torek, 9. februar 2016

Gojenje čilija - sejanje

Po prvi objavi o gojenju čilija - semena, nadaljujemo z naslednjo temo in to je gojenje čilija - sejanje.

Chocolate habanero seed close up
Prvi kalček
Kot sem že zadnjič pisal, lahko celoten postopek od sejanja do odrasle rastline opravite brez kompliciranja, saj lahko seme posejete v zemljo, zemljo redno zalivate in upate, da zraste rastlina, na kateri bo v času sezone zrastlo čimveč plodov. Vendar je to zelo težko v našem podnebju, saj rastline čilija za svojo rast, razvoj in produktivnost potrebujejo veliko svetlobe/sonca in toplote. Rastlina čilija namreč za svoj razvoj rabi vsaj 4 do 5 mesecev, da doseže velikost, kjer bomo dobili vsaj  nekaj pridelka. In če začnemo s sejanjem maja, ko je dovolj toplo in svetlo, smo že zamudili, saj bo rastlina dozorela šele v jeseni, kjer pa že ni več dovolj svetlobe in toplote.

Zaradi zgoraj navedenega je potrebna predpriprava, kar pomeni, da je pri nas pametno začeti s sejanjem nekje v začetku februarja do sredine marca in to v notranjih prostorih, kjer je dovolj toplote. Nekateri največji zagrizeni gojitelji čilija začnejo s sejanjem že v decembru oziroma na začetku januarja in uporabljajo razne luči za osvetlitev, da imajo sadike dovolj svetlobe v zimskih in pomladnih mesecih. Po mojih ugotovitvah je sredina februarja oziroma začetek marca ravno pravšnji čas za sejanje v stanovanju. 

Vzklita semena čilija
Vsa semena so vzklila, kar pomeni, da imamo dobra semena
Pred odločitvijo za gojenje čilijev si moramo najprej v stanovanju ali hiši izbrati prostor, kjer bomo lahko sadike čilija imeli vsaj do meseca maja, ko bo že dovolj toplo, da se jih prestavi na vrt ali v večje lonce na balkon, teraso ali pa pred hišo. Sadike čilija v prvih 3 mesecih zrastejo že toliko, da kmalu zmanjka prostora na okenskih policah, zato bo potrebno okenske police razširiti ali pa se odločiti za manjše število sadik. Lahko pa jih tudi vzgajate pod posebnimi lučmi in s folijo obdanimi prostori, gojitelji konoplje bi vam tukaj znali zelo dobro svetovati ;)

V stanovanjih so okenske police idelana mesta za začetek gojenja sadik čilija, saj imajo tam sadike dovolj svetlobe in pa toplote, ki prihaja iz radiatorjev pod okni. Tudi sam vam svetujem,  da si izbrete okensko polico, kjer malokrat odpirate okno (še boljše, če se to sploh ne da odpreti), da je okno dobro osvetljeno in da lahko po potrebi polico tudi razširite.

Potem ko smo semena namočili za 24 ur lahko začnemo s sejanjem. Sam uporabljam za sejanje vrtnarski setveni stiropor plato, kjer je prostora za 104 sadike, v trgovinah pa lahko dobite manjše plastične platoje za manjše število sadik. Ni pa nujno, da uporabite te platoje za sejanje, saj lahko improvizirate s kartonastimi škatlami za jajca ali pa uporabite kar plastično embalažo, ki jo dobite v trgovinah in sem o vzgoji sadik pisal v objavi improviziran mini rastlinjak.

Za prvo sejanje vam priporočam, da uporabite substrat, ki je namenjen za sejanje in pikiranje. Sam uporabljam in vam tudi priporočam substrat Asef za sajenje in pikiranje, ki je zares kvaliteten (do sedaj se je najbolje obnesel, tudi drugi gojitelji čilija ga priporočajo), vsebuje velik delež bele šote in mivke, ki omogoča fino iz zračno strukturo, kar omogoča zdrav razvoj koreninskega sistema.

S substratom napolnimo setvene platoje in substrat zelo rahlo potlačimo. V vsako luknjo na platoju  s svinčnikom ali kakšnim drugim špičastim predmetom, naredimo luknjo cca 0,5-1 cm globoko. Če naredite bolj globoko luknjo, bo kalček rabil več časa, da prodre na površino. V vsako luknjo vstavite/sejete eno seme. Po vrhu luknje potresete še malo substrata in celoten plato zelo dobro namočite z vodo. Še najlažje je, da to storite s pršilko, da ne bi s curkom vode naredili luknje v substrat. Pomembno je tudi , da ne pozabite označiti za katere sadike gre. 

Napolnjeni setveni plato s substratom in semeni iz vrha
Napolnjeni setveni plato s substratom in semeni
Plastične platoje za sejanje pokrijte s pokrovom, setvene stiropor platoje pa prekrijte s folijo za živila. Folija poskrbi, da se substran ne izsuši in ustvari bolj toplo mikroklimo za hitrejši razvoj kalčkov. Idealna temperatura za vzklitje čilija je med 25 in 28 stopinj, zato setvene platoje postavite nekam, kjer je stalna temperatura, ki ne pade pod 25 stopinj. Idealna mesta so nad radiatorji v stanovanjih (pa ne direkt na radiator, ker se bo substrat zelo hitro izsušil) ali prostori zraven peči v hišah.  Substrat dobro popršimo vsak drugi dan, da ostane substrat vlažen in ne napit z vodo. Če je prevlažen lahko semena zginijejo.

Če imate dobra semena, ki so bila pravilno shranjena in ste upoštevali zgornja navodila, se v roku 5 dni ali več (odvistno od vrste čilija) vzklijejo prvi kalčki in se iz zemlje že pokažejo prvi klični listi.  Nič ni narobe, če bodo katera semena vzklila kasneje, saj običajno nekatera semena malce zamujajo.

Prvi kalčki čilija iz substrata
Na plan pokukajo prvi kalčki
Ko opazimo prve rastlinice, odstranimo folijo, da lahko začnejo rasti v višino in jih ne utesnjujemo oziroma zaviramo pri rasti. V plastičnih setvenih platojih je pokrov dovolj visok, da ga ni potrebno odstraniti, pri setvenih stiropor platojih pa lahko improviziramo tako, da v vsak kot platoja in na sredino zapičimo palčko za ražnjiče in vanje zapičimo plutaste zamaške, s čimer dobimo nosilce čez katere položimo folijo in dobimo neke vrste majhen rastlinjak. Te nosilci so vidni na spodnjih fotki.

Setveni plato s sadikami čilija različne vrste

V prvih nekaj dneh sadike naredijo prva dva klična lista, ki dokaj hitro rasteta v višino in iščeta svetlobo oziroma se obračata proti svetlobi. Pri navadnem gojenju je potrebno setveni plato dnevno obračat, da se rastline zaradi upogibanja k viru svetlobe ne "pretegnejo". To pomeni, da če platoja ne bi obračali, bi bile vse sadike ukrivljene in z listi obrnjene proti oknu. Z obračanjem pa poskrbimo, da rastlina raste naravnost navzgor.

Gojenje čilija prvi klični listi 14 dni stari

Če vam ne vzklije nobeno seme, ste naredili nekaj narobe oziroma lahko obstajajo tudi razlogi kot so: lahko ste dobili slaba semena, lahko je prenizka temperatura, lahko pa je bila zemlja premokra in so semena zgnila. 

Rastlinice čilijev imamo v setvenih platojih cca 1 mesec, saj v tem času razvijejo že drugi in tretji par listov ter so že dovolj velike za presajanje oziroma pikiranje.

Gojenje čilija 15 dni stare sadike na polici
15 dni stare sadike
Gojenje čilija 20 dni stare sadike na polici
20 dni stare sadike
Gojenje čilija 22 dni stare sadike na polici
22 dni stare sadike
Gojenje čilija 26 dni stare sadike na polici
26 dni stare sadike
V naslednji objavi nekaj presajanju v večje lončke - gojenje čilija - pikiranje.

Prejšnja objava gojenje čilija - semena
  

1 komentar:

  1. Kako nazorno. Lepo!
    Hja... tuhtam, če bi pri nas preživeli poletje. Zahodno sonce... klima na balkonu :(
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši