sreda, 11. oktober 2017

iRobot Roomba 980 - test

iRobot Roomba 980 med čiščenjem
Ko nekateri kuhajo, robotski sesalnik sesa.

Glede na to, da me zanima vse kar se tiče napredne tehnologije, tokratne ponudbe za test res nisem mogel zavrniti. Če pa s tem dobim možnost preizkusa najbolj naprednega robotskega sesalnika  iRobot Roomba 980, postane zadeva še toliko bolj zanimiva. Zadnjih 14 dni se je po stanovanju vozil  in sesal pravi super robotski sesalnik iRobot Roomba 980 in tukaj so moje ugotovitve.#iRobot

iRobot Roomba 980 robotski sesalnik


Že nekaj časa sva se z mojo spogledovala z idejo, da bi si omislila robotski sesalnik. Pa ne zato, ker se mi ne da sesati, ampak, da bi nekako poskrbel, da bi se stanovanje že med tednom čistilo večkrat. Že zaradi vseh naših obveznosti, se čiščenja in sesanja lotimo največkrat ob nedeljah, fino pa bi bilo, da bi robotski sesalnik nadomestil občasno sesanje med tednom. Glede na to, da imamo v stanovanju psičko, bi mi pomenilo že veliko to, da bi dnevno posesal vso odpadlo dlako in pa ostal prah na tleh, ki se ga vidi, ko prideš domov iz službe. 

Že veliko pred testom sem pregledal kopico uradnih testov in recenzij, prebral mnogo uporabniških izkušenj, komentarjev in pregledal veliko filmčkov na youtube-u, pa se še nisem mogel dokončno odločiti. Poleg tega se mi je zdelo, da stanovanje v katerem živimo, ni najbolj primerno za robotske sesalnike, saj omare niso dvignjene (nimajo spodnjih nog), sedežna je tudi pri tleh, kar pomeni, da robotski sesalnik ne more očistiti pod njo, v nekaterih prostorih imamo manjše tepihe, stoli pri jedilni mizi, pa imajo noge precej skupaj in robotski sesalnik ne more med njimi. Ravno zaradi teh stvari je bila možnost preizkusa in testa robotskega sesalnika odlična priložnost.

iRobot Roomba 980 je trenutno najvišji model v liniji robotski sesalnikov podjetja iRobot, kjer gre za najbolj napredni robotski sesalnik, saj omogoča sesanje tudi do 185 m2 naenkrat. Vgrajeno ima 3300 mAh Li-Ionsko baterijo, s katero naj bi dosegal takšno površino, če pa mu to ne uspe, se vmes vrne na polninico in po polnjenju  sam nadaljuje s sesanjem v prostorih, ki jih še ni uspel posesati. Poleg tega da vključuje najpametnejši sistem čiščenja in navigacije iAdapt 2.0 ki skrbi za orientacijo v prostoru in zaznavanje prostora vizualno s kamero, ima še tristopenjski sistem čiščenja AeroForce ter sistem stranskega čiščenja v kotih in ob zidovih Wall Follow.  Filtracija poteka skozi HEPA filter, najbolj pomembna stvar za ljubitelje domačih živali pa so AeroForce gumijaste krtače, ki poskrbijo, da se dlake ali daljši lasje na navijejo na krtače, kot na drugih sesalnikih, kjer so ščetinaste krtače. Več podatkov in obširni opis si lahko preberete na slovenski uradni strani  iRobot Roomba 980.

V paketu  se nahaja robotski sesalnik iRobot Roomba 980, stranska krtača, polnilna postaja z napajalnikom, 2 x navidezni zid Wirtual Wall z dvojnim delovanjem, HEPA filter in LI-Ionska baterija (vgrajena).

iRobot Roomba 980 v kompletu

Poleg tega, da gre za najboljšo različico, sta dobri lastnosti tega paketa tudi dve škatlici, ki ju imenujejo navidezni zid Wirtual Wall, ki imata možnost dvojnega delovanja. Prva možnost je virtualni zid, kar pomeni, da postavimo napravo na mesto in jo usmerimo v smer, čez katerega robotski seslanik ne bo šel. Naprava z nevidnim snopom naredi virtualni zid in poskrbi, da ko robotski sesalnik zazna ta žarek, se ustavi in obrne stran. Bo pa očistil vse v celotni dolžini tega navideznega zidu. S tem poskrbimo, da mu onemogočimo dostop do prostorov, kamor naj ne bi šel. Z virtualnim zidom lahko pregradimo tudi samo del sobe, največkrat pa se uporablja pri podbojih/prehodih, da mu preprečimo prehod v sobo. V mojem testu sem nastavil virtualni zid v otroško sobo, kjer sem pregradil del sobe, da robotski sesalnik ni šel sesat med igrače, kjer je bilo veliko majhnih igrač. 
Druga možnost pa je svetilnik, kjer se žarek virtualnega zidu spremeni iz ravne linije v radij (krog ali polkrog, če je postavljen ob steno) okoli te naprave, kar je zelo dobrodošlo ravno pri domačih ljubljenčkih. Napravo z vključeno možnost svetilnik, postavimo pri posodicah za hrano in robotski sesalnik ne bo zašel v to področje, ampak bo očistil v polkrogu okoli njih. Zelo odlična zadeva, ki me je navdušila, saj tako ni potrebno umikati posode za vodo ali se bati, da bo robotski sesalnik trčil v posodo polno vode in polila tekočino.

Ena izmed bolj zanimivih stvari zame kot ljubitelja napredne tehnologije, pa je upravljanje naprave preko aplikacije iRobot Home, ki obstaja za obe največji platformi Android in iOS. 

iRobot Roomba 980 aplikacija iRobot Home

Na telefon ali tablico si namestimo aplikacijo iRobot Home, Roombo povežemo z domačim Wi-Fi omrežjem in aplikacijo ter že imamo dostop do upravljanja z napravo. Poleg ukazov za čiščenje je zelo dobrodošel zgodovinski pregled čiščenja,  celotna statistika čiščenja in morebitna opozorila o vzdrževanju naprave. Preko spleta se lastniku posredujejo obvestila o uspešno končanem čiščenju, morebitnih napakah ali zagozditvi, prav tako pa izriše celo zemljevid čiščenja. S tem si lahko ogledate, kje vse je robotski sesalnik čistil, katere dele ni očistil (okrog nog mize) in katere dele je zaznal kot bolj umazane kot druge (majhni križci na zemljevidu). 

Glede na to, da je stanovanje v katerem živimo dokaj majhno in precej razvejano, se je Roomba 980 odlično znašla v njemu. Brez pomoči ali kakšnega usmerjanja je sama našla vse sobe in kotičke stanovanja. Potrebno je samo pritisniti gumb Clean na robotskem sesalniku ali aplikaciji in Roomba 980 se že napoti na čiščenje po vseh prostorih, kamor ima dostop. Virtualni zid in virtualni svetilnik sta opravljala svoje delo odlično in kot morata, saj ni nikoli prešla dela otroške sobe, kamor ne sme in se je  vedno ognila pasjim posodam. Aplikacija iRobot Home omogoča celo določitev urnika čiščenja za cel teden. Potrebno je bilo, da sem za naslednje dni na aplikaciji iRobot Home določil urnik čiščenja za vsak dan (ko je doma samo psička), in ob prihodu domov je bilo stanovanje posesano. Vmes sem na telefon prejel obvestilo o uspešno opravljenem čiščenju, zemljevid čiščenja in same statistične podatke o čiščenju. Zelo IN za današnji čas, ko se vse domače in gospodinjske naprave počasi že povezujejo na splet. 
 
iRobot Roomba 980 zemljevid Irobot Home aplikacije
Takole izgleda mapa po enkratnem čiščenju stanovanja. Beli deli so mesta, kjer so stoli in mizica v dnevni, spodaj desno pa je vidno, kako je virtualni zid preprečil čiščenje enega dela sobe, kjer so igrače(poševna linija).

iRobot Roomba 980 podatki čiščenja in zemljevid
Za zelo razvejano stanovanje je porabil 35 minut, kvadratura pa je samo tista, kjer je možno hoditi in ni omar ali ostalih stanovanjskih predmetov.
iRobot Roomba 980 omogoča čiščenje preprog, vendar pa sem ugotovil, da morajo le te biti večje in težje. Na velikih in težjih preprograh se verjetno obnese odlično, v našem stanovanju pa sta dve manjši, mehki in lažji preprogi, ki ju je bilo potrebno umakniti, drugače ju je premikal po prostoru. Prav tako je imel težave premikanja med kuhinjskimi stoli, saj imajo naši stoli noge precej skupaj in je bilo kar nekaj manevriranja, da se je odpeljal mimo vseh. Uspelo pa mu je le. V naslednjih dneh smo stole pred odhodom dajali na mizo, da je bilo pod mizo vse očiščeno. Med sesanjem prav tako ni motil naše psičke, ki je lahko mirno ležala, robotski sesalnik pa je očistil vse okoli nje. Je pa zanimivo, dako napredne senzorje ima ta robotski sesalnik, saj je zaznal razliko med bolj obrabljenim in manj obrabljenim parketom in je na mestu, kjer je parket bolj obrabljen na mapi označil križec (Dirt) in na tem mestu večkrat posesal. 

iRobot Roomba 980 razlika v parketu bolj in manj obrabljen
Zaznal je tudi razliko v obrabljenosti parketa in kjer se mu je zdelo, daje bolj umazano označil kot Dirt ter na tem mestu večkrat posesal.
Moram priznati, da sem bil na delovanjem robotskega sesalnika iRobot Roomba 980 navdušen, saj se te višje serije robotskih sesalnikov premikajo po prostoru veliko bolj sistematično kot prejšnje. Praviloma se premika v obliki pravokotnikov in tako poskrbi, da je sesanje veliko hitrejše in bolj temeljito. Prav tako je samo vzdrževanje precej olajšano. Košek za umazanijo je lahko dostopen in se ga z lahkoto izprazni. Tudi stranska krtača in AeroForce krtači so lahko odstranljive, s čimer je čiščenje teh krtač precej lahko. 

Ali je robotski sesalnik iRobot Roomba 980 primeren za vas? Vsekakor, sploh če imate stanovanje večje površine, da je pohištvo v stanovanju primerno za robotske sesalnike (pohištvo na nogicah dvignjeno vsaj 10 cm od tal) in vam cena ni prehuda. Vsaka novejša in napredna tehnologija stane, zato ima iRobot Roomba 980 tudi svojo upravičeno ceno. Seveda pa lahko na slovenski uradni strani iRobot najdete kakšen drug model robotskega sesalnika iRobot Roomba, ki bi ustrezal vašem stanovanju za vam primerno ceno. 

 
  

1 komentar:

  1. Primeren torej za vse drobtine in mačje dlake ;))
    Glede na to, da živimo v majhnem stanovanju, so tla res en, dva, tri očedena. Če se kdaj preselimo, si ga morda omislimo. Kdo ve?!

    OdgovoriIzbriši