ponedeljek, 28. julij 2014

Jalapeno tapas

Jalapeno tapas front

Kaj je lahko boljšega, kot če lahko svoje priljubljene sestavine združiš v enostavno jed, ki je primerna za popoldansko malico (lahko tudi večerjo) in bi jo v Španiji imenovali tapas? Nekateri bi rekli, da marsikaj, zame pa so majhni polnjeni Jalapeno čiliji s prirejeno guacamole omakco pravi popoldanski Jalapeno tapas. Ta tapas bi lahko tudi poimenoval pečen guacamole, saj namesto, da v omako dodam nasekljan jalapeno čili, prav te čilije napolnimo z omako iz ostalih guacamole sestavin. Se sliši zapleteno? Sploh ne, v bistvu  boste v naslednjih vrsticah izvedeli vse kar je potrebno.

Kaj sploh so tapasi? Njihov čas je napočil, ko so se razširile taverne. Pijačo v vrču ali kozarcu so dotlej vedno postregli pokrito z rezino kruha, ki je bila obložena s prekajeno šunko ali sirom. Tako v kozarec ni padal prah ali muhe, ljudje pa so ob alkoholu vedno zaužili tudi nekaj hrane. Te male poslastice ki so služile kot pokrovka za kozarec, so poimenovali z besedo tapas, ki pravzaprav pomeni pokrov. Iz tega se je rodila španska tradicija, ki je postala priljubljena po celem svetu. 

Jalapeno tapas close up stuffed

Spomnim se, ko sva z mojo na začetku najine zveze bila dve leti zaporedoma v Španiji in sva hodila na pozna popoldanska kosila  v njihove taverne.  Še predno sva naročila, nama je natakar vedno prinesel majhne posodice z različnimi jedmi, da sva po naročilu lahko počakala na naročeno jed. Na začetku se nama je zdelo, da naju hočejo okoli prinest in nama to potem dobro zaračunat. Vendar pa temu ni bilo tako, saj nama je natakar pojasnil, da gre za tapas in da spada k naročeni jedi, poleg tega pa račun zato ni bil nič večji. Ni čudno, da sva se velikokrat vračala prav v to taverno. 


Ravno v tem tednu je v Lidlu potekal Iberski teden, kjer ste lahko kupili različne sestavine oziroma pripravljeni jedi, ki vam bodo pričarale okus po Iberskem polotoku. In ravno zaradi tega tedna so se vrnili  spomini na Španijo in na tapas iz taverne, kjer sva enkrat dobila odlične majhne polnjene paprike, vendar na drugačen način, kot ga bom predstavil danes.

Jalapeno tapas
Že iz imena je razvidno, da sem tokrat uporabil Jalapeno chilli, ki je eden izmed najbolj uporabnih čilijev v kuhinji, saj je z 2500 do 5000 scovillov na Scovillovi lestvici zelo nizko, nekako začetna ostrina za ljubitelje čilija. Kot sem že v objavi o čilijevem žganju Grlorezu omenil, je sestavina, ki daje ostrino čiliju kapsaicin. Največ kapsaicina je ravno v semenih in svetlejšem tkivu (membrani), katerega se držijo semena, tako da lahko z odstranitvijo tega bistveno  zmanjšamo ostrino čilija. Tudi letošnja letina je že obrodila prve plodove Jalapeno čilijev, zato je bila idelana priložnost za predstavitev tega majhnega in temperamentnega prigrizka. 

Jalapeno chilli close up

Potrebujemo:
- 4 jalapeno čilije
- polovica avokada
- polovica majhne rdeče čebule
- 4 češnjeve paradižnike
- sok polovice limete
- 2-3 vejice nasekljanega peteršilja (koriandra žal nisem imel)
- sol
- nasekljana rezina cheddar sira (jaz sem uporabil veganskega brez laktoze Vitros Violife)

Jalapeno čilije razpolovimo in z majhno žličko odstranimo semena in sveto membrano, da zmanjšamo ostrino čilija. 
V skledici zmečkamo polovico avokada, mu dodamo na majhne koščke nasekljano čebulo, paradižnik, peteršilj (v originalu koriander), solimo in izstisnemo sok polovice limete. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo neke vrste deviško pomako guacamole, kar pomeni, da nima ene izmed glavnih sestavin in to je čili.  

Jalapeno tapas guacamole top

V vsako polovico čilija damo žličko in pol deviške pomake in potresemo z nasekljanim sirom. 

Jalapeno tapas guacamole stuffed chilli

Pečemo v ogreti pečici 15 minut na 180 stopinjah. 

Jalapeno tapas before oven close up

Po peki jih zložimo na krožnik in potresemo še z malo nasekljanega peteršilja (koriandra). Tako, naš jalapeno tapas je pripravljen.

Jalapeno tapas baked

Če nam ostane kaj deviške pomake guacamole, si jo namažemo na kruh in jo pojemo med listanjem knjige receptov Tapas, ki jo lahko dobite v Lidlu med Iberskim tednom. Res da v njej ni mojega recepta, boste pa mogoče našli kakšnega, ki vam je bolj pisan na kožo. 

Lidl Tapas recipe book top

Pa sem spet uporabil limeto a ne?



7 komentarjev:

  1. Mmm, tole si pa super naredil. Kje pa sirček kupuješ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tega sem odkril v Kalčku (vegan, dairy free, Lactose free, Soya free, Palm oil free, Gluten freen) ;) Ni da ni free.
      Je pa edini, ki naju je prepričal, da ima okus po siru. Obstaja jih več vrst, zaenkrat pa imajo samo Original, Pepers, Herbs, Mozzarela in pa sir za Pizzo.
      http://www.violife.gr/#!our-products/cnfd

      Izbriši
  2. Spet en zanimiv in poučen zapis. Hvala in hvala tudi za super recept.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ravno pišeš o tapasih, ko jih jaz uživam skoraj vsaki dan na Fuertaventuri (: Tapasi so res lušna in dobra zadeva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli. Tudi jaz sem si jih takrat kar najedel v Španiji.

      Izbriši
  4. Jutri bom tole sprobal v malo močnejši izvedbi čilija, videti je nom, nom, nom!

    OdgovoriIzbriši