petek, 20. marec 2015

Divji radič - Cichorium Intybus L

Cichorium Intybus L divji radič ali cikorija v skledi

Pomlad je v polnem teku in ne ostane mi drugega, kot da sledim priporočilom GospoDARja sonca, da nadaljujemo s predstavitvijo samoraslih rastlin. Takšnih samoraslih in užitnih rastlin je v tem času že toliko, da se bo zvrstilo še kar nekaj podobnih objav. 

To pa ne pomeni, da sem opustil objave o sladicah, ampak trenutno je doma  najbolj zaželjena zelena barva. Mogoče pa pride na vrsto tudi kakšna sladica v zeleni barvi.

Po objavah o Škrbinki in Divjem poru, danes skupaj z GospoDARjem sonca predstavljamo divji radič oziroma nekaterim bolj znano kot cikorijo (oziroma čikorija). V bistvu gre za rastlino, ki ima  botanično ime Cichorium Intybus L in spada v družino radičevk/košarice. Nekateri jo poznajo tudi kot : jedrik, legvat, mleč, popotnik, potrošnik in še nekaterimi drugimi imeni. 

Cichorium Intybus L divji radič ali cikorija solo focus

V poletnih mesecih ste verjetno že vsi videli to rastlino, saj ima lepe modre cvetove, ki jih je polno po vseh travnikih. Za lažjo predstavo, kako izgleda v poletnih mesecih si lahko ogledate to fotografijo.   

Spada med trajnice in ga najdemo povsod, kjer so suha tla, zato ga Žiberjevi nabirajo po primorskih travnikih, po robovih njiv in v oljčnih nasadih. Uporabni so vsi deli rastline, saj iz posušenih korenin lahko skuhamo čaj ali kavni nadomestek, zelene liste lahko uporabimo v solati, cvetove pa lahko uporabimo za čaj, obkladke ali z njimi pripravimo kopeli. 


Kot druge samorastle rastline ima divji radič tudi zdravilne lastnosti, saj pomaga pri težavah z žolčem in jetri (zlatenica, čisti kri, čisti prebavila in sečila, nezadostnem delovanju žolča), pomaga pri pomanjkanju teka, zbija vročino in pomaga pri kožnih boleznih. Vsebuje pa tudi precej veliko količino inulina (polisaharid, ki se nahaja v rastlinah kot rezevrna hrana namesto škroba, prisoten pa je predvsem v koreninah in gomoljih), ki ima minimalen učinek na krvni sladkor, zaradi česar je primeren za diabetike.

Cichorium Intybus L divji radič ali cikorija top shot

Ker smo pri nas veliki ljubitelji radiča, nam je takšen divji radič še precej ljubši in si ga večkrat pripravimo v solati. 

Cichorium Intybus L divji radič ali cikorija v skledi close up

Enako kot škrbinko in divji por, lahko divji radič dobite na Ljubljanski tržnici pri GospoDARju sonca - kmetiji Žiber, prav tako pa še veliko drugih koristnih in poučnih informacij.




1 komentar:

  1. Najlepša hvalaaaaaaaaaaaaaa! Mi poznamo le modre cvetove in poleti štejemo polže po dežju. Po trideset jih je prilepljenih na to rastlinico. In nikoli nisem sploh razmišljala, da je užitna in povrhu vsega še tako zdrava. Krasna rubrika, tazelena!
    Ujemite vikend zase in...naj bo pomlad vaša! Zelena, rumena, cvetoča in sploh... takšna, kot jo imate radi!

    OdgovoriIzbriši