četrtek, 11. maj 2017

Mikro zelenjava - sončnice

Microgreens sunflowers

Kot se je začelo letošnje leto, izgleda da to ni leto čilija. Vsaj ne pri meni doma. Najprej so mi čez noč poginili skoraj vsi prezimovani čiliji, ki so se zelo hitro posušili in jih ni bilo mogoče več rešiti. Tudi FOTR, moj dolgoletni in najljubši čili vrste chocolate habanero se je posušil v prihajanju v svoje peto leto. Prav tako so odmrle vse nove mlade sadike čilijev, ki sem jih posejal letos. Čisti polom!!! Kljub vsemu pa je vseeno zopet zeleno na okenskih policah in ostalih policah v stanovanju in to zaradi mikro zelenjave in nekaj novih sadik čilijev. Od prijaznih znancev sem dobil nove sadike čilijev, ki sedaj še nekako rastejo, glede na vreme, ki nam ga narava kaže letošnje leto. Če bo šlo tako naprej, bo letošnji pridelek za tiste, ki nimamo rastlinjakov šele konec poletja, saj se pomanjkanje sonca zelo pozna pri rasti čilijev.

Sunflowers seeds

Ampak sedaj dovolj o čilijih in k moji najljubši mikro zelenjavi - sončnicah. Če bi sončnicam sploh lahko rekli mikro zelenjava, saj so le te največje med vsemi.  Mogoče so mi ravno zaradi tega najljubše, ker gre kar za konkretno veliko mikro zelenjavo in se ne razgubijo v solatah kot kreša ali lucerna, na kruhu kot dodatek, pa sploh izgledajo fascinantno z dolgimi in čvrstimi stebli.

Mlade sončnice, ki jih lahko štejemo kot mikro zelenjava so polne vitaminov in proteinov ter jih štejejo med najbolj popolno mlado zelenjavo, ki jo lahko zaužijete.  Po vseh pomembnih zapisih na spletu je razvidno, da so mlade sončnice najbolj uravnotežen vir esencialnih aminokislin, ki celo pomagajo popraviti mišično tkivo, aktivirajo vse celice imnunskega sistema, zaradi velike vsebnosti cinka povečajo plodnost, vsebujejo vitamine A, B kompleks, D in E, minerale kalcij, baker, železo, magnezij, kalij in fosfor, zaradi vitamina B imajo veliko vsebnost folne kisline, so bogat vir lecitina, ker gre za zelenje pa so bogate tudi s klorofilom. 

Sunflower seeds close up

Kot vsako drugo mikro zelenjavo, lahko tudi sončnice vzgojite v kalilnikih. Vendar s kalilnikom nisem imel nikoli najboljših rezultatov, saj se v kalilniku začnejo sončnice hitro zvijati in se med seboj zapletejo ter ne rastejo v višino. 

Za vzgojo mikro zelenjave iz sončnic, je najbolje uporabiti kakšno manjšo plastično PVC posodo ali pa kar te PVC krožnike, ki jih uporabljamo za piknike in jih z lahkoto naluknjamo za drenažo oziroma odvečno vodo. Način, ki se pri meni najbolje obnese je ta, da imam za vzgojo sončnic 3 krožnike. Enega naluknjanega in dva nenaluknjana, eden bo spodnji in bo zadrževal vodo, drugi pa služi za prve tri dni kot pokrov. Postopek je sledeč. V spodnji krožnik namestimo dva papirnata prtička, ki ju prepognemo in nanju položimo naluknjan krožnik. S tem poskrbimo, da krožnika nista tesno skupaj, ampak ju loči majhna plast papirja, ki služi kot zadrževalnik vlage, s tem ko sta krožnika malce narazen, pa poskrbimo, da pride do zračenja še iz spodnje strani. Na naluknjan krožnik natresemo malce drobne zemlje. Ker gre za vzgojo mikro zelenjave, ni potrebno, da je zemlja najboljše vrste, lahko uporabimo tudi že uporabljeno zemljo, le da ta ni onesnažena. Na zemljo razporedimo sončnična semena in jih z roko pritisnemo v zemljo. Ni jih potrebno zakopavat. Potreben je le stik z zemljo. Zemljo in semena prvič izdatno popršimo, da so vsa semena v stiku z vodo in pokrijemo s krožnikom. Postavimo na toplo mesto, kjer je vsaj nad 18 stopinj, saj semena kalijo če jim je bolj toplo. Zjutraj in zvečer pršimo z vodo, da so semena rahlo namočena in da je zemlja vlažna in ne premočena. Po tretjem dnevu lahko odstranimo pokrov in krožnik postavimo na dovolj svetlo mesto, da majhne sončnice dobijo dovolj svetlobe in začnejo še bolj rasti. Krožnik enkrat na dan za polovico zavrtimo/obrnemo, saj se sončnice obračajo proti svetlobi in z obračanjem poskrbimo, da rastejo čimbolj ravno navzgor. Če krožnika ne obračate, bodo sončnice povešene v tisto smer, kjer je svetloba. Zalivamo še vedno dvakrat na dan, najbolje je zjutraj in zvečer. Če slučajno zalijete preveč, lahko samo prevzdignete zgornji krožnik in iz spodnjega odlijete odvečno vodo. Dovolj je le, da sta papirnata prtička mokra.

Microgreens sunflowers day 3

Microgreens sunflowers day 6
Sončnice so primerne za uživanje po 6 ali 7 dnevu, ko so že dovolj velike in začnejo odpadati lušine semena. To je edina slaba stran mikro zelenjave pri sončnicah, saj so te lušine semen trde in ni prijetno, da jih dobite v usta. Najprej porežite tiste rastline, ki so že brez lušin, drugače jim morate te lušine semen ročno odstraniti. Sončnice se režejo kakšen cm nad zemljo, porežite jih v cca 10 dneh, drugače začnejo razvijati že nove kosmate liste, ki pa že grenijo.Uporabite jih lahko v solati, v juhah, v smootijih, kot dodatek v sendvičih ali pa kot okras za prezentacije jedi.

Tudi tokrat sem izdelal filmček v timelapse tehniki, kjer je prikazana rast sončnic kot mikro zelenjave od semen do sedmega dne. Zaradi izdelave filmčka, se nisem popolnoma držal zgoraj napisanih navodil in sončnica semena niso bila pokrita s pokrovom prve tri dni, ker bi se potem filmček začel šele četrti dan, ampak so bila v temnem okolju z svetlobo zgoraj, tako, da so pogoji dokaj podobni. V filmčku se lepo vidi, kako zelo "žive" so te rastlinice sončnic.  


Prav tako svetujem ogled kar na mojem Youtube kanalu, kjer si lahko posnetek Microgreens - sunflowers ogledate v boljši kakovosti in celozaslonskem načinu.


Ste že poskusili z vzgojo mikro zelenjave? Katera vrsta pa je vam najbolj všeč?


3 komentarji:

 1. vaav, noro! kot otrok se pocutim zdajle. res neverjetne. hvala za tole in vse lepo.u

  OdgovoriIzbriši
 2. Hehe, kako se zvirajo in dejansko zgleda, kot bi mlade rastlinice plesale :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Oh, neeeee. Tvoj čili?! In fotr?! Neki čudni virusi se širijo...
  Fino vzgojo in prevzgojo ter zelene poličke.
  Video pa. Originalen tudi ta.
  Res dobro izpade.

  OdgovoriIzbriši