kokosovega mleka, ali je to krivo? Pekla sem pa še pet minut dlje. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Glede tega kokosovega mleka v pločevinka je cela loterija. Včasih je več kokosa, včasih več vode. Takšno, ki je strjeno uporabljam za kokosovo smetano. Ta strjen del kokosa zmiksaš z malo sladkorja in dobiš kokosovo smetano.

      Kdaj so krofki pečeni lahko preveriš tako, da vanje zapičiš zobotrebec in če pride suh ven, potem se pečeni. Je pa takšen "biskvit" precej sočen in zato mogoče izfgledajo surovi. Čas peke pa je odvisen od pečice, saj vsaka pečica peče po svoje.

      Sem pa tudi sam ugotovil, da je veliko odvistno od kokosovega mleka, saj tudi meni včasih ratajo lepo visoki, včasih pa nižji. Izgleda, da je odvistno od vsebine vode in gošče v kokosovem mleku. Kaj drugega mi ne pade na pamet.

      Izbriši