petek, 21. oktober 2016

Pikantni njoki

Pikantni njoki - jalapeno, bazilika in pinjole blog shot

V nekaj zadnjih objavah sem pisal, da je letos bolj slaba sezona čilijev, pa se moram počasi ugrizniti v jezik. Dogaja se namreč to, da kljub slabemu in mrzlemu vremenu čiliji še vedno dozorevajo. Res pa je to, da dozorevajo z veliko zamudo. Tudi čisto nedozorjene čilije lahko uporabi pri pripravi jedi in tokrat so iz njih nastali pikantni njoki.

Jalapeno chili beffore cutting

Jalapeno čili je ena izmed najbolj znanih vrst čilijev, ki je vsesplošno uporaben. Gre za manj pekočo vrsto čilijev, ki po skovilovi lestvici dosegajo med 2.000 do 10.000 skovilov. Jalapeno čilijev je tudi več vrst, ki se med seboj ločijo po obliki (večji, manjši, debelejši) in po času dozorevanja. Lahko bi rekli, da je njihovo uživanje kot neke vrste ruska ruleta, ker nikoli ne veš, kateri te bo presenetil. Lahko poješ pet čisto malo pekočih, pa te potem šesti presneti, ki je veliko bolj pekoč, kot vsi ostali. Prav tako je tudi zanimivo to, da se uporabljajo že nedozoreli v zeleni barvi, kakor tudi tisti, ki dozorijo in se obarvajo v rdečo barvo. Največkrat jih uporabljajo ravno te nedozorele v zeleni barvi, ki jih lahko večkrat zasledimo kot narezane na kolobarčke in vložene v kisu. Tudi sam večkrat uporabim še zelene jalapeno čilije, ki so mi po okusu malce boljši kot dozoreli. Pred časom sem že objavil recept za polnjene jalapeno čilije, ki si ga lahko ogledate v objavi Jalapeno tapas

Jalapeno chili narezan na kolobarčke

Včasih se vsi znajdemo pred dilemo, kaj pripraviti za kosilo na hitro in brez prevelikega kompliciranja. Krompirjevi njoki so eni izmed tistih jedi, ki niso preveč komplicirani za pripravo. Lahko jih kupimo že pripravljene, ki se samo skuhajo, lahko pa kakšen dan pripravimo večjo količino domačih njokov, ki jih razdelimo po porcijah, jih zamrznemo ter jih uporabimo, takrat ko nimamo preveč časa za kuhanje. Za pikantne njoke pa potrebujemo še malce čilija, sveže bazilike, malce pinjol in dobro domače olivno olje. 


Pikantni njoki (2-3 porcije)


Pikantni njoki - jalapeno, bazilika in pinjole recipe shot

- 400 g krompirjevih majhnih njokov
- 6 jalapeno čilijev
- 8 večjih listov bazilike
- 30 g pinjol
- 0,5 dcl olivnega olja
- sol in poper

Njoke skuhamo v osoljenem kropu, da priplavajo na površje, nato jih odcedimo.
Jalapeno čilije narežemo na srednje debele kolobarčke. V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo jalapeno čilije in pinjole ter vse skupaj pražimo 2 minuti, toliko, da čiliji ostanejo še vedno malce hrustljavi. Solimo in popramo ter nanje natrgamo liste bazilike. 
V nadaljevanju lahko njoke stresete v ponev in vse skupaj zmešate, lahko pa njoke naložite v krožnike in jih potresete s pikantno omako. 

Pikantni njoki - jalapeno, bazilika in pinjole top shot

Na zelo preprost in hiter način lahko pripravite kosilo v cca 5 minutah. Ok, malo več, če morate še sami pripraviti solato ;)



2 komentarja:

  1. Tako enostavno popolno, da moram poskusit s kakšno drobno različico. Mislim na vrsto čilijev ;)

    OdgovoriIzbriši