torek, 4. september 2012

Pot Ljubljana - Karlskrona (Švedska)

Za nekaj dni, bo tale blog postal neke vrste popotniški, vendar pa bo v njem predstavljena tudi hrana, s katero sem se "basal" na tem kratkem potovanju. V naslednjih zapisih bom poskušal posredovati nekatere informacije, ki bodo mogoče komu koristile. 
No pa začnemo na začetku. Ker je bilo izobraževanje (seminar) v mestu Karlskrona na Švedskem pod okriljem Evropske unije, so oni poskrbeli za prevoze na celotni relaciji. Na elektronski naslov sem prejel bookirane letalske karte Ljubljana - Frankfurt in Frankfurt - Kopenhagen, po navadni pošti pa karto za vlak Kopenhagen - Karlskrona. Pred odhodom sem naredil domačo nalogo, saj sem na Google street view predelal celotno mestno središče mesta Karlskrona, prebral veliko blogov, ki pišejo o mestu in  pregledal spletno stran mesta Karlskrona.
V nedeljo je bilo potrebno zgodaj vstati, da sem pred odhodom na sprehod peljal še psičko, se poslovil od spečih ljubic in se odpeljal na letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Nedelja, ura 5.30, seveda ne bo gužve. Napaka. Letališče nabito polno mladine, ki je čakala na letala namenjena v Grčijo. Glede na gnečo je chek-in in varnostni pregled potekal presenetljivo hitro. Glede prvega leta nimam kaj napisat, saj je bil let iz Ljubljane do Frankfurta res kratek cca 1 uro in 10 minut.  
Prihod na letališče Frankfurt, pa mi je pognalo kri po žilah. Glede na to, da sem tokrat letel šele drugič in sem vedel, da je letališče v Frankfurtu res veliko, mi je največ skrbi povzročalo, kako sem bom znašel, da bom prišel do naslednjih vrat za vkrcanje, saj je bilo med letoma manj kot 1 ura razlike.  Strah je bil odveč, saj je na letališču vse označeno, tako, da skoraj ne moreš zgrešiti, če le opazuješ table. Kljub temu, pa sem potreboval skoraj 20 minut, da sem prišel do pravih vrat. Naslednji let je bil iz Frankfurta do Kopenhagna na Danskem. Tokrat je bilo letalo že večje, pa še sedel sem pri oknu, da sem lahko malo pofotkal. 
Pred poletom je začelo deževati.

Nad letališčem Frankfurt.

Visoko nad oblaki, leti srebrna ptica, .... (Lojze Slak)

Prvi obrisi Danske.

Pri pristajanju v Kopenhagen, desno je most Oresund, ki povezuje Dansko in Švedsko.

Še zadnja iz letala, tik pred pristankom s pogledom proti mostu.
Ob 11.00 uri sem bil že na letališču Kopenhagen na Danskem. Od tukaj naprej pa je bilo potrebno pot nadaljevati z vlakom. Pod letališčem je železniška postaja, kjer se ustavi vlak, ki pelje do končne postaje, ki je na mojo srečo v mestu Karlskrona. Nato sem imel še to srečo, da vlak pelje čez znameniti most Oresund in njegove predore, ki povezujejo  Dansko in Švedsko, kar lahko štejem kot še eno doživetje. Pot z vlakom do mesta Karlskrona je traja  3 ure in 10 minut.
Železniška postaja pod letališčem Kopenhagen.

Začetek Švedske je ravnica in poln vetrnic.


Na Švedskem ni bilo suše, zato njihova živina ne bo lačna.

Ena izmed ogromnih vetrnic.

Prihod v Karlskrono. Ja tudi na Švedskem imajo Lidl.
Vožnja z vlakom je bila prav prijetna in nič utrujajoča, saj imajo zelo sodobne vlake. Prav tako pa sem v teh 3 urah videl skoraj celoten južni del Švedske. S tem se je pot zaključila, če ne štejem še poti do hotela (700 metrov pešačenja).

Nadaljevanje sledi.

2 komentarja: