petek, 12. februar 2016

Gojenje čilija - pikiranje

Nadaljujem z nasveti o gojenju čilija, tokrat je na vrsti tema gojenje čilija - pikiranje

Pikiranje sadik čilija v nove lončke

Če ste zamudili prvi dve objavi, kjer sem pisal o semenih in sejanju, si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah

Po enem mesecu smo že na točki, kjer vidimo, katera semena so vzklila in katere rastline se lepo razvijajo. V tem času so rastline že razvile toliko korenin, da jih moramo prepikirati v večje lončke, da zagotovimo nadaljni razvoj koreninskega sistema  in celotne rastline. Če korenine nimajo dovolj prostora za rast, se rast sadik ustavi in začnejo stagnirati. 

Za pikiranje oziroma presajanje v večje lončke je najceneje in najlažje uporabiti kar plastične kozarčke, ki jih lahko kupite v katerikoli trgovini. Velikost kozarčkov naj bo vsaj tista, ki so označeni kot 3 dcl ali več. Vedeti moramo namreč, da bodo sadike čilija na toplem v stanovanju še vsaj 2 -3 mesece in zato morajo biti lončki dovolj veliki, da se sadike čilija v tem času dovolj razvijejo in zrastejo. Sam uporabljam bele plastične kozarčke velikosti 3.5 dcl, lahko pa uporabite tuti tiste, ki so prozorni, kjer je lažje opazovati rast korenin in koliko prostora so le-te že zasedle v kozarčku. Če želite lahko uporabite tudi posebne plastične lončke za rast sadik, ki se kupijo v vrtnarijah, vendar so za domačo vzgojo plastični kozarčki dovolj primerni. 

Pikirane sadike čilija leva stran

Pri uporabi plastičnih kozarčkov je najbolj pomembno to, da kozarčke spodaj naluknjamo, s čimer poskrbimo, da lahko iz kozarčka odteče odvečna voda po zalivanju. Če jih ne naluknjamo, ostaja v kozarčku odvečna voda ob slučajnem premočnem zalivanju. Ker mlada sadika  ne more posrkati vse te tekočine, se lahko zgodi, da začnejo korenine v lončku gniti in to vodi v propad sadike. Plastične kozarčke lahko naluknjamo z nožem, škarjami, vrtalnikom ali pa orodjem za spajkanje, ki stopi plastiko. Dovolj bo tudi samo ena luknja, za vsak slučaj pa še kakšno več, ne bo nobene škode.

Pri pikiranju in nadalje presajanju  (v naslednji objavi) je zelo pomembno še nekaj. Nikoli ne pikiramo ali presajamo sadik, ki jih prej nismo zalili. Koreninski sistem pri mladih sadikah je zelo pomemben za nadaljni razvoj. Če poskušamo prepikirati ali presaditi sadiko, ki je v substratu, ki ni zalit in se je že izsušil, tvegamo, da bomo pri pikiranju poškodovali koreninice, saj bo substrat odpadal in s tem trgal majhne koreninice. Zato obvezno pred pikiranjem ali presajanjem sadike nekaj ur prej normalno zalijemo, s čimer poskrbimo, da se vlažen substrat drži skupaj in obvaruje sadike pred trganjem koreninic.  

Tudi za nadaljni razvoj sadik po pikiranju uporabljam še vedno substrat Asef za sejanje in pikiranje. Lončke napolnimo s substratom do 3/4 in na sredini naredimo malce večjo luknjo. Iz platoja s sadikami jemljemo po eno sadiko in to tako, da iz spodnje strani v luknjo potisnemo svinčnik (ali kaj podobnega velikosti spodnje luknjice) in potisnemo substrat s sadiko iz luknje. Vlažen substrat previdno in nežno primemo ter ga rahlo potisnemo v sredino substrata v lončku. Dodamo še toliko substrata, da pokrijemo vlažen substrat in da je steblo sadike obdano še 2 cm dodatne višine substrata. Pri tem pazimo, da sadiko ne poškodujemo, saj so mlade sadike zelo nežne in lahko pride do stiska ali preloma stebla. Pravilno je nekako tako, da listi sadike v novem lončku gledajo cca 3 cm iz substrata. S tem poskrbimo, da sadika dobi še malce opore, da začnejo tudi iz stebla, ki je sedaj v substratu, poganjati nove koreninice in da sadika  ne bi prehitro zrastla in se pretegnila. 

V nadaljevanju vse lončke s prepikiranimi sadikami dobro zalijemo in počakamo, da odvečna voda odteče, nato pa jih postavimo na svetlo in dovolj toplo mesto, kjer bodo nadaljevale z rastjo. Prostor zaščitimo s folijo ali plastičnim pladnjem, da nam odtekajoča voda iz lončkov ne poškoduje okenskih polic ali kakšnega drugega pohištva.

Sadike čilija na okenski polici košate

Pri tej nadaljni rasti je dobro to, da je temperatura malce nižja in sicer med 20 do 25 stopinj, s čimer poskrbimo, da rast sadik malce počasnimo, saj je do dneva presajanja sadik ven še precej časa. Sadike zalivamo zmerno na vsake 3-4 dni, pazimo le, da se substrat ne izsuši, namenskih gnojil za plodovke ali paradižnike/čilije zaenkrat ne dodajamo. Zelo pametno je tudi foliarno zalivanje, kar pomeni, da sadike enkrat tedensko dobro poškropimo, da lahko tudi preko listov vsrkajo hranilne snovi. 

Mlade sadike čilija moruga scorpion

Sedaj pa k moji skrivnosti, ki poskrbi, da se moje sadike lepo in močno razvijajo. Večji gojitelji čilija, uporabljajo za gnojenje sadik gnojilo, ki je izdelano iz morskih alg in eno takšnih je Bio algeen S92, ki je cenovno precej drago.  Sam sem odkril, da se podobno obnaša rjava morska alga Kelp, ki jo lahko kupimo v prahu in je cenovno veliko bolj ugodna od namenskega gnojila. Zravnano žličko Kelp-a stresem v zalivalko in dotočim 2 litra postane vode, dobro premešam ter pustim 24 ur. Zalivalko s tekočino hranite nekje zunaj razen če imate radi dišavo z vonje morja v stanovanju ;).

Enkrat na 14 dni namesto navadnega zalivanja z vodo, sadike zalijemo s to mešanico. Iz izkušenj in pričanju znancev, kateri so že preizkusili Kelp, se rastline lepo razvijajo še naprej in postanejo bolj košate in močnejše, kot tiste brez Kelp-a. 

Po pikiranju v lončke vam bo jasno, zakaj sem v prešnji objavi pisal, da je na začetku najbolj važno mesto, kjer bomo vzgajali naše sadike, saj se iz majhnega platoja za sejanje, sadike namnožijo na dve razširjeni okenski polici, kot je vidno iz spodnje fotografije. 

Pikiranje čilija sadike v novih lončkih in triletni chocolate hanabero
Prepikirane sadike v novih lončkih na razširjenih okenskih policah in triletni chocolate habanero.
V naslednjih dveh do treh mesecih bodo sadike zrastle že toliko, da jih bo potrebno presaditi v večje lonce, ki bodo njihova končna postaja ali pa jih presaditi v vrt ali njivo. V tem času je treba za sadike skrbeti z rednim zalivanjem in obračanjem, da se sadike razvijejo na vseh straneh. Tisti, ki boste imeli večje število sadik (kot je razvidno iz mojega primera) pa se obračanje lončkov ne obnese, saj je težko priti do lončkov in le-teh je toliko, da porabimo tudi precej časa za obračanje. Pomagamo si lahko s tem, da iz večje kartonske škatle odrežemo cca pol metra visok del, ki je sestavljen iz enega dolgega dela (dolžina police) in dveh stranskih (širina police), na katerega nalepimo alu folijo za živila in ga postavimo na okensko polico okoli sadik. S tem poskrbimo, da se sončna svetloba odbija od folije in sadike čilija dobijo svetlobo tudi iz zadnje strani. 

Odboj svetlobe za sadike čilija
S kartonom in ko je umaknjen za zalivanje, razvidno je tudi, da leva stran dobiva več svetlobe in so poslednično sadike višje.
V mesecu aprilu ali maju bodo nekatere sadike že dobile prve cvetove in boste ponosni, da vam sadike čilija že cvetijo. Čeprav je lepo pogledati cvetoče rastline, vam svetujem, da te cvetove poščipate/odstranite, da se cvetovi ne oplodijo in začnejo delati že prve plodove. Če slučajno pride do tega, se bo zgodilo to, da bo sadika začela usmerjati vso svojo energijo v plod in bosta rast ter razvoj sadike zastala. Naša skrb mora biti to, da imamo lepo, zdravo, veliko in košato sadiko, ki nam bo kasneje dala veliko več plodov, kot pa samo ta plod, ki zraste ob tem, ko še ni končno razvita. Zato vam svetujem trganje prvih cvetov, da sadika vso energijo uporabi za svojo rast in razvoj. Enaka stvar je tudi pri odraslih rastlinah, kjer ugotovimo, da začne rastlina propadat, takoj poberemo plodove, jo obrežemo, da začne rastlina vso energijo usmerjati v svoj obstoj in ne v plodove. 

Sadika čilija prvi cvet close up
Prvi cvet v vsej njegovi lepoti
Sadika čilija prvi plod
Ne dovolj hitro odstranjen cvet in že se je razvil prvi plod
Ko so sadike že malce večje, jih potrebno začeti utrjevati in navajati na zunanje pogoje. To pomeni, da jim občasno pustimo odprto okno, ob toplem vremenu jih za nekaj ur odnesemo iz stanovanja na odprto, vendar pazimo, da jih ne pustimo direktno na soncu, da jih ne ožge.

Sadike čilija primerne za končno presajanje še na okenski polici
Sadike primerne za končno presajanje
Ko pride pomlad in nočne temperature ne padejo pod 10 stopinj, je čas za končno presanje kar prihaja v naslednji objavi gojenje čilija - presajanje.


5 komentarjev:

  1. Za cel vrt jih je, ne pa en balokn :)
    Se bere zanimivo...
    Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prav imaš, na vrtu bi se še lepše razrastli, tukaj pa so precej zbiti skupaj.

      Izbriši
  2. Odlični članki!
    Ali bi bilo gnojilo iz Kelpa primerno tudi za paradižnike?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda, tudi paprika in paradižnik uspevata.

      Izbriši
  3. Imam vprašanje glede rjave morske alge - Kelpa, na malinca.si piše da je prehrambeno dopolnilo. Je to isti kelp, ki je omenjen v članku? Če je temu tako, nisem nikjer zasledil, da bi bil ugodnejši kot Bio-Algeen S-92. Slednjega nisem našel v nobeni slovenski spletni trgovini, le tukaj: http://www.ecoland.hr/cjenik.html . Kje in za kakšno ceno se da dobiti Kelp in Bio-Algeen S-92? Hvala vnaprej.

    OdgovoriIzbriši