sreda, 3. februar 2016

Gojenje čilija - semena

Dry chocolate habanero seeds - čili semena blog post
Že dolgo obljubljena tema, ki sem jo imel namen predstaviti že lani, se je končno začela odvijati. V nekaj naslednjih objavah v tem mesecu, bom opisal moj način gojenja sadik čilija. Verjetno se vsi ne boste strinjali s tem načinom oziroma bo kakšna pripomba, vendar pa meni takšen način ustreza, saj mi prinaša lepe rezultate. Upam, da bo tudi tistim, ki se boste odločili za gojenje čilijev. Ker je mesec februar ravno pravšnji za začetek setvene sezone, začnimo kar s prvo objavo gojenje čilija- semena.

Dry Aji-cito chili seeds close up
Tako kot pri večini ostalih rastlin se vse začne pri semenu. Brez dobrega semena, ki je bil pravilno shranjen in sama čistost semena (da ni skrižan), ne bo lepe in zdrave sadike čilija. Takšna semena so za gojitelje čilija sveti gral, zato lahko današnjo objavo začnem pri pridobivanju in shranjevanju semen čilijev. 

Kaj je seme?
Seme je del rastline, ki nastane po oploditvi iz cveta in se uporablja za razmnoževanje. Seme je sestavljeno iz kalčka, semenske ovojnice in rezervne hrane, ki se nahaja v tej semenski ovojnici. Kalček je zaščiten s semensko lupino, ki je pri večini semen zelo trda in čvrsta, da s tem zaščiti kalček pred propadom. Kalček za svoj razvoj potrebuje hranilne snovi, ki so shranjene v posebnih hranilnih tkivih.  Ko semena pridejo v stik z vodo in so ustrezni pogoji za rast (zrak in toplota), vsrkajo vodo, pri čemer se vse snovi v semenu aktivirajo, hranilne snovi se razgradijo, prerazporedijo in nastajajo nove, ki hranijo rastoči kalček. V nekaj dneh iz semen na svet pokuka kalček in začne se razvoj rastline.

Chilli seeds close up - semena čilija

Kako do semena čilija?
Do semen čilija se lahko pride na več načinov. 
- najlažje je, če se napotite v vrtni center, kjer lahko kupite semena, ki jih imajo na zalogi. Na žalost je ponudba semen v naših vrtnih centrih bolj slaba, saj imajo le nekaj vrst semen,
- ker je gojenje čilijev v zadnjem času zelo popularno, se je na spletu pojavilo cel kup različnih trgovcev s semeni. Med njimi lahko izpostavim Semillas, Fatalli in Pepperseeds.eu, ki so med najbolj prepoznavnimi v evropi. Na žalost imajo že tako veliko ponudbo semen, da občasno pride do tega, da so semena že križana in potem zraste čisto druga vrsta čilija, kot smo jo naročili,
- nazadnje pa so domači gojitelji čilijev, pri katerih se lahko tudi s prošnjo ali menjavo dobi kakšno seme čilija,
Ne smemo pa pozabiti, da vsak plod čilija vsebuje tudi semena. Tudi to je eden izmed lažjih načinov, kako do semen, saj plodove čilija lahko kupimo v trgovinah in tržnici, iz ploda odstranimo semena in jih prihranimo za sejanje. Tukaj je velika loterija kaj bo zrastlo iz takšnih semen, ker pri večjih pridelovalcih čilija imajo v istem prostoru različne vrste čilija in lahko med rastjo in oplojevanjem cvetov pride do križanja sort. 

Dry red habanero chili seeds on paper
Domača "pridelava" semen čilija!
Cilj vsakega gojitelja čilija je poleg obilice plodov, sigurno tudi to, da poskrbi, da bo drugo sezono imel dovolj semen iz katerih bo poskušal vzgojiti nove rastline. Najboljša semena za nadaljni rod so ravno tista, ki so iz prvih plodov na rastlini. Večina prvih plodov gre ravno zato samo za semena. Prav tako je dobro, da je ta rastlina ločena od drugih, da ne pride do križanja sort. Nekateri gojitelji križanje preprečijo s tem, da na rastlini cvetove prekrijejo s čajnimi filtrskimi vrečkami, s katerimi poskrbijo, da se cvet ne opraši z drugimi sortami. Te plodove posebej označijo (s trakovi) in ko plod dozori, vedo, da so semena v teh plodovih "čista" in primerna za nadaljno vzgojo. 

Dry red and chocolate habanero chilli with seeds

Dozorjene podove se odtrga/odreže iz rastline. V nadaljevanju lahko plod prerežemo in z nožem iz njega postrgamo semena ter jih spravimo v papirnato kuverto. Ker so semena različnih sort čilija na prvi pogled dokaj podobna (če se malce bolj podrobno pogleda se razlikujejo), vsako kuverto označimo in nanjo napišemo za katero sorto gre. Shranjevanje takšnih svežih semen je ravno najboljše v papirnati kuverti ali pa kar na prepognjenem listu papirja, saj s tem poskrbimo, da se semena še vedno zračijo in počasi posušijo. Tako shranjena semena hranimo v suhem prostoru. 

Če pri roki nimamo kuverte ali papirja, lahko plodove z nožem prerežemo po dolžini in pustimo semena v plodu, plod pa postavimo na suho in zračno mesto, kjer se posuši. Takšen način večinoma uporabljam ravno zato, da se že iz posušenega ploda čilija vidi za katero vrsto gre in mi ni potrebno pisati oziroma označevati kuvert. 

Dry african brown chilli close up

Dry Aji-cito chili cut with seeds

Dry Beni highland chili with seeds
Začetek kaljenja semen čilija!
Čeprav na začetku tega nisem počel in sem seme samo zakopal v zemljo in čakal da zraste rastlina, sem sedaj malce spremenil vzgojo mojih rastlin čilija. 
Semena namočim za 24 ur v posodici (lahko uporabite karkoli - plastičen kozarec, steklen kozarec, krožnik, itd), v kateri imam en dan postano vodo. To poskrbi zato, da semena vpijejo veliko vode in se proces kaljenja malce pospeši. Namočena semena se nato sejejo v zemljo za sejanje in pikiranje, da začnejo kaliti in iz njih zraste kalček, nato pa rastlina čilija.

Chilli seeds in water for 24 hours
Če dobimo semena za katera nismo prepričani v njihovo kaljivost, lahko semena testiramo tako, da jih najprej namočimo za 24 ur, potem pa namočena semena položimo na namočeno vato ali servietni partiček, ki ju imamo v plastični posodi s pokrovom, katero postavimo na toplo mesto. 

Chili seeds on cotton germination

Optimalna temperatura za kaljivost semen čilija je nekje med 24 in 28 stopinj. Lahko so na svetlem ali temnem prostoru, glavno je to, da je temperatura stalna in ne pade pod 20 stopinj.

Čas kaljenja semen je odvisten od posamezne sorte čilija. Nekatere sorte kalijo že v 3-5 dneh, počasnejše  rabijo tudi 10-15 dni, nekatere pa še malo več.   

Chilli seeds on cotton close up 1 day old


Spremljamo semena, ki jih imamo v posodici na vatki in po potrebi čisto malo navlažimo vatke, da imajo semena vlažnost in jih dnevno prezračimo. Če so semena dobre kaljivosti, bomo v nekaj dneh opazili, da so se semena odprla in se iz njih prikaže majhen kalček. Semena iz katerih zraste kalček so primerna za sejanje v zemljo, ostala pa zavržemo.

V naslednji objavi gremo naprej k sejanju semen čilija.



8 komentarjev:

  1. Odlično!
    Zelo lepo napisano, in obrazloženo!
    Tudi za mene, ki sem čisti laik in imam 2 leve roke, oz. sem začetnica, ker bom letos prvič vzgajala čilije - zahvaljujuči tebi DB. Huhhh... tole sem prebrala v enem dahu, in pozabila dihat vmes ;), heh, grem še enkrat prebrat.

    Hvala ti ker si si vzel čas, za vse nas ki nas čili zanima, in ker si vse tako lepo obrazložil in napisal.
    Uživaj maximalno !
    lp, Alma ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni problema Alma. Kmalu sledi nadaljevanje ;)

      Izbriši
  2. Res nazorno! Za vsakega, ki ne upa ali nima pojma in za takšne, ki že nekaj obvladajo. Čakamo drugi del:)
    Pozdravčki!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, saj ni neke velike zanosti. Da se tudi tako, da semena zakoplješ v zemljo, zaliješ in čakaš če bo ali pa ne bo ;)

      Izbriši
  3. To je pa res super, ker nas učiš in navdušuješ!
    L. p. Regina

    OdgovoriIzbriši
  4. S pomočjo vaših objav sem se letos pogumno lotila projekta "čili" in iz kupljenih semen uspešno vzgojila kar nekaj čudovitih rastlin.
    Semena se že sušijo, a razmišljam, kaj z rastlinami, ko bo konec sezone ... Na vašem blogu sem zasledila, da so nekatere rastline večletnice. Kako torej ravnati z rastlino (ki je v loncu) po končani sezoni?
    Hvala za informacije!
    Nataša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojla, najprej opravičilo za pozen odgovor, vendar sem imel nekaj časa "spletno pavzo" ;)
      Me veseli, da ste poskusili z vzgojo čilijev. Res je, da objave o prezimovanju čilijev še nisem spisal in objavil, saj nisem imel fotografij. Letos se potrudim in še to poslikam ter spišem.
      Drugače pa se čiliji pred prvo slano pospravijo nekam na toplo. Prav tako ko temperature padejo pod 10 stopinj, čilijem to ne odgovorja in jih je potrebno pospraviti. Več o tem bo napisano v naslednjih objavah, do takrat pa uspešen in velik pridelek.

      Izbriši