nedelja, 9. september 2012

Karlskrona - mojih 6 dni

Kot sem že v prejšnjem zapisu napisal, sem se na mesto Karlskrona pred odhodom dobro pripravil, saj sem ožji del mesta pregledal z Google street view, prebral več različnih blogov in obiskal nekaj spletnih strani z informacijami o tem mestu. Med pisanjem bom objavil tudi več povezav na spletne strani, ki so meni pomagale, da sem si ustvaril neko sliko o tem mestu, na katerih je tudi več informacij, kot pa jih bom jaz lahko opisal. 
Novejši del mesta (panorama iz 5 fotk)
Čist na kratko pa je mesto Karlskrona nastalo leta 1680, ko so prestavili Švedsko kraljevo mornarico iz območja Stockholma na južni del Švedske, ki je bil bolj strateško pomemben. Ime je dobilo v čast kralja Karla XI in v prevodu pomeni Karlova krona. Mesto se razsteza po 30 otočkih, glavni del mesta pa je otok Trosso, katerega sem res prehodil po dolgem in počez. Več delov mesta je zaščitenih in spadajo  pod UNESCO World Heritage. Vse dele, ki so zaščiteni si lahko ogledate na tem linku.


Nastanjeni smo bili v Hotelu Aston, ki se nahaja v samem središču mesta, na začetku cone za pešče. Gre za manjši hotel, ki se nahaja v starejši zgradbi nad trgovskim centrom, vendar pa je bilo bivanje v hotelu (kolikor ga je bilo) odlično. Sobe v hotelu niso bile nič posebnega, pač tri zvezdice, skupni prostor oziroma jedilnica, pa je bil urejen v domačem švedskem stilu in kot na njihovi spletni strani oglašujejo, da se počutiš kot doma. Hotel nima kuhinje, ampak samo manjšo pripravljalnico hrane, tako, da je v hotelu omogočen samo zajtrk. Zajtrk je bil samopostrežni, tako, da smo bili z njim zelo zadovoljni, saj si si lahko sam izbiral, kaj ti pač tisti dan paše. Bilo je vsega, od več različnih vrst marmelad, paštet, masla, sirov, salam, klobas, žitarica, kosmičev,  do toplih jedi kot so bila umešana jajca, popečene klobasice ter vsem znane mesne kroglice, ki si jih lahko jedel že za zajtrk, če si želel. Najboljša stvar v hotelu pa je bila receptorka. Starejša gospa, z skodranimi sivimi lasmi, tankimi očali, nadvse prijazna. V bistvu si jo je najlažje predstavljati kot pripovedovalko pravljic. Z njo sva se ujela že prvi dan, saj je bila presenečena, da že toliko vem o mestu, ko sem jo za vsak slučaj vprašal, v katero smer je kakšna moja destinacija. 
Naš hotel, ki obsega 3 in 4 nadstopje te zgradbe.
Ker smo  imeli predavanja vsak dan med 9.00 in 17.00, včasih do 18.00 ure, sem si lahko mesto in bližnje otoke ogledal le v poznih popoldanskih urah, tako, da sem moral biti kar hiter, da sem ujel še kakšen sončni žarek. Vreme je še nekako zdržalo, tako, da smo imeli 2 dni sončno vreme, tri dni oblačno vreme, zadnji dan pa je že deževalo. Kljub vremenu in slabemu fotiču, pa mi je uspelo napravit nekaj fotografij, ki me bodo vedno spominjale na obisk tega mesta.

Frederickova cerkev oziroma v originalu Fredrikskyrkan, ki se nahaja na glavnem trgu.
Še pogled iz daleč na del glavnega trga, ki je drugi največji v Evropi.
Spomenik kralju Karlu XI na glavnem trgu.

Še v poznem popoldanskem času.
Ograja narejena iz topovskih granat pred Bataljon af Trolle.

Spomenik Eriku Dahlbergu, kateri je izdelal načrt mesta. Na žalost mi slike od spredaj niso poratale, ker je bilo zadaj sonce, kljub temu pa sem dal tole fotografijo ker je zanimiva ograja izdelana iz topovskih krogel. Zadaj je razviden še stari del vojaške utrdbe.
Stari del pristanišča, (panorama iz 7 fotk in z mojo senco)

Hiša upokojenega admirala, ki se nahaja v pristanišču. 



Jadrnica zasidrana pred pomorskim muzejem.

Ostanki iz zgodovine.

Pogled na otok, na katerem je vojaška akademija.
Manjši otoček (takih je še nekaj v okolici) z počitniško hišico.


Stakholmen - manjši otoček med otokoma Trosso in Salto, posejan s klopcami za zaljubljence ;)

Sončni zahod iz ene izmed teh klopc.

Novejši del mesta v nočnem času.
Ljubljana cca 1200 km zračne linije.
Malo igranja s fotičem in mi je nekako uspelo ujeti lunin sij v morju.
V okolici mesta so  na večih  manjših otočkih postavljene takšne zgradbe, katere so bile namenjene hranjenju smodnika, da ne bi prišlo do katastrofe v mestu.
Mesto je lepo urejeno - primer zasaditve rožic v starem čolnu.
Nadaljevanje sledi.

2 komentarja: