petek, 23. oktober 2015

Čili ajvar

Čili ajvar - jalapeno ajvar blog shot

Verjetno precej zamujam z današnjo objavo, saj se sezona čilija sedaj že res bliža koncu, pri nekaterih pa se je že končala. Pri meni je zaenkrat plodov čilijev še dovolj, tako da se ob vsakem prostem trenutku spravim k pripravljanju/kuhanju izdelkov za ozimnico. Danes predstavljam postopek, kako lahko sami doma naredite domač pikanten čili ajvar

Že od majhnega sem bil navdušen nad dodatki, ki jih lahko postrežemo ob pečenemu krompirju, pečenem mesu ali klobasah. Gorčica, majoneza in ajvar so tisti dodatki, ki včasih dodajo piko na i kakšni jedi. V mlajših letih nisem bil pristaš majoneze, ampak mi je bolj odgovarjala gorčica. Kasneje se je vse spremenilo, ko sem odkril ajvar, ki me je milo rečeno zasvojil. Ob vsakem pečenju je bil na mizi kozarec ajvarja, ki sem ga zajemal z veliko žlico. Ko sva z mojo iz prehrane črtala meso, so se tudi kozarci ajvarja izgubili iz najinega hladilnika. Ajvar je na vrsto prišel samo takrat, ko nama je kdo poklonil njihov domači ajvar. 

Čili ajvar - jalapeno ajvar single with chili on top
Letošnje leto je letina čilija res obilna in se počasi že zmišljujem, kje vse uporabiti plodove. Eni izmed najbolj priljubljenih in pogostih čilijev so čiliji vrste Jalapeno. Jalapeno spada v rod Capsicum annuum, po scovillovi lestvici spada med manj pekoče sorte, ki je ocenjena nekje  med 1.000 in 20.000 scovillov. Jalapeno čili izvira iz Mehike, ki je na splošno znana kot kuhinja, kjer se jalapeno čili na veliko uporablja v kuhinji. Uporabljajo ga za izdelavo raznih omak, dajejo ga svežega v jedi, vlagajo v kis, ga polnijo z raznimi siri in ga dimijo, ki je bolj znan pod imenom chipotle. 

Red jalapeno chili harvest

Jalapeno se uporablja že kot zelen  ali pa se počaka da dozori, ko postane rdeč. Ko je plod jalapeno čilija popolnoma zrel, začne povrhnjica pokati in nastanejo prepoznavne rjave lise. Posebnost jalapena je pa v tem, da je kot ruska ruleta ali loterija, ker nekateri niso skoraj nič pikantni nekateri pa znajo kar dobro presenetiti z ostrino.

Red jalapeno chili TAM

Receptov za ajvar je precej, med seboj se razlikujejo po sestavinah, predvsem pa po izvoru, med katerimi sta najbolj znana makedonski in srbski ajvar. V originalu so osnova rdeče paprike, v mojem receptu pa sem paprike zamenjal za rdeče plodove jalapena čilijev. Tako je nastal pravi pekoči čili ajvar in ne pekoči ajvar z dodatkom čilija. 

Čili ajvar - jalapeno ajvar last blog shot


Čili ajvar (6 x 2 dcl kozarčkov)

Čili ajvar - domač ajvar narejen iz jalapeno čilijev recept foto

- 2,5 kg jalapeno čilijev
- 2 jajčevca (skupno cca 0,5 kg)
- 2 dcl olja
- 2 žlici soli

Da je ajvar res dober, je potrebno najprej jalapeno čilije (v originalu paprike) in jajčevce dobro speči. Jalapeno čilije operemo, odrežemo vrh in odstranimo semena. Jajčevce olupimo in jih narežemo na rezine debele cca 1 cm. Čilije in jajčevce zložimo na pekač obložen s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici na 250 stopinj vsaj pol ure, da se čiliji spečejo in začne kožica temneti in odstopi. Pečene čilije naložimo v posodo s pokrovom, da se počasi ohladijo. Ko so ohlajeni iz njih odstranimo kožico oziroma jih previdno olupimo. 

Očiščene čilije in pečene jajčevce zmeljemo na srednje fino. To lahko storite v mesoreznici, lahko jih tudi sami nasekljate, pri nas pa uporabljamo kar sokovnik Omega z nastavkom za mletje, ki se odlično obnese.  

V večjem loncu zagrejemo 0.5 dcl olja in na toplo olje vlijemo zmleto maso ter na srednji temperaturi pražimo. Na vsakih 15 minut dolijemo po 0.5 olja, da se masa dobro prepeče. Pri zadnjem dolivanju olja, maso še solimo po okusu. Pražimo toliko časa, da ko potegnemo s kuhalnico po dnu posode zanjo še nekaj časa ostane sled. 

Še vroč ajvar nadevamo v sterelizirane kozarčke, katere dobro zapremo ter jih zavijemo v debelo odejo, da se počasi ohladijo. 

Čili ajvar - pred in po pečenju čilijev, mletje in polnjenje kozarčkov

Čili ajvar - jalapeno ajvar stack

Da so domači izdelki še bolj privlačni za ozimnico, jih opremimo z doma izdelanimi nalepkami z napisom Čili ajvar. 

Čili ajvar - jalapeno ajvar labels

  

8 komentarjev:

  1. Idej ti pa zlepa ne zmanjka, kaj ne? Lepo in pohvalno...

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale pa 'huda ozimnica'.
    Ja, res lepo pripraviš! Zapis pritegne, okusi tudi, slike vabijo...
    Saj bo enkrat knjiga z recepti, a ne?
    Lep in sladek vikend, z ravno prav čilijev :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmmm, čilija se ne bojimo pri nasi hisi :-)

    Meni bozanska kombinacija iz osnovne sole je ajvar in sir, ajvar s pečenjem iz zara ze dolgo ne poznam.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tole je pa naslednja stvar, ki jo pripravim. Je ostalo še ravno prav Jalapenotov.
    Čestitke za ideje in smisel.

    OdgovoriIzbriši