torek, 11. september 2012

Karlskrona - mojih 6 dni - 2 del

Danes pa še malo predstavitve univerze kjer smo imeli predavanja, nekaj fotk iz mesta in  nekaj posebnosti, katerih še nisem videl na morju.

Predavanja smo imeli na Blekinge Institute od Tehnology (skrajšano BTH), katera je uvrščena na 5. mesto  med vsemi univerzami v svetu.  Fakulteta je znana po celem svetu, saj jo obiskuje veliko številu tujcev, sploh iz azijskih dežel, željnih znanja iz informatike. V tem času ko smo bili mi tam, so bile počitnice, vendar pa so po prostorih univerze hodili sami kitajci in indijci.
Pogled na predavalnice univerze iz morja. (izlet z gliserjem, katerega so sami sestavili študentje)
Igrišče za odbojko pred predavalnicami. (v okolici univerze je veliko možnosti za razgibavanje)

Še ena fotka predavalnic.
Največja znametitost te univerze pa je savna. To ni takšna savna, ki jo poznamo pri nas, ampak manjša hišica-koliba sredi morja. Predavatelj, ki je bil naš gostitelj je povedal, da je ta savna zelo dobro obiskana, pa čeprav gredo vanjo samo 3 do 4 osebe. Ampak kako priti nanjo? Ena varianta je čoln, druga najbolj  uporabna pa je, da se slečejo na travi pred predavalnicami in odplavajo do savne. 
Savna pred univerzo. Od kopnega je oddaljena cca 75 metrov.
Jadrnica, katero je na roke izdelal eden izmed profesorjev na univerzi.
Čas v predavalnicah nam je kar hitro minil, saj so bila predavanja zelo zanimiva, prav tako pa so uslužbenci  zelo dobro skrbeli za nas. Med vsakim odmorov so nam postregli s čajem, kavico in manjšimi prigrizki  ali pa pecivom. Lahko samo rečem, da je vadba Insanity že pozabljena.

Pa nazaj v mesto in njegove bližnje otočke. Na okoliških otokih blizu centra so tudi neke vrste mestne plaže, namenjene za kopanje. Meni je uspelo odkriti samo eno izmed njih, ki se nahaja na otočku Salto. Glede na to, da je večji del otoka skalnat, so za plažo poskrbeli in nanjo navozili precej mivke. Plaža je lepo urejena, kar pa ne bi mogel reči za morje. Sedaj razumem švede zakaj hodijo na morje na hrvaško obalo. Morje je umazano zelene barve, polno meduz klobučnjakov, ob obali pa plava nesnaga. Ne vem kakšno zadovoljstvo ti predstavlja plavanje v morju polno meduz, ker je izgledalo, kot da bi plaval v želeju. Ko sem odkril tole mestno kopališče je bila ura že nekaj čez 20.00 uro zvečer, zunanja temperatura 18 stopinj, vendar pa so se našli junaki, ki so se namakali v morju. 

Mestno kopališče v večernem času.
Pri ogledu okoliških otokov, sem ugotovil, da je takšnih savn, kot je pri univerzi, več.
Ena izmed savn na otoku Salto.
Končno pa sem našel del, kateri je eden izmed najbolj fotografiranih delov Švedske. Na otočku Dragso se nahajajo tipične švedske hiške, katere se imenujejo The cottages of Brändaholm. Po mojem mišlenju  eden izmed najlepših delov mesta. Kup majhnih hišk v rdeči barvi z belimi robovi. Na žalost je bilo takrat vreme oblažno, pozno popoldansko sonce je zahajalo levo od teh hišk, tako, da so bili pogoji za fotografiranje zelo slabi. Kljub temu pa mi je uspelo narediti vsaj eno dokaj solidno fotko, tega najbolj fotografiranega kraja Švedske. 
The cottages of Brändaholm
V prejšnji objavi sem pozabil na fotko Admiralskega urnega stolpa. Ta stolp je bil postavljen leta 1699 in je bil namenjen delavcem v pristanišču, sedaj pa se uporablja kot zvonik. 
In sedaj smo prišli do nekaterih stvari, katerih še res nisem videl na morju. 
Race. Lahko bi jim rekel morske race, saj ji je v okolici mesta cel kup. Do sedaj rac še res nisem videl na morju, tako, da je bilo to presenečenje št. 1.
V pristanišču med morsko travo in umazanijo.

Na odprtem morju.
Labodi. Tudi labodov še nisem videl plavati na morju, tako, da je bilo to presenečenje št. 2.
Labodja družina na morju.
Nato sredi mesta srečam zajca. Pa potem še enega in še tretjega. Toliko zajcev ne vidiš pri nas na polju, kot sem jih tukaj v mestu. 
Slikca je zelo slaba, ker tale trotl-ziher fotič rabi kr nekaj časa, da nardi fotko.
Nadaljevanje sledi (končno bo hrana).

2 komentarja:

  1. Zanimivo! Lepo si to predstavil.
    Hah... tam zajčki kar po mestu, pri nas jih niti blizu gozda več ne srečaš. Zadnjič nam je eden po dooolgem času skakal čez cesto pred avtomobilom ... smo ga počakali, da je prečkal.
    Te savne so res zanimivost pa tiste lepe hiške tudi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja Švedska je res zelo lepa, vsaj ta južni del, katerega sem videl. Je velika mešanica tradicionalnih lesenih hišk in nekaj betonske džungle. Glede savn pa je bilo tako, da nam je gostitelj en sončen dan predlagal, da gremo po predavanju v savno, vendar nas ni mikalo, da bi plavali med meduzami.

    OdgovoriIzbriši