ponedeljek, 6. november 2017

Prava čili marmelada

Real chili jam
Spet smo pri čilijih.  Čeprav smo nekateri obirali še zadnje plodove konec oktobra (jaz sem še zadnjo večjo bero opravil 1. novembra), so začele sadike ponovno cveteti v teh hladnih dneh, saj jih je oktobersko sonce presenetljivo oživelo.  Sezona čilija je tako že mimo, jaz pa imam za vas še en čili recept. Res da z malce zamude, vendar pa vam bo lahko prišel prav naslednja leta. Iz vizualno posrečenih čilijev Peper pepper je nastala prava čili marmelada

real chili jam for breakfast


Tisti, ki blog redno ali občasno spremljate veste, da smo pri nas ljubitelji čilija. En kup receptov najdete pod razdelkom Čili recepti na vrhu bloga. Priznam, da je ta ljubezen do čilijev postala že prava odvistnost, saj ne mine dan, da pri jedi ne bi uporabil čilija. Pa to ni treba, da so samo tiste ta hude variante, ampak včasih pašejo tudi manj pekoče vrste, ki jedi dajo samo piko na i. Počasi se mi zdi, da so jedi brez čilija puste, kot da jim nekaj manjka. Čili pa jim da ravno tisti "punch" ali "kick", da je jed bolj intenzivnega okusa. Na žalost pa lahko samo sočustvujem s tistimi, ki jim že najmanj pekoči čiliji niso všeč. Vem, okusi so različni. Jaz sem vesel, da spadam med tiste, ki jim pekočina ne predstavlja ovir. Res pa je tudi to, da pri čilijih ne gre samo za pekočino, saj so posamezne vrste čilijev različno okusne in lahko obogatijo okus jedi. Tako, da ne misliti, da je uživanje čilija vedno v solzah, z grimasami na obrazu in puhanjem kot parna lokomotiva. 

real chili jam from top


Ena izmed vrst čilijev, ki sem jih letos gojil so Peter pepper čili, ki jim zaradi njihovega posrečenega izgleda pravijo kar penis čiliji. Mati narava nas lahko res preseneti in s temi plodovi nas je sigurno zelo presenetila. Peter pepper čili spada med manj pekoče vrste, po scovillovi lestvici ga uvrščajo med 10.000 in 23.000 scovillov. Poleg prepoznavne rdeče barve, obstaja plodovi še v oranžni in zeleni barvi. Vse tri sem tudi sam gojil, vendar pa je bil rdeči najbolj roden in najokusnejši med vsemi tremi. S svojim sladkasto sadnim okusom nas je prepričal, da smo ga jedli kar svežega, prav tako pa je bil tudi odlična izbira za pravo čili marmelado, ki mora biti nežnejšega sadnega okusa, kot vsaka marmelada. 

Peter pepper penis chili

Peter pepper chili od blizu
Na blogu že obstajajo recepti za čili marmelade, ki jih lahko najdete v objavah Slivova marmelada s čilijem in rumom, Jabolčna marmelada s čilijem in Hruškova marmelada s čilijem,  ki so bazirale na sadju in dodatku nekaj čilijev. Tokratni recept pa je na podlagi samih čilijev brez dodanega sadja ali druge zelenjave, zato sem to marmelado poimenoval prava čili marmelada. Čeprav je čili marmelada po izgledu skoraj podobna ajvarju (tudi sam sem imel na začetku predsodek, da tole ne bo ravno preveč dobro), pa naj vas sam izgled čili marmelade ne zavede. S pravo izbira čilijev, v mojem primeru Peter pepper čilijev, z dobrim blenderjem in počasnim kuhanjem, ko so to počele naše babice, dobimo odlično čili marmelado.  Če nimate Peter pepper čilijev, izberite takšne, ki spadajo med manj pekoče vrste in so značilno sadnega okusa kot so Bishop`s crown, skoraj vse vrste Aji čilijev, prav tako bi bil odličen tudi moj lanski favorit Trinidad Perfume.


Prava čili marmelada 

real chili jam recipe

- 1 kg čilijev (Peter pepper red)
- 250 ml vrele vode
- 150 g nerafiniranega trsnega sladkorja
- zavitek pektina 10 g (Bio Vitam)


Plodove čilijev operemo in odstranimo vse nečistoče, ki se lahko naberejo na spodnjem delu, kjer so plodovi nagrbančeni. Če nimate dobrega blenderja, vam svetujem, da iz plodov odstranite semena, da ne bodo kasneje vidna v marmeladi. Če imate dober bledner, pa lahko plodove brez pecljev v celoti zblendate v gladko maso. 

Peter pepper in Bandtec
Zblendan čili
V večji in visok lonec vlijemo zblendano maso čilijev, dolijemo vrelo vodo (sama čili masa je pregosta) in posujemo s sladkorjem. Na srednji temperaturi počasi kuhamo s stalnim mešanjem, da se masa ne prime na pod lonca. Kuhamo cca 35-40 minut, dodamo zavitek pektina in z metlico dobro vmešamo ter kuhamo še 5-10 minut, da se pektin aktivira. 

Že med kuhanjem čili marmelade si pripravimo kozarčke in pokrovčke, katere steriliziramo. Jaz to počnem kar v namenskem sterilizatorju, vi pa jih lahko sterilizirate v pečici. 

V vroče sterelizirane kozarčke nadevamo vročo čili marmeldao, kozarčke dobro zapremo in jih zavijemo v debelo odejo in postavimo v topel prostor, da se počasi ohlajajo. Jaz prakticiram tako, da odejo s kozarčki postavim v "poceni" poletno hladilno skrinjo, ki jih uporabljajo za na plažo ali piknik. Na tak način način se marmelada v skrinji počasi ohlaja vsaj 24 ur.   

real chili jam on knife

Prava čili marmelada je prava popestritev za hladna jesenska in zimska jutra, saj s svojim sadnim okusom in ravno pravšnjo pikantnostjo poskrbi, da se telo prebudi. 

real chili jam on bread





5 komentarjev:

  1. Sama sodim med tiste ljubitelje, ki obožuje čili, a v bolj mili obliki. Za piko na i. Pred časom sem nekje opazila enega izmed kozarčkov čili marmelade, a je ostalo le pri tem.
    Tokrat si tako prepričljiv in naravnost vabiš, da je to ena izmed 'morate poskusiti'. Pripravljala je letos res ne bom. To vem. In ko poskusim, boš prvi, ki boš izvedel, kako je všeč mojim brbončicam
    Pa dober tek.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno, zelo mi je všeč :)

    OdgovoriIzbriši