ponedeljek, 16. april 2012

Pšenična trava - wheatgrass

Z novim sokovnikom je prišla tudi zamisel, da bi začel doma gojiti pšenično travo ali kot jo američani imenujejo wheatgrass. Na interentu sem prebral več zapisov in ugotovil, da gre za neke vrste "eliksir mladosti", saj s sočenjem pšenične trave ter pitjem tega soka v telo pridobimo klorofil, aminokisline, minerale, vitamine in potrebne encime. Ogledal sem si tudi več filmčkov na Youtube o gojenju pšenične trave doma, med njimi pa je bil najbolj zabaven tale: How to grow wheatgrass. (24 hours later). Nato sem šel v nabavo pšenice, katero sem kupil v Kalčku v BTC-ju, za katero so mi prodajalke zatrdile, da ta zrna pšenice sigurno kalijo. (nekatera druga zrna pšenice so že toliko obdelana, da ne kalijo več). V Baumaxu sem kupil plastične pladnje - zabojnike ter kokosovo šoto, s katero sem nadomestil zemljo. Po vseh nakupih sem začel s poskusom gojenja pšeničen trave in brez problema po navodilih iz zgornjega videa vzgojil pšenično travo, ki je razvidna na sliki spodaj.

6 dni stara pšenična trava

Že četrti dan po gojenju v prvem pladnju sem začel še z gojenjem v drugem pladnju. S tem sem si zagotovil  10 dni sočenja pšenične trave. Pšenično travo lahko začnemo rezati in sočiti po 9 dnevu rasti. Moji pladnji so tako veliki, da sem lahko travo v enem pladnju  razdelil na 3 dele oziroma trikratno sočenje. Glede okusa lahko samo povem, da nanj nisem bil pripravljen. Je zelo močnega okusa in sok pšenične trave res težko piješ samega. Kot je v drugih zapisih napisano, se moraš okusa navaditi, najbolje pa je, da sok pšenične trave mešamo s sokovi druge zeljenjave ali sadja. Pri nas doma soka pšenične trave ne pijemo samega ampak ga vedno mešamo s korenčkovim in pomarančnim sokom ali pa sokom špinače, kumaric in limone. 

Levo 6 dni stara iz drugega pladnja, desno 11 dni stara, ter po dveh rezih, na katerih se vidi, da trava še enkrat zraste.
Po prvem striženju trava še enkrat zraste, vendar v manjši količini, nato pa je potrebno ostanke zavreči in gojenje začeti iz začetka. Na koncu lahko povem, da je gojenje te pšenične trave res otročje lahko, tako, da lahko prav vsak vzgoji takle pladenj pšenične trave, ki je lahko tudi kot okras v stanovanju ali pa jo ponudimo psu ali mački, kateri tudi jedo takšno travo.

6 komentarjev:

  1. Blog ti postaje čudan :) Od soka od špinata do uzgoja trave .. A ja razmišljam o uzgajanju mahovine na balkonu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Glede na to, kar nam obljublja vlada, bo vzgoja trave postala skoraj nuja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vsepovsod bi vtaknili politiko, če bi se dalo...no, pustimo zgornji komentar...hvala za nasvete, ta teden nakupim v Kalčku in Baumaxu. O pšenični travi sem slišal samo dobro, tako, da še enkrat hvala za tole.

    OdgovoriIzbriši
  4. Upam, da bo potem še vedno dobro, ko jo boste prvič poiskusili ;)
    Me pa veseli, če vam moji nasveti kako pomagajo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Danilo, a še gojite zeleno travo? Tuhtam, če bi se lotila...
    A je lahko kar zemlja?
    Lep vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, še vedno. Vsaj 2x krat na mesec. Lahko daš tudi navadno zemljo. Gre tudi brez zemlje, samo z mokrim prtičkom, če že nimaš zemlje. Tako kot tukaj:

      https://www.youtube.com/watch?v=yQ_c07PaLZ0

      Izbriši