četrtek, 18. februar 2016

Gojenje čilija - presajanje v večje lonce

Nadaljujem z nasveti o gojenju čilijev v stanovanju, terasi in balkonu, tokrat s temo gojenje čilija - presajanje v večje lonce.

Gojenje čilija - presajanje v večje lonce blog

Za zamudike prvih treh objav, kjer sem pisal o semenih, sejanju in pikiranju, si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah

Po pikiranju sadik čilija v večje lončke v katerih so sedaj preživeli cca 2-3 mesece, prihaja čas, da je treba sadike čilija presaditi v večje lonce, kjer bodo nadaljevali z rastjo in bo to neke vrste njihovo zadnje domovanje. 

Chilis in new pots
Sadike v novih loncih
Chocolate habanero chili novem loncu
Chocolate habanero
Bhut jolokia chili in new pot
Bhut jolokia v novem loncu
Cherry bomb two in one pot
V nekatere lonce lahko damo tudi dve sadiki skupaj
Cherry bomb chili with first pod
Cherry bomb je zaradi puščenega ploda zaostal v rasti za drugimi sadikami iste sorte
V tem času so se sadike čilija že dovolj razvile, zrastle, postale bolj košate in z nekaj vajami privajanja na zunanje vplive (odpiranje okna, ob lepem vremenu prenašanje za nekaj časa na zrak), utrjene za nadaljno rast zunaj. Kot sem že v prejšnjih objavah pisal, imajo čiliji radi toploto in začnejo pospešeno rasti, ko je dovolj toplote in svetlobe. V naših krajih se takšne razmere pojavijo konec meseca aprila ali na začetku maja. Najbolj važen podatek je ta, da ne obstaja več možnost zmrzali. Vendar pa je se je dobro držati tudi tega, da temperatura ponoči ne pade pod 10 stopinj. To so tisti pogoji, kjer bo zagotovljeno, da bodo sadike čilija pospešeno rastle naprej. 
 
Ne smemo pa pozabiti, da sadike oziroma rastline čilija za svojo rast rabijo dobro zemljo/substrat. Če imate svojo zemljo, ki je dovolj kvalitetna in dovolj hranljiva (pognojena, kolobarjena), lahko uporabite tudi takšno zemljo. Pri kupovanju pa vam svetujem, da če želite dober pridelek ne kupujete najcenejše zemlje/substrata, ki jih prodajajo v trgovinah.  Takšna zemlja ni dovolj kvalitetna za sadike čilija, saj ne vsebuje dovolj hranil, sestavljena je pa iz sestavin slabše kakovosti (trohel les, stara kokosova vlakna, slaba šota, večji kosi lesa). Za sadike čilija je najbolj primerna zemlja/substrat, ki je namenjena za plodovke ali paradižnike. 

Chili peppers in new pots
Presejane in dobro zalite sadike
Ker stremim k temu, da mi sadike lepo rastejo in si želim veliko pridelka, ne škrtarim pri nakupu zemlje. Sam uporabljam zemljo znamke Neuhaus, ki je profesionalni vrtnarski substrat namenjen gojenju rastlin. Največkrat nabavim substrat Neuhaus N2, ki je najbolj primeren za plodovke (paradižnik, paprike, melancani, čili) ali pa Neuhaus N8, ki je tudi primeren in imam z njim dobre izkušnje. 

Čeprav je že sam substrat Neuhaus dovolj za rast sadik čilija, pa je dobro poskrbeti, da imajo korenine sadik dovolj zraka. Poskrbeti moramo, da je substrat v loncih dovolj zračen, kjer nam na pomoč priskoči Perlit. Perlit je kakovostni dodatek iz čiste mineralne vulkanske kamenine in je ekološko sprejemljiv. Perlit je namreč zelo porozen in lahek material, ki se uporablja za izboljšanje preskrbe korenin z zrakom in vodo. Včasih se ga je dalo dobiti samo v specializiranih trgovinah, sedaj pa ga imajo skoraj v vseh vrtnarskih centrih. To so tiste večje PVC vreče z majhnimi belimi kamenčki, ki izgledajo zelo težko, vendar so le-ti tako lahki, da je celotna vreča precej lahka.  
 
Mešamo ga z zemljo/substratom v razmerju 4:1, kar pomeni 4 dele zemlje in en del perlita. Jaz si pred sejanjem naredim mešanico v večji posodi, kjer dodajam po 4 lopatke substrata in eno lopatko perlita, dokler posoda ni polna  in vse skupaj na koncu dobro premešam.  

5 month old chili in pots
5 mesec stare sadike čilijev
Pred končnim presajanju sadik čilija moramo zopet narediti plan, ki je odvisten, koliko prostora imamo. Minimalna velikost lončka za sadike čilija je cca 5 litrov (odvistno od vrste čilija), drugače pa velja zapoved, večji je lonec - večja bo rastlina. Lahko se odpravite v vrtnarske centre, kjer si nabavite večje cvetlične lonce 10 litrov ali več, lahko uporabite cvetlična korita ali pa improvizirate s plastičnimi lonci/vedri, ki so v uporabi za živila. Ena takšnih so 10 litrska plastična vedra s pokrovom za mleko ali zelje, s katerimi oskrbujejo vrtce ali šole. Tudi sam uporabljam ta vedra, ki so dovolj velika za gojenje čilija in jih v kakšnem vrtcu ali šoli dobite tudi zastojn (če lepo prosite v šolski kuhinji, vam zagotovo odstopijo nekaj komadov). 

Kot pri plastičnih lončkih je tudi tukaj potrebno najprej naluknjati spodnji del, da bo lahko iz loncev odtekala odvečna voda. Najlažje je to storiti v vrtalnikom in večjim svedrom, s katerim v dno posode naredimo več lukenj (5 ali več). 

Ko so posode naluknjane, jih do 3/4 napolnimo z mešanico zemlje/substrata in perlita. V sredini naredimo večjo luknjo in iz lončka vzamemo sadiko čilija, ki smo jo nekaj ur prej namočili, da se zemlja drži skupaj (da ne poškodujemo koreninskega sistema med presajanjem). Sadiko vstavimo v zemljo, jo zasujemo z zemljo in okoli sadike zemljo malce potlačimo (fiksiramo sadiko). Po končanem presajanju sadike dobro zalijemo, da se zemlja sama sesede in odteče odvečna voda. 

Sadike čilija postavimo na sončno mesto, zalivamo jih vsake 3 dni (poleti ob večji vročini tudi vsak dan), zaliva se jih zjutraj ali zvečer, enkrat na štirinajst dni jih zalijemo s tekočim gnojilom za paradižnike in enkrat na mesec z mešanico vode in posušene morske alge - kelpa (pisal v objavi gojenje čilija - pikiranje). Ko sadike malce zrastejo, v lonec dodamo še nekaj mešanice zemlje/substrata in perlita, da zagotovimo še večjo stabilnost sadik.

3 years old chocolate habanero
FOTR - 3 leta star chocolate habanero (letos bo že 4 leta) v času sezone, vendar še ne v končni velikosti
Čeprav imajo sadike čilija rade toploto iz zraka, pa ne smemo zanemariti toplote zemlje v loncih. Zelo pametno je zalivati sadike s postano vodo, ki je nekje iste temperature kot je zunanja temperatura in ne zalivajte z mrzlo vodo direkt iz vodovoda, ki posledično preveč shladi zemljo.  V poletnih mesecih, ko je zelo vroče, lahko v lonce nasujemo nekaj glinopor kroglic (tiste opečnato oranžne, ki so vidne v nekaterih loncih na fotografijah), ki zadržujejo vlago in skrbijo, da se rastlina ne izsuši prehitro, prav tak pa ne pozabimo foliarnega zalivanja - pršenja vode po listih.

Ko čiliji zrastejo je dobro, da jim v lonce dodamo palice, ki jim dajejo oporo pri rasti in kasneje, ko je rastlina polna plodov skrbijo, da se rastlina ne prelomi. Pri večjih vrstah čilija (aji-cito, cherry bomb, jolokia, chocolate hanabero in druge) uporabimo vsaj 1 meter dolge palice, pri manjših vrstah (numex twiliht, bolivian rainbow in druge) pa vsaj pol metra velike. V dobri sezoni so čiliji polni plodov, ki količinsko poskrbijo za večjo težo na posameznih vejah in se lahko veje zlomijo, sploh če je zunaj večkrat vetrovno ali ob večjih nevihtah. Zato je dobro poskrbeti, da glavno steblo fiksiramo z vezanjem na palice, kakor tudi večje veje, da je rastlina veliko bolj stabilna. 

6 month old chili plants
V avgustu je na balkonu že takšna džungla
Ob ugodnih vremenskih pogojih se sadike čilija hitro razvijajo, zrastejo in nekatere hitrejše sorte že v maju ali juniju začnejo cveteti ter delati že prve plodove. V juliju ali avgustu bo že prvi pridelek, sezona pa traja do zimskega časa oziroma do prve zmrzali. 
 
Numex twilight first pods
Numex twilight prvi plodovi
 
Jolokia first pods
Bhut jolokia prvi plodovi
Aji-cito chili first pods
Aji-cito prvi plodovi

Habanero Maya red first pods
Habanero Maya red prvi plodovi
Cherry bomb first pod in june
Cherry bomb prvi plod, ki je že zrel junija
Kot sem že zgoraj omenil je velika razlika v kako velik lonec posadimo sadiko, saj je dokazano, da večji je lonec, večja bo rastlina. Naprimer moj primer: chocolate habanero posejan isti dan, isti dan pikiran in presajen isti dan, vendar prvi v 10 litrski plastični lonec, drugi v 30 litrski glinen lonec, razlika pa je razvidna iz fotografij. 

Chocolate habanero in pot 10 l
Chocolate habanero v 10 l loncu
Chocolate habanero in bigger pot 30 l
Chocolate hanabero v 30 l loncu
Najbolj je to razvidno iz naslednjega videa, kjer je lepo razvidna razlika isto starih sadik čilija v različno velikih loncih. 


V naslednji objavi več o samih plodovih čilija in pridelku, ki ga lahko ustvarimo na majhnem prostoru.

9 komentarjev:

  1. Ojla Db, prebrala sem tvoje članke, tudi za nazaj, ampak tiste zaenkrat bolj na hitro, moram imet več časa, ker tole veš, kar si napisal, je tako polno informacij in izkušenj, tako neverjetno kvalitetno, da bi bilo vredno objave v najboljši strokovni reviji. Ne samo za čilije, za plodovke na splošno najdeš v teh objavah ogromno koristnega. Hvala za ves čas, ki si ga vložil v napisano, zagotovo bo marsikomu v pomoč. Mene še vedno mika najblažji čili, ampak bi najraje, da bi pr tebi zrasel, potem te pa raje za kakšen plod zaprosim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli ;)
      Sedaj opisujem večinoma, ko gre vse kot namazano. Bo pa tudi objava, ko se kaj zalomi ;)
      To sem ti že lani obljubil, pa nama ni zneslo, da se dobimo. Mogoče bo letos kaj več časa ;)

      Izbriši
  2. Kakšen vrt! In 'fotr'. Ta je sploh za posvojit :). Na naš balkon bi ravno tri glinaste lonce postavili :).
    Res nazorno in strokovno.
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fotra pazim, kot "zenico oka svoga" ;)
      Ko bo prišel časa nove selitve (upam, da ne), bom tudi jaz pogrešal tale balkon.

      Izbriši
  3. Bolj ko prebiram tele tvoje nasvete o vzgoji čilije, bolj me mika, da bi letos tudi pri nas vzgojili par čilijev. Nekje sem zasledila, da si predlagal Bishops crown, najljubši tvoj je Chocolade habanero, ki pa je zelo pekoč, kaj pa še kakšna vmesna varianta ali pa kakšen s posebnim okusom?
    Hvala za vse nasvete in že komaj čakam še kakšen tak zapis :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojla, sory za pozen odgovor, vendar sem bil nekaj časa na off s spletom. Bishops crown je res eden izmed bolj priljubljenih manj pekočih, saj ima precej saden okus. Nekaj podobnega bi bili še bolj znani Jalapeno, ki so prisotni skoraj v vseh jedeh mehiške kuhinje. Potem je še nekaj variant Aji čilijev (aji limo, aji amarillo), ki varirajo s svojo ostrino. Lansko leto pa me je pozitivno presenetil Beni Highlands čili, ki je je med 30.000 in 50.000 scovillov, odličen sadni okus in je zelo uporaben za salse, solatke in podobno.

      Izbriši
  4. Živjo,
    po tvojih nasvetih gojim čilije in so že kar lepo veliki, tako da hvala. Pri Scotch Bonnet Yellow rastejo že prvi cvetovi, ki jih po tvojih navodilih režem stran. Do kdaj naj to počnem, da jih ne bom predolgo rezal? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen,
      trenutno bo še nekaj časa vreme bolj slabo, tako da se tudi čilijem ne bo nikamor mudilo, ker ne bo preveč sonca. Jaz bom s svojimi počakal še kak teden ali dva (po 10 maju), potem pa jih ne režem več in gredo ven na toplo (če bo vreme). Bistvo je, da se sedaj rastlina čim bolj razvije, da ji morebitni plodovi ne poberejo energije. Potem ko pridejo čiliji na sonce, zelo pohitijo z rastjo in razvojem cvetov in plodov. Scotch bonnet so kar precej zgodnji, tako da ne bi smelo biti problemov.

      Izbriši
  5. Živjo.
    Imam chocolate, 3cm visoko. A bo letos že plod?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši