petek, 15. marec 2013

Čičerika z gobami v smetanovi omaki


Letos bo 10 let od kar sva se z mojo odločila, da ne bova več jedla mesa (razen rib in morskih sadežev) in sva v najino kuhinjo začela vnašati bolj zdrave sestavine, ki nadomeščajo riž in krompir. Riža in krompirja nisva čisto črtala iz jedilnika, vendar pa smo začeli doma uporabljati veliko ajdove kaše, kamuta, kvinoje, kus kusa in pire. Čičerike, kot same,  nismo uporabljali razen na solatah in kot bio humus namaz, ki nam je vsem všeč.  Ker pa je prišel čas, da pa mogoče zadevo še malo dvigneva na višjo raven, sva se odločila, da bova začela uporabljati tudi čičeriko za pripravo "samostojnih" jedi. 

Glede na to, da je čičerika s 25-odstotno vsebnostjo beljakovin, med njimi lizina in treonina, 60 odstotki ogljikovih hidratov, s koristnimi maščobami (4,5 odstotka) in bogastvom vitaminov ter mineralov vam s čičeriko na jedilniku ni potrebno dodajati nobenih drugih hranil. Porcija čičerike bo vaše telo obogatila z vitamini A , B1, B2, B3, C, D, E ter z železom, fosforjem, cinkom, manganom, kalijem, kalcijem in magnezijem. Po zaslugi prehranskih vlaknin pospešuje prebavo in veže strupe iz črevesja. Poleg tega pomaga odvajati odvečno vodo iz telesa, s čimer poskrbi za optimalno delovanje ledvic. Glikemični indeks čičerike se giblje med 28 in 32, zato je uživanje čičerike priporočljivo tudi za sladkorne bolnike. V skladu z rezultati nekaterih raziskav celo preprečuje razvoj sladkorne bolezni. Uživanje čičerike naj bi bilo koristno tudi pri preprečevanju razvoja bolezni srca in ožilja. Z rednim uživanjem nižamo raven "slabega" holesterola v telesu. Vir http://www.bodieko.si/cicerika


Za prvič sem se odločil, da zraven kuhane čičerike naredim še rjave šampinjone v smetanovi omaki, kateri so verjetno  povozili vse kar je bilo zdravega v čičeriki. 

Tokratno kosilo je bilo sestavljeno iz
- 200 gramov čičerike
- 250 gramov rjavih šampinjonov
- 200 gramov kisle smetane (bio, kakopak)
- majhna čebula
- 2 stroka česna
- olivc, sol, poper in malo origana (ne vem zakaj, ampak meni prav paše origano na šampinjone)
- peteršil za posip

Problem pri čičeriki je samo čas priprave. Glede na to, da sem kupil neko super-duper bio čičeriko, jo je bilo treba namakati čez noč v vodi. Naslednji dan sem zamenjal vodo in jo kuhal 50 minut.
Na oljčnem olju prepražimo čebulo in česen ter dodamo narezane šampinjone. Na hitro prepražimo (1-2 minutke), da ne spustijo vse vode in ostanejo še veliki, dodamo origano in poper, zmanjšamo temperaturo in dodamo kislo smetano. Kuhamo na nizki temperaturi, da se smetana razstopi, vendar ne zavre cca 5 minut. Na koncu solimo po okusu, kar pri nas pomeni zelo malo. Serviramo na krožnike in potresemo s svežim peteršiljem. Zraven pa cela skleda solate z radičem Castelfranko, česnom, kalčki Alfa-Alfa in brokoli ter mešanica semen (bučna semena, sončnica semena, lan in sezam) z domačim bučnim oljem. Ja vem, že solata je preobilna, ampak tako smo pač navajeni. 



Vsak je dobil 100 gramov kuhane čičerike, ki pa je res zelo nasitna, saj je bilo teh 100 gramov čisto dovolj, za naju, ki sva velika jedca. 


Glede na to, da nama je bila jed všeč, se bo pojavila še kdaj na našem jedilniku. Mogoče v kakšni drugačni v obliki.

Ima kdo kakšne izkušnje s pripravo čičerike, na način ki je vam zelo všeč? Bi ga bil pripravljen deliti z menoj?


8 komentarjev:

  1. Mmm, zgleda odlično. Zelo rada imam čičeriko, me pa po njej žal napenja, tako da ni pogosto na jedilniku.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakšne lepe fotke!

    Na čičeriko se pa premalokrat spomnim, če pa se že, gre v namaz.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja tale recept. Zagotovo ga preizkusim. Pri nas je čičerika kar velikokrat na meniju v obliki polpet, nadeva za pečen krompir, solate s porom in koruzo... Pa hvala za tako izčrpen opis o koristnosti čičerike. Vedela sem, da je zdrava, ampak da je tako zelo pa ne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sem tudi jaz v teh dneh naredil malo raziskave po netu, na kakšen način jo lahko še uporabim, tako, da tudi polpeti pridejo na vrsto.
    Opisa pa nisem napisal jaz, ampak sem ga skopiral s strani, ki sem jo navedel kot Vir. Res bi bilo škoda z mojimi besedami spreminjati tako lepo napisano o čičeriki.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi midva jo imava rada, največkrat pa jo jeva kar v solatah :).

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je čičerika ena najljubših stročnic. Toliko reči lahko narediš z njo. Eden najbolj simpl receptov, pa zelo dober, je tale: kuhano čičeriko, nasekljano čebulo, precej soli in olivnega olja grobo zmiksaš s paličnim. Ješ kot prilogo ali namaz. Važno je, da ni čisto gladko zmiksana, pa da je precej soli in dobrega olivnega olja. Uf, moram čimprej spet to naredit:) aja, tule pa je še en recept na mojem blogu: http://lakotnikov-brlog.blogspot.com/2012/03/kari-s-ciceriko.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Zulejka, sem pogledal tvoj recept in mi je všeč, tako da bo kmalu na našem krožniku. Drugače pa imamo pri nas doma radi namaz iz čičerike z bučnimi semeni.

    OdgovoriIzbriši
  8. kako lepe fotke... se mi kar sline cedijo :)

    OdgovoriIzbriši