torek, 29. september 2015

Čokoladne kocke s čilijem

Chocolate chili cake cubes blog shot

Čeprav je današnji recept spet povezan s čilijem, ga lahko vseeno pripravite tudi tisti, ki niste ljubitelji čilija (čeprav bi vam ga svetoval) s tem, da čili izpustite iz recepta. Za vse ostale, ki pa ste vsaj malo avanturisti po srcu, pa bombastična  sladica namenjena jesenskim zabavam ali piknikom, in sicer čokoladne kocke s čilijem

Zakaj sem omenil piknik? V službi smo po dolgem času organizirali piknik, ki smo ga nato celo prestavili na najbolj turoben dan, saj je cel dan deževalo, poleg tega pa je bilo še  precej hladno.  Ne moreš imeti vedno sreče v življenju, a ne? Po drugi strani, pa sem na srečo predvideval, da bo ta dan res slabo vreme in se odločil, da sodelavcev ta dan ne bo zeblo. Da bi prišel na druženje s sodelavci brez sladice mi ne sme pasti na pamet, ker potem bi še celo leto poslušal, da poleg vseh sladic, ki jih pripravljam doma, njim ne privoščim niti koščka. Zaradi tega sem se odločil, da za njh pripravim velik pladenj čokoladnih kock s čilijem, ki so zelo enostavne za pripravit. 

Chocolate chili cake cubes with chocolate habanero chili

Letos je letina različnih vrst čilijev precej bogata, zato jih je potebno uporabiti v različnih jedeh in sladicah. Poleg tega jih tudi sušim in nato meljem v čili kosmiče ali pa na zelo fino v čili prah, ki ju uporabljam kot začimbe pri pripravi. Najljubši čiliji so sigurno chocolate habanero čili, ki so ravno pravšnji, da niso preblag in da niso prepekoči, poleg tega pa so še lepe čokoladne barve. 

Chocolate habanero chili fresh, dryed and chili flakes



Čokoladne kocke s čilijem (pekač 36 x 24 cm)

Chocolate chili cake cubes recipe shot


Biskvit (2 x navedene sestavine)
- 4 jajca
- 150 g rjavega trsnega sladkorja
- 80 stopljenega masla
- 50 ml vode
- 180 g pirine moke
- 20 g kakava
- žlička vinskega kamna
opcijsko pol žličke čilijevega prahu

Krema (pol čokoladne, pol pomarančne)
- 300 ml sladke smetane
- 600 g mascarpone
- 50 g mletega sladkorja
- 110 g temne čokolade 81 %
- sok izstisnjene pomaranče zmešan z 50 g mletega sladkorja

Preliv
- 250 g čokolade
- 200 g sladke smetane
- 0,3 ruma
opcijsko žlička čili prahu

Priprava biskvita:
Jajca in sladkor v mešalniku stepamo vsaj 10 minut, da se ves sladkor razstopi in masa naraste. V kozici na najnižji temperaturi stopimo maslo, mu vmešamo vanilijev ekstrakt in vodo ter počasi vlivamo v jajčno maso. V jajčno maso presejemo premešano moko, kakav, vinski kamen in dodamo pol žličke čilijevega prahu. Vse skupaj narahlo premešamo, da se vse sestavine premešajo in ni več suhih delčkov moke. Čokoladno maso vlijemo v pekač, v katerem je nameščen papir za peko. Pečemo v ogreti pečici 12 minut na 170 stopinjah. Iz navedenih sestavin pride čokoladni biskvit višine 1,5 cm.
Ponovimo isti postopek še za drug biskvit.

Priprava čokoladne in pomarančne kreme:
Sladko smetano stepemo skoraj do čvrstega. Dodamo sladkor in mascaprone in zmiksamo v gladko kremo. Kremo razdelimo na dva dela.

Za čokoladno kremo nad paro stopimo temno čokolado in jo zmiksamo z eno polovico kreme, da nastane čokoladna krema.

Za pomarančno kremo ožamemo pomarančo in v sok vmešamo mleti sladkor, da dobimo malce gostejši pomarančni sok. Sok prilijemo v drugo polovico kreme in zmiksamo, da dobimo pomarančno kremo. 

Sestavljanje:
Prvi biskvit položimo na pladenj in ga po potrebi še navlažimo (če ste se držali navodil, ga ni treba vlažiti, saj biskvit ni suh). Polovico premažemo s čokoladno kremo, drugo polovico pa s pomarančno kremo in ju zgladimo. Na kremo položimo drug biskvit. 

Preliv:
Na parno kopeljo segrejemo sladko smetano, nalomljeno čokolado, rum in čilijev prah. Počasi mešamo, da se vse razstopi in nastane tekoča čokoladna zmes. Pustimo jo 5 minut, da se malce ohladi in zgosti, nato  jo previdno prelijemo preko zgornjega biskvita. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se ohladi. 

Ohlajeno sladico z ostrim nožem narežemo na kocke velikosti enega zalogajčka. Ker se iz samih čokoladnih kock ne vidi, da gre za "vročo-žgočo" sladico, pa nekaj kock okrasimo še s svežimi čiliji vrste chocolate habanero. 

Chocolate chili cake cubes chocolate habanero chili in chocolate

Na enak način lahko pripravite preproste čokoladne in pomarančne kocke, ki niso pekoče, če le izpustite čili v receptu. 

Chocolate chili cake cubes single with chili on top

Pomoje mi ne bi bilo treba napisat, da je kock zmanjkalo ;)


 

6 komentarjev:

  1. Kot nalašč za hladnejše dni! Krasne fotografije!
    Meni tako slastno zgleda, da pripravim za kakšne goste. V milejši različici :)
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sabina. Predno zakurijo v blokih se lahko vsaj s čilijem grejemo ;)

      Izbriši
  2. oooooooooooooooo samo za hrabre!

    OdgovoriIzbriši