nedelja, 14. oktober 2012

Kostanjeva torta - Chesnut cake


Kako gre že tisti pregovor, da je kovačeva kobila vedno bosa?  No, tale pregovor mi je moja servirala včeraj zjutraj. Očitala mi je, da zadnje čase pečem torte za druge, za nas pa nimam časa. Po eni strani mi teži, da ne bo jedla sladic, ker pazi na kilograme, potem pa takle očitek. Takole pa se ne bomo šli. Pa dajmo eno majhno in hitro tortico pripravit sem rekel.  Itak jo bom pripravil kot za trening oziroma vajo, čeprav pa z ljubeznijo.  Ja kakšno torto pa bi si želela moja draga, jo vprašam? Dobim odločen odgovor, da naj bo jesenska torta oziroma kar kostanjeva torta. Prav pa naj bo kostanjeva.  Nov izziv zame, vendar pa upam, da ne pretežak. Za kostanjevo torto sem uporabil naslednje sestavine.

Biskvit:
- 4 jajca
- 200 gramov polnozrnate moke
- 200 gramov rjavega sladkorja
- pecilni prašek
- 0,5 dcl olja
- 1 dcl vode

Nadev - krema
- 250 gramov kostanjevega pireja
- 200 ml sladke smetane
- 250 gramov mascarpone sirčka
- velika žlica mletega sladkorja

Okrasitev - krema
- 150 gramov kostanjevega pireja
- 200 ml sladke smetane
- 200 gramov mascarpone sirčka
- tičina masa in malo marcipana za plodove

Priprava je enostavna, v bistvu takšna kot pri vseh osnovnih tortah.
Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, dodamo olje in vodo. V nastalo maso presejemo moko in pecilni prašek, da ne ostanejo grudice, ter dobro zmešamo. Iz beljakov naredimo trd sneg, katerega narahlo vmešamo v ostalo maso, ter prelijemo v namaščen in pomokan okrogel pekač premera 26 cm. Pečemo na 180 stopinjah 35 minut. (<---moja pečica)

Nadev oziroma kremo pa izdelujem na naslednji način. Sladko smetano stepam toliko časa, da preide iz tekočega v rahlo kompaktno stanje. Nato ji dodam žlico sladkorja, kar jo še malo utrdi. V nadaljevanju dodam mascarpone sirček ter vse skupaj zmiksam, na koncu pa še kostanjev pire in nastane kompaktna kostanjeva krema. 

Ohlajen biskvit sem dvakrat prerezal in vsako rezino namazal s polovico kostanjeve kreme. 

Ker sem se odločil, da tokrat ne bom mešal okusov in bom ostal samo na kostanjevem okusu, sem na enak način pripravil še kremo, s katero sem prekril torto. Tukaj pa je prišlo igranje z brizganjem kreme. Zadal sem si veliko nalogo, saj sem poskušal prekriti celotno torto z enako velikimi zvezdicami. Z brizganjem kreme oziroma smetane z različnimi nastavki še nimam veliko izkušenj, zato so takšni treningi dobrodošli. Po vseh zvezdicah, ki so nastale na torti, je torta romala na hlajenje v hladilnik. 

Že brez okraskov je torta izgledala kar dobro, vendar pa se mi je v glavo naselila ideja, da bi iz sladkorne mase izdelal kostanje. Po izdelavi kostanjev, pa je prišla ideja, da naredim še neke vrste ježka v katerem bodo kostanji. Tukaj se je pojavil problem, ker sem ježka izdeloval iz marcipana, kateri pa je preveč mehak, da bi ohranil obliko, prav tako, pa je bil problem izdelat bodice. Na koncu so ratali plodovi, ki so malo manj podobni kostanjem pa veliko bolj želodom, kljub temu pa je torta dobila jesenski pridih. 

Pa še fotke tokratnega ustvarjanja.
Spet igranje z tičino maso in marcipanom.
Po mučnem brizganju vseh zvezdic.
S plodovi.
Končen izgled kostanjeve torte.
Še iz ptičje perspektive.

Iz prereza se vidi, da gre za biskvit iz polnozrnate moke.

Na degustacijo torte smo povabili sodelavca z družino, tako, da je v trenutku zmanjkalo 3/4 torte. Torto in njen okus so vsi pohvalili, prav tako, pa je bila moja zadovoljna, da sem zopet pripravil nekaj zanjo. Kot je bilo na začetku omenjeno,  pravo jesensko torto. 

7 komentarjev:

  1. Uaaauuu... tvoja draga verjamem, da je bla zadovoljna s takole torto. Odlična, kostanjeva. Če mi bo časovno uspelo, bom naredila tudi jaz nekaj kostanjevega ...
    Tudi kostanji so zelo simpatični, barva je super... pa vse tiste kremne "bunkice" na torti ... se vidi da delaš z ljubeznijo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wau, lepa je! In super, da je biskvit iz polnozrnate moke :)!

    Lepo si jo pocrkljal :)!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala obema zvestima obiskovalkama za pohvale. Lahko pa povem, da je bila tortica danes še boljša.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tortice so nasl.dan ali še kak dan kasneje res še boljše :).

    OdgovoriIzbriši
  5. Kostanjeva torta je res njami. Si sam naredil pire ali si ga kupil?

    OdgovoriIzbriši
  6. Na žalost mi ga letos ni uspelo nabrati dovolj, tako, da sem uporabil kupljenega.

    OdgovoriIzbriši