sobota, 9. marec 2013

Zdravi piškoti iz samo treh sestavin


Ja, prav ste prebrali. Za te zdrave in dobre piškotke potrebujemo:
- čisto neznanje iz peke piškotov,
- čisto malo časa,
- pečico, ki se ji gumb za toploto lahko obrne samo za polovico in
- samo tri sestavine, čeprav gre tudi samo z dvema.

Te tri sestavine pa so: dve banani, skodelica polnozrnatih ovsenih kosmičev in pa pol skodelice mletih ali zdrobljenih mandljev. 

Kaj lepšega kot piškoti brez jajc, pecilnega praška, sladkorja in  moke. V bistvu spet neke vrste veganska različica piškotov. 

Tudi izdelava teh piškotov je sila preprosta. Najprej z vilico dobro zmečkamo dve banani, da nastane takšna grozno izgledajoča rumeno rjava kaša za dojenčke. Nato ji dodamo skodelico polnozrnatih ovsenih kosmičev (za Gurmet forever - brezglutenskih) in polovico skodelice mletih ali pa zdrobljenih mandljev. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa z žličko zajemamo nastalo maso in jo odlagamo na papir za peko. Pečemo v ogreti pečici 15 minut na 170 stopinjah.  Enostavna izdelava, tako, da vam pri tem lahko pomagajo tudi otroci oziroma kar njim vse prepustite razen pečice.


V bistvu je osnova teh piškotov banana in ovseni kosmiči potem pa ostane samo improvizacija z drugimi sestavinami kot so orehi, rozine, brusnice, ingver in še bi lahko našteval.


Najboljši so takoj, ko se malo ohladijo, saj so znotraj še topli zunaj pa lepo hrustljavi. Še predno smo jih pojedli, sem že dobil "skoraj" ukaz za novo rundo.



32 komentarjev:

  1. O, kako preprosta in super ideja. Si predstavljam, da morajo biti fino hrustlajvi ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Super, bodo prišli na vrsto tudi pri nas :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mi smo jih že tretjič. Drugič z orehi, tretjič pa z brusnicami. Vsi so odlični.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole me že kar nekaj časa bega. Je oves brez glutena ali ne? Tudi na internetu je več nasprotujočih si informacij.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pri ovsenih kosmičih je tako, da obstajajo tudi brezglutenski, ki so pripravljeni iz čistega oziroma takoimenovanega "pure" ovsa. Na žalost pa je zadnje čase čedalje več tega, ki ga križajo s pšenico, tako, da kljub temu, da ima zelo malo glutena, ni več primeren za osebe, ki jim škodi gluten.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zakon recept. Ga v priliki preizkusim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kar pogumno in preizkusi tudi druge različice. Mogoče ti bo katera še boljša.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična ideja! Treba bo preizkusit! Mam zelo rada ovsene kosmiče;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sem preizkusila, ke rprav iščem en podoben recept iz samo zdravih sestavin. Pa mi ni bilo všeč, ker mi ima pečena banana ful čuden okus in tudi zmehča ovsene kosmiče... Vseeno mogoče kdaj prav pride...

    OdgovoriIzbriši
  10. Vsak ima svoj okus, me pa veseli, da ste jih probali in podali tole mnenje. Banano bi na vašem mestu zamenjal z agavinim sirupom (da se ga 4 žlice) in pridejo podobni piškoti, vendar malo bolj sladki.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jaz sem pa bila tako navdušena nad temi piškotki, da sem jim namenila cel post. Sploh ker so preprosti, jaz pa ne ravno mojstrica v kuhinji (: Hvala za super idejo.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala Evelina in oglasi se še kaj. Verjetno bo objavljen še kakšen recept, ki ti bo všeč.

    OdgovoriIzbriši
  13. Danes sem jih spekla. Odličen recept. Njami, zelo so dobri. Hvala :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super so!!Ampak ker so naši res nori na sladice, sem v majhno porcijo dala še malo Nutelle.Skratka mnjamiiiiiii

    OdgovoriIzbriši
  15. Danes sem jih preizkusila in so mi po eni strani precej všeč, ker so drugačni kot sem jih navajena pa še dobri bodo za izziv no junk food :) sem jih pa naredila z orehi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da si se odločila zanje. V bistvu so banana in ovseni kosmiči osnova, potem pa dodajaš kar ti srce poželi. Brusnice, namočene rozine v rumu (jamajska izvedba), vse vrste oreščkov, čokoladne kapljice, koščki limete, ingver, itd...

      Izbriši
    2. Po par dneh lahko rečem, da so mi res všeč, čeprav naši doma niso ravno navdušeni, mamo motijo okus po banani, brata pa ovseni kosmiči. Ne glede na to, sem se odločila, da bom vseeno preizkusila še druge različice, vendar le z polovično dozo (1 banane in 50g ovsenih kosmičev) - za malo popestrit vsakdanji jedilnik bodo za mene super!

      Izbriši
  16. oo to pa moram sprobat ! če ne ostalo, potem eno sestavino definitivno imam in to je neznanje iz peke xD hh. pohvala na blogu ! odličen je :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vsi začnemo z neznanjem, treba pa je imet voljo ;)
      Pa hvala za pohvalo. Se bom trudil še naprej.

      Izbriši
  17. Namesto mandljev sem uporabila mlete lešnike, ker so bili pač pri roki - piškoti so bili fantastični, naslednjič eksperimantiram z drugimi dodatki :).

    OdgovoriIzbriši
  18. tale recept je TOP! pa še otroci so bili veseli da so lahko delali piškotke;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Včasih so najpreprostejše reči najboljše ;)

      Izbriši
  19. Super! Moj 2-letnik je užival v pripravi in tudi pokušanju končnega izdelka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da so vam bili všeč. Mogoče je za otroke še boljša verzija s suhimi brusnicami, da jim da še malo sladkosti.

      Izbriši
  20. Pozdravljeni, zanima me ali ste kosmiče kaj prej namočili ali ste uporabili kar suhe? Hvala. srečno. LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uporabite kosmiče kar brez namakanja. Ovseni kosmiči tako ali tako niso preveč trdi, se pa v stiku z banano med mešanjem, malo navlažijo.

      Izbriši
  21. Danes pečemo po vaših receptih. Tile piškoti so res enostavni za naredit.Ker nisem imela mandljev, sem jih naredila enkrat z brusnicami in drugič z zmletimi posušenimi goji jagodami. So super! Hči ima zelo rada bananin okus in jih kar ne more nehat jesti. Sigurno jih bomo še pekli.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da sta imela danes dan peke po receptih iz mojega bloga. Ti so sploh eni najbolj enostavnih. Lahko so tudi samo iz banane in ovsenih kosmičev, vendar pa je dobro, da se jih obogati še s čem. V bistvu kar je doma se lahko uporabi.

      Izbriši
  22. Živijo, tele piškotke sem v raznoraznih kombinacijah naredila ogromnokrat in vedno izpadejo super. Vsi, še posebej otroci, so navdušeni. Večinoma maso kar razmažem po pladnju in jo potem, ko je ohlajena, narežem na majhne pravokotne ploščice. Me pa zanima, na koliko stopinj in kako dolgo bi jih pekel, da bi se nekako bolj posušili, da ne bi uničil vseh koristnih snovi v suhem sadju ali oreščkih?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potem bi bilo dobro, da se jih izsuši v dehidratorju na 40-50 stopinjah. Lahko pa jih vseeno posušite tudi v pečici na nizki temperaturi cca 50 stopinj, s priprtimi vratci pečice (med vratca postavite kuhalnico) in jih tako sušite nekaj ur. Koliko časa bo potrebno ne bi znal povedati, sigurno pa več kot 6 ur.

      Izbriši