petek, 31. marec 2017

Mikro zelenjava - vrtna kreša

Micro greens - cress sprouts

Tako dolgo sem odlašal z objavami o gojenju mikro zelenajve doma, da je sedaj pa res že čas, da malo predstavim še to mojo obsedenost z gojenjem mikro rastlinic doma. Poleg tega, da sem velik ljubitelj čilijev in sploh gojenja teh prelepih rastlin, ki nas v poletnem času prepričajo z barvitimi plodovi, me fascinirajo majhne rastlinice, ki s svojo zeleno barvo krasijo kuhinjo in jedi v katere jih dajem.  Prva izmed njih je kreša in sicer kar navadna vrtna kreša - Lepidium sativum.

Micro greens - cress sprouts front shot

Že dolgo je tega, kar sem pisal o gojenju pšenične trave, ki jo gojim za sočenje v sokovniku. Vsako jutro pred službo še vedno pripravljam zelenjavno sadne sokove, s katerimi začnemo dan. To je postala že rutina in dan se pri nas ne začne, če ne popijemo sveže izstisnjenega soka. Prav tako je že  5 let od kar sem se takrat spustil v malo večjo investicijo in si nabavil zares odličen sokovnik Omega Juicer 8006, ki že 5 let vsako jutro (razen, ko smo na dopustu) soči zelenjavo in sadje. Ni mi žal takratne investicije, ker se je naprava res obnesla in deluje še vedno, kot prvi dan. 

Dobra stvar gojenja mikro zelenjave je ta, da jo lahko gojimo celo leto in zanjo ne potrebujemo posebne opreme. Rabimo samo prostor za posode, nekaj posodic, semena, prezračene prostore in vodo. Večino mikro zelenjave lahko gojimo samo v posodi z dodajanjem vode. Lahko pa jo gojimo tudi v posodah z malce zemlje ali pa celo na papirnatih kuhinjskih brisačah. Nekateri večji pridelovalci mikro zelenjave, pa jo gojijo celo na platojih/kockah kamene volne. 

Micro greens - cress sprouts in hand

Če se že odločite za gojenje, prostor verjetno ne bo problem, saj ga rabite samo toliko, kolikor je velika posodica. Posodica je lahko navaden plastični krožnik, kakršnakoli PVC posodica, lahko je tudi navaden krožnik ali pa posebni setveni pladnji, ki jih lahko nabavite v trgovinah z vrtnarskimi izdelki. Dobro je to, da ima posodica luknjico za odvečno vodo, čeprav se da gojiti tudi brez tega. Zračnost prostora je važna zato, da se med kaljenjem na semenih ne naredi plesen. Voda se uporablja navadna iz pipe, lahko pa imate tudi postano vodo. Pri semenih pa je treba biti pozoren na to, da se kupuje semena, ki kalijo. Res je to, da skoraj vsa semena kalijo, rezultat kaljivosti pa je odvisen od kvalitete teh semen. Pri nakupu je treba biti pozoren, da gre za neoluščena semena, da semena niso razpolovljena (največkrat pri različnih vrstah leč), fino pa je da gre za ekološko pridelana semena. Čeprav ne delam reklame za njih, pa največkrat nabavljam semena Sonnentor, ki jih dobite v bolje založenih večjih trgovinah. Tudi ta vrtna kreša, ki je predstavljena danes je njihov produkt/izdelek. 

Za gojenje kreše uporabljam majhno posodico kalilnika s pokrovom. Pokrov je potreben prva dva dni, saj semena lažje kalijo v ne preveč svetlem okolju (še bolje kalijo, če so v temi). Za pokrov lahko uporabite tudi krožnik, ali pa samo list papirja. Semena kreše ni potrebno predhodno namakati, saj so semena vrtne kreše zelo drobna. Semena samo potresemo po posodici, tako da je pokrito dno posodice (ne pretiravat) in jih dobro poškropimo. Pokrijemo posodo in jo postavimo na toplo mesto, saj je idealna temepratura kaljenja 18-20 stopinj. Vsako jutro in zvečer semena dobro poškropimo in jih s tem tudi speremo, stoječi vodi v posodici pa se izogibamo.  Po dveh dneh, večina semen že skali in nam ni potrebno posodice pokrivati s pokrovom. Nadaljujemo s škropljenjem in spiranjem vsak dan zjutraj in zvečer in po 5 dneh imamo polno posodico mikro zelenjave z živo zeleni barvi. 

Vrtno krešo največkrat uporabljamo tako, da jo dodamo v solato,ali pa jo uporabimo kot dodatek v  sendvičih. 

Micro greens - cress sprouts in green salad

Vas zanima kako hitro raste vrtna kreša. Naredil sem kratek posnetek v Time lapse tehniki, kjer lahko vidite rast vrtne kreše v enem dnevu, ki ga lahko ogledate v spodnjem posnetku. Še bolje je, da obiščete moj Youtube kanal, kjer si lahko posnetek Micro greens - cress sprouts ogledate v boljši kakovosti.  


Ta posnetek je nastal z združitvijo 1251 fotografij, ki jih je naredil fotoaparat od jutra do večera na vsakih 30 sekund. Ta tehnika fotografiranja se imenuje time lapse, kjer se potem fotografije združi v filmček in uredi v urejevalniku video posnetkov. Ker mi je tehnika time lapse zelo zanimiva, saj lepo prikaže rast teh čudovitih in nežnih rastlinic, bom v prihodnjih objavah pokazal objavil še več takšnih posnetkov rasti mikro zelenjave.

UPDATE!!!

Med tem, ko so nastajale fotografije za zgornji filmček, je druga kamera že fotografirala celoten potek rasti vrtne kreše od prvega dne do petega dne. Peti dan je vrtna kreša že tako velika, da jo lahko že režemo. Na žalost je bila kamera tako blizu, da so prednje vrste vrtne kreše bile tako velike in so prišle že iz fokusa kamere. Vseeno pa se lepo vidi, kako lepo in hitro zraste vrtna kreša. Prav tako svetujem ogled kar na Youtube kanalu, kjer si lahko posnetek Microgreens - growing cress ogledate v boljši kakovosti.



4 komentarji:

  1. Kot vedno super prikazano in napisano.Vrtejbenka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super spodbuda. Sem kar opustila, čeprav je kreša ena tistih, ki vedno uspe. Kalčki rukole, redkve... se še nikoli niso posrečili.
    Sokovnik... enkrat bomo tudi mi;)
    Video pa krasen. Pika na i.
    Na zeleno pomlad.

    OdgovoriIzbriši
  3. Še nikoli nisem probal. Zdaj bom, ker je tako privlačno predstavljena...

    OdgovoriIzbriši
  4. Danilo, te kar pogrešam(o)
    Upam, da kaj jeste ;))
    Pozdravčki

    OdgovoriIzbriši