ponedeljek, 9. november 2015

Grozdna zloženka ali jurkin tiramisu

Grozdna zloženka jurkin tiramisu grape tiramisu  blog shot

Še dva dni in zopet se bo na veliko nazdravljalo ter pilo mlado vino, saj prihaja zelo priljubljen praznik Martinovo. Martinovo ali martinovanje je praznik, ko se mošt spremeni v vino. In kot naročeno je bilo v tokratnem izzivu #KuhaM  potrebno uporabiti kot sestavino vino ali grozdje. Ker mi je grozdje bližje, sem se odločil, da pripravim enostavno grozdno zloženko ali jurkin tiramisu.

Jurka je ena izmed najbolj aromatičnih vrst grozdja. Še vedno se spomnim, koliko jurke sem v otroških letih pojedel med igranje na dedkovem dvorišču. Sploh mi ni bilo potrebno hodit na kosilo ali malico, saj sem se  med domačimi brajdami najedel dišečih in sladkih jagod jurke. Ker je jurka tako aromatično grozdje, je zelo primerno za pripravo domače marmelade, grozdnega soka ali pa različnih vrst sladic.

Grozdna zloženka jurkin tiramisu grape tiramisu solo shot

Tokratni recept bo spet eden tistih, ki je dovolj preprost, da ga lahko pripravi vsakdo, hiter, če nam zmanjka časa in eden takšnih, kjer s sestavinami skoraj ne moreš zgrešiti, saj ga lahko pripravimo z najrazličnejšimi  vrstami sadja.  V bistvu gre za zelo enostavno vrsto zloženke, kjer je kot glavna sestavina grozdje jurke, zato ga lahko poimenujemo tudi kot ponarejen jurkin tiramisu. Lahko pa uporabimo tudi druge vrste grozdja, vendar je potem dodati malce več sladkorja, da se občuti okus grozdja v sladici.

Recept je tokrat pripravljen za Mercatorjev projekt KuhaM, kjer je združeno več slovenskih blogerjev, ki ustvarjamo nove okuse ali pa eksperimentiramo z že znanimi recepti. Najdete nas na spletni strani KuhaM.
Projekt Kuham Mercator

Grozdna zloženka ali jurkin tiramisu


Grozdna zloženka jurkin tiramisu grape tiramisu recipe shot
- paket piškotov Savoiardi (lady fingers)
- pol kg grozdja jurka
- 2 polni žlici rjavega trsnega sladkorja
- 250 ml sladke smetane
- 250 g mascarpone sirčka
- 50 g  rjavega trsnega sladkorja
- žlička vanilijevega ekstrakta (recept za domač vanilijev ekstrakt)

Grozdje operemo, ga narežemo in v manjši kozici na nizki temperaturi počasi kuhamo z dvema žlicama sladkorja, da se grozdje razpusti. Vse skupaj s paličnim mešalnikom dobro spasiramo. Grozdni sirup oziroma jurkin sirup precedimo skozi redko sito, da dobimo samo redek sirup brez koščic in lupine ter ga ohladimo. Sirup razdelimo na polovici, eno polovico sirupa bomo uporabili za vmesno plast, drugi polovici pa prilijemo 1,5 dcl vode in zmešamo, da dobimo jurkin sok, s katerim bomo namakali piškote.
Z mešalnikom stepemo sladko smetano in sladkor, ampak samo toliko da se smetana zgosti in je še vedno gosto tekoča. V smetano dodamo mascarpone in žličko vanilijevega ekstakta, ter vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo srednje čvrsto kremo. Če je krema za vas premalo sladka, ji dodajte še kakšno žlico sladkorja. 

Sestavljanje grozdne zloženke ali jurkinega tiramisuja:
V kozarčke zložimo prvo plast piškotov (nalomimo ali nadrobimo jih tako, da se prilegajo na dno kozarca). Prelijemo jih s tremi žlicami jurkinega soka, nanje nanesemo plast vanilijeve kreme, prelijemo s tremi žlicami jurkinega sirupa in cel postopek ponovimo še enkrat.

Grozdna zloženka jurkin tiramisu grape tiramisu focus on front
Lahko postrežemo takoj, vendar pa je veliko boljše, če se hladi v hladilniku vsaj 3 ure.

Grozdna zloženka jurkin tiramisu grape tiramisu zajem z žličko

 Enostavna sladica, s katero lahko zaključimo martinovo pojedino.


6 komentarjev:

  1. Zanimiva ideja! Nikoli ne bi pomislila, da se grozdje lahko uživa tudi v drugačni obliki :). Mi ga vedno surovega...
    Vidi se res čarobno!
    In zmagovalno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi men je grozdje najboljše kar surovo. Včasih ga dodam tudi v sok, sladic pa prej še nisem delal z njim.

      Izbriši
  2. O, ti tudi kozarčke polniš te dni :))) Tole se bere imenitno, včasih kar pogrešam mlečne zadeve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Polnjeni kozarčki so fina pogrutavščina. Tudi meni ni lahko, ko drugi jedo te sladice ;)

      Izbriši