sreda, 11. april 2012

Frtalja z divjimi šparglji

Pri nas doma smo veliki ljubitelji špargljev, še najbolj pa nam teknejo divji šparglji. V soboto sem na centralni tržnici pri "primorcu", kjer kupujem večino zelenjave, zopet kupil en šopek divjih špargljev, kateri je bil namenjen za frtaljo. Frtalja (drugače tudi fritata) je enostavna primorska jed, katera se največkrat pripravi za zajtrk, malico ali pa večerjo. Šparglje sem čez noč pustil namočene v lončku z malo vode, tako, da so bili zjutraj pred pripravo skoraj v celoti ohranjeni. Za vsak slučaj sem odrezal samo 1 cm spodnjega dela. Pravilno se frtalja pripravi v enem kosu, kot nekakšna palačinka ali pa jajca, vendar pa jo jaz naredim na način "vmešana", da ni potrebno delat dveh frtalj za naju dva.  

 
Za pripravo potrebujemo: 
- šopek svežih divjih špargljev

- 6 jajc
- pol dcl mleka
- 1 žlica polnozrnate moke
- sol in poper
- sveža zelišča timijan in bazilika
- žlica olivnega olja 

Šparglje operemo in narežemo na 1-2 cm velike kose, zgornje dele lahko pustimo tudi daljše. V posodi zmešamo jajca, mleko, moko ter dodamo zelišča. Nastalo zmes solimo in popramo. V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo na koščke narezane šparglje ter jih podušimo (2-3 minute). Nato vmešamo prej pripravljeno zmes in pustimo, da se rahlo zapeče, nato pa začnemo počasi mešati, kot,da bi delali vmešana jajca. Pravilno bi bilo, da bi pustili, da se zapeče na eni strani, nato pa se frtaljo obrne in zapeče še na drugi strani.


Sedaj je sezona divjih špargljev, tako, da priporočam, da si jih enkrat privoščite in pripravite to preprosto jed.  Pa dober tek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar