sreda, 23. september 2015

Slivova marmelada s čilijem in rumom

Plum jam with chocolate habanero chili and rum blog shot

Kaj storiti, če ti podarijo kilogram domačih sliv, ti si pa v času, ko je vse okoli tebe v povezavi s čilijem. Kaj drugega mi sigurno ni padlo na pamet, kot da se preizkusim v pripravi domače slivove marmelade s čilijem in rumom

Plums in half

V mladih letih sem oboževal marmelado in jo za zajtrk ter večerjo pojedel namazano na kruhu kar precej, verjetno celo preveč. Na srečo sem toliko gibal, da se mi vsaj na kilah in trebuhu le to ni poznalo. Potem je prišel čas, ko sem začel opuščati bel sladkor in posledično zaradi tega tudi kupljene  marmelade. Nisem pa toliko strikten pri tem opuščanju, saj ko sem kdaj dobi kakšno domačo marmelado, sem jo vseeno porabil. Kljub temu, da sem velik ljubitelj čilija, pa se marmelade s čilijem dosedaj še nisem spravil kuhat. Domače slive in moji najljubši čiliji chocolate habanero so se mi zdeli idealna kombinacija za eksperimentiranje kuhanja pekoče marmelade. Med kuhanjem je padla odločitev, da bo ta pekoča marmelada za odrasle, zato sem jo še malce obogatil z rumom, kateri ji doda božični priokus. 

Plums and chocolate habanero chili for plum jam with chili

Slivova marmelada s čilijem in rumom (3 lončki)

Plum jam with chocolate habanero chili and rum recipe shot

- 1 kg sliv
- 4 čiliji chocolate habanero (lahko jih nodomestite s kakšnimi manj pekočimi)
- 150 g rjavega trsnega sladkorja
- 0, 3 dcl ruma
- sok polovice limete

Slive operemo in izkoščičimo. Nekateri jih narežejo na manjše kocke, jaz pa zato uporabim nadvse pripročni sokovnik Omega 8006, ki me še vedno vsak dan uporabe razvaja z sadno zelenjavnimi sokovi. 

Plums in omega 8006 juicer

Čilije operemo, odstranimo pecelj in odstranimo semena. Če želite manj pekočo marmelado uporabite čilije blagih sort, za še bolj pekočo, pa večje število srednje pekočih ali pa celo tiste sorte, ki so najbolj pekoče kot so : moruga scorpion,  carolina reaper, naga viper, itd. Tudi čilije narežemo ali zmeljemo in jih dodamo slivam.

V višjem loncu kuhamo slive in čilije  tri četrt ure, da se zmes zgosti. Pri tem občasno mešamo in pazimo, da se slive ne primejo na dno. Vmešamo sladkor, da se razstopi, prilijemo rum in izstisnemo sok polovice limete ter vse skupaj kuhamo toliko časa, da se zmes toliko zgosti, da ko s kuhalnico potegnemo po dnu lonca, še nekaj časa ostane sled za kuhalnico.

Plum jam with chili and rum in pot

Z vročo marmelado napolnimo sterelizirane in vroče kozarčke, jih dobro zapremo ter zavijemo v debelo deko in pustimo, da se počasi ohlajajo.

Plum jam with chocolate habanero chili and rum focun on front

Takšna marmelada je primerna za tiste, ki imajo radi, da jih malo požgečka v ustih.



6 komentarjev:

  1. Zanimivo, česa vsega se ti lotiš. Izvirno res. In nalepkice imaš takooo luštne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Keltika. Vendar se mi dozdeva, da imaš ti še veliko lepše ;)

      Izbriši
  2. Ja, česa vse se ne lotiš?! Fajn se sliši! In slivova?! Domača?! Ah, zmagovalna!!!!
    Sladko jesen vam želim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je treba uporabit ve čili, ki sem ga pridelal. Še bo prišlo cel kup receptov, sam se bojim, da bom že malo preveč težil s temi čiliji ;)

      Izbriši