petek, 6. oktober 2017

Čili sezona 2017

Chili mandala - fire sun

Čili, čili in spet čiliiiiiiiiiii! Kaj bi šele bilo, če bi imel več prostora, ne pa samo prostor na balkonu. Sezona čilija 2017 se je večinoma že končala, jaz pa še vedno z vztrajam z nekaterimi sortami čilija na balkonu v teh, za čili že prehladnih nočeh. Vreme letos ni bilo preveč naklonjeno gojenju čilija, saj sta bila avgust in september po mojem mišljenju premalo sončna, kar se je odražalo na rastlinah čilija. Kljub temu, pa vam tokrat predstavljam nekatere posebne vrste čilijev, ki jih prej nisem gojil in so me prepričale za nadaljnje gojenje. Tukaj je moja čili sezona 2017. 

Red, orange and chocolate habanero mandala

Moja letošnja sezona gojenja čilija se je začela zelo klavrno. Skupaj z prezimljenci, kjer je bilo 6 sadik Habanerov, ena sadika Jalapena, ena sadika Bishop`s crown in pa moj ljubljenec FOTR - 4-letni chocolate habanero, je takoj na začetku pomladi podleglo še cca 50 novih sadik.  Ko so prezimljene rastline začele tvoriti nove liste, so od ne-vem-kje prišle listne uši. Vse rastline sem poškropil s pripravkom za uničenje uši, uši so izginile, prav tako pa so propadle vse moje sadike. Kaj je bilo točno krivo, ne bi vedel povedati, sumim pa da je bil pripravek proti ušem. Za vse druge mi ni bilo preveč mar, ampak za 4-letnih Chocolate habanerom FOTR-om, pa bi skoraj zajokal.  Tako velikega  Chocolate habanera še nisem videl pri nas. Res je bil ogromna rastlina, ki mi je vsako leto podarila toliko plodov, da bi lahko imel samo njega za celotno mojo zalogo. Še avgusta 2016 velik preko 2 metrov, širok, zdrav, poln plodov. Potem sem ga prestavil na njegovo mesto na okensko polico, kjer sem imel novembra še kar nekaj plodov za obirat, marca 2017 pa je ostalo samo še posušeno steblo in korenina. Res žalostno. 

štiri letni chocolate habanero

Ker je bil že marec, sem se sprijaznil, da je bilo že prepozno za sajenje novih semen, saj sadike ne bi imele dovolj časa za rast in dozorevanje plodov. Na srečo so mi priskočili na pomoč znanci in ljubitelji čilija iz spletnega foruma Gartlc, kjer lahko najdete res koristne nasvete za gojenje zelenjave, zelišč, dišavnic, rož in ostalega rastlinja. Ko so slišali za mojo težavo, so mi podarili nekaj svojih sadik čilijev in kar naenkrat sem imel spet dovolj novih rastlin za vzgojo. Še enkrat se jim res zelo lepo zahvaljujem, saj so tako rešili mojo čili sezono 2017. Med podarjenimi sadikami, je bilo nekaj posebnih vrst čilijev, ki jih prej nisem gojil in bodo sigurno v seznamu za prihodnja leta.. 

Letos na balkonu ni bilo tako bujno kot prejšnja leta, kjub temu, da je bilo letos samo 28 loncev s sadikami, so tudi te lepo zapolnile balkon. In kaj je najboljše pri gojenju čilija na balkonu? To, da ni treba hoditi na vrt ali njihovo nabirat čilije, ampak stopiš samo čez balkonska vrata in si že v pisanih plodovih, ki jih še sveže nabrane takoj uporabiš.

Fresh picked chilies

S svojo barvo stebla, cvetov, listov in potem še plodov me je letos prepričal čili vrste Pimenta da Neyde, ki ima že steblo temno vijolične barve. Cvetovi so tudi nežno vijlične barve, listi so res temno zeleni z obrobo, plodovi pa krasne vijolične barve, ki prehaja iz svetlo vijolične v temno vijolično. Po barvi izgledajo kot majhni jajčevci. Te sem uporabljal kar sveže, saj spadajo med srednje pekočo sorto.

Pimenta da Neyde close up
Če je katera vrsta čilija, ki se ji ne morem odpovedat, so to habanero čiliji. Habanero red, Habanero orange in Chocolate habanero so že stalnica med mojimi sadikami. Letos pa sem dobil še dve sadiki Habanero green, ki s svojo svetlo zeleno barvo še poživijo balkon. Nekateri bi mislil, da sploh še niso zreli, ampak to gre res za plodove zelene baarve, ker je redkost pri čilijih. 
Red, orange and chocolate habaneros close up
Habanero green on table

In potem pridemo do posebne vrste čilijev Aji charapita, za katere lahko na spletu najdete članke in preberete, da gre za najdražje čili plodove na svetu. 1 kilogram teh čilijev naj bi cenili na 25.000 dolarje. Res je, da rabiš zelo veliko količino plodov, da jih nabereš 1 kilogram, vendar je ta vrsta sedaj že precej razširjena, prav tako pa bi težko našli kupca, da kupi čilije za takšno vsoto. Aji charapita je ena najstarejših vrst čilija, ki izvira iz Peruja, nekateri ji pravijo celo mama vseh čilijev. Rastlina zraste normalno visoko, malo čez 1 meter in izgleda kot druge vrste čilijev. Posebnost pa je, da so plodovi Aji charapita zelo zelo majhni. 
Aji charapita chili plant in avgust

Aji charapita chili on table Za primerjavo kako majhni so čili plodovi Aji charapita, slikano skupaj s kovancem za 1 cent.
Aji charapita chili close up
Ker so tako majhni sem jih poimenoval kar tik-tak čili, kot tik tak bonboni. Vendar, da vas majhnost teh čilijev ne zavede, ker znajo kar lepo poskrbeti za pekočino. Poleg tega imajo zelo značilen in močan vonj tako, da je primerjava z bonboni tik tak na mestu. Toliko je bilo govorjenja o tik tak čilijih, da se mi je porodila ideja za naslednjo izvedbo. Škatlica tik tak bonbonov je ravno pravšnja za prenos teh čilijeh tako, da jih imam lahko vedno s seboj. Fino bi bilo, če bi Tik tak sam izdal verzijo čili bonbonov. Evo pa imajo novo idejo za svoje bonbone.

aji charapita in tic tac case
Aji charapita chili on hand

Za konec pa še ena posebnost, ki ste jo verjetno že videli. Precej razširjena sorta čilija, ki s svojo obliko poskrbi za nasmeh. Peter pepper penis čili je manj pekoča vrsta čilija, ki s svojo obliko upraviči tudi svoje ime. Imel sem tri vrste teh "petrčkov" in sicer Peter pepper red, peter pepper orange in green. Najbolj rodni sta bili Red in Orange, Green pa se je na začetku trudil, zrastel, naredil nekaj plodov in potem propadel. 
Peter pepper penis chili red close up

Peter pepper penis chili orange close up

Peter pepper penis chili red group

Pri nas smo res  že vsi pravi čili-friki. Ne mine dan, da ne bi imeli vsaj v enem obroku čili, pri meni je to celo v večih. Kot prah za posipanje uporabljamo doma posušen čili, za prigrizke se sprehodim samo na balkon in naberem svež čili plodove iz rastlin na balkonu, zjutraj so rogljički ali hrustkoti s čilijevo marmelado, največje kraljice pa so seveda moje čili omake. Tudi najina tamala ne zaostaja več veliko za mamico pri konzumiranju čilija. Včasih je samo tiho in postane malce rdeča v obraz, pojedla bo pa vse do konca. 

Čisto na koncu pa nekaj nuklearcev, ki jih gojim bolj kot ne zaradi fotkanja in če nekdo misli, da je probal že posebej hude čilije. Obstajajo seveda še veliko hujše vrste, ampak že ti moji so dovolj hudi, da vsakdo potoči kakšno solzo. 

Trinidad moruga scorpion side close up
Trinidad moruga scorpion close up


Nuclear chilies trio
Kakšna pa je bila vaša čili sezona 2017? Ste se že lotili gojenja čilija?

3 komentarji:

  1. Ena sama čili strast.
    Sem že ugibala, kako se boš letos lotil, a ... kjer je volja, je pot.
    Prav čudovit je pogled na vse te sadike. Da o plodovih ne govorim.
    Moji čiliji?! Zrastejo le pri Veroniki na Sladki gori ;))
    Zahodna stran in poletje. Klima in pripeka. Ne uspeva nič. Vsaj pri meni ne.
    Na čili užitke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se sadike na balkonu res obnesejo. Na srečo je balkon obrnjen proti Jugu in ima dovolj sonca, če je vreme pravo.

      Izbriši