ponedeljek, 13. januar 2014

Pomarančni tiramisu / Orange tiramisu

Orange tiramisu / Pomarančni tiramisu

Tiramisu je ena izmed bolj znanih italijanskih sladic, sestavljena iz piškotov Savoiardi (Lady fingers) namočenih v kavo z dodatkom likerja, kreme iz jajc in mascarpone sirčka ter potresena s kakavom. Čeprav ne pijem kave, pa me ta sladica vedno očara, pa še priprava je zelo lahka. 

V tokratni objavi pa ne bom objavljal recepta za pravi tiramisu ampak za neke vrste ponaredek, pomarančni tiramisu kot sem ga lahko pripravil iz sestavin, ki sem jih imel v tistem trenutku doma. Zvečer sem namreč izvedel, da smo naslednji dan povabljeni na kosilo k družinskim prijateljem, mene pa so zadolžili za sladico. Kot zanalašč sem ostal skoraj brez vseh sestavin, saj sem jih porabil tega dne zjutraj pri peki in izdelavi torte.  Poleg tega je bila tudi že zelo pozna ura, tako da je uporaba mojega zvestega spremljevalca (Kitche-aid mikserja) odpadla. Po hitrem pregledu sestavin, ki sem jih imel doma na razpolago sem se odločil, da naredim neke vrste pomarančni tiramisu s sveže izstisnjenim pomarančnim sokom, da se bodo lahko z njim sladkali tudi otroci. 

Orange tiramisu / Pomarančni tiramisu

Ponarejen pomarančni tiramisu:
- 3 paketi piškotov Savoiardi (lady fingers) (1 paket je mišljen 1 vrsta, cca 10 piškotov se mi zdi)
- 5 bio pomaranč
- nastrgana lupinica ene bio pomaranče
- 2 polni žlici rjavega trsnega sladkorja
- 400 ml sladke smetane
- 500 gramov mascarpone sirčka
- grenek kakav za posip in nekaj četrtink narezane pomaranče

Najprej istisnemo sok iz pomaranč. Jaz sem to storil kar s sokovnikom Omega 80006. Iz 5 pomaranč je prišlo malo več kot 4 dcl pomarančnega soka, kar pomeni, da bo sladica sestavljena iz 100 % pomarančnega soka brez kakršnihkoli aditivov ali dodatkov. 
Krema:
1 dcl soka pretočimo v manjšo posodico, mu dodamo nastrgano lupinico ene bio pomaranče in dve polni žlici rjavega trsnega sladkorja ter vse skupaj dobro premešamo, da se sladkor raztopi. Z mešalnikom stepemo sladko smetano, ampak samo toliko da se zgosti in je še vedno gosto tekoča (sedaj pa si predstavljajte kako sem se moral matrati jaz, ko sem jo stepal z metlico in to na roke - nepozabno in čez čas kar precej boleče). V smetano dodamo mascarpone in ju dobro zmešamo. Na koncu dodamo pomarančni sok, ki smo ga zmešali s sladkorjem in nastrgano lupinico pomaranče ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane rahla pomarančna krema. Če je krema za vas premalo sladka, ji dodajte še kakšno žlico sladkorja. 
Sestavljanje:
Pripravimo posodo v katero bomo zložili vse sestavine. Vsak piškot (celega) na kratko pomočimo v pomarančni sok  in ga položimo v posodo. Zložimo še ostale namočene piškote, nanesemo tretjino kreme, ponovimo s plastjo piškotov, drugo tretjino kreme, še eno plast piškotov in zadnjo tretjino kreme. Zadnjo plast čimbolj poravnamo, jo potresemo s kakavom in okrasimo z nekaj četrtinkami narezane bio pomaranče. 

Orange tiramisu / Pomarančni tiramisu

V hladilniku naj se hladi vsaj 12 ur. 

Orange tiramisu / Pomarančni tiramisu

Ker pri pripravi kreme nisem uporabil jajc, je bila zato izdelava te sladice še bolj preprosta in krajša, prav tako pa se v tako pripravljeni pomarančni kremi sploh ne pogrešajo jajca. Prav tako se ni treba bati, da bi bili piškoti premokri, kljub temu, da jih cele namočimo v sok, saj sok ni segret in piškoti ob namakanju ne vpijejo toliko tekočine, kot pri topli kavi.

Še fotka, ki je nastala po odličnem kosilu, ko je prišla na vrsto sladica. Fotka je na žalost narejena s telefonom, tako da ni neke kvalitete, za predstavo kako izgleda prerez pa je le.

Orange tiramisu cut




24 komentarjev:

  1. mmmm dobro. Spet sem si označila recept :) bo treba probat.
    Kako bi pa vegansko različico naredila? Imaš mogoče idejo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem mal googlal, ampak nisem našel nič pametnega oziroma enostavnega za pripravo, čeprav je kar nekaj recpetov za veganski tiramisu. Nekateri dajejo notri tofu, vendar ne vem, če bo bilo to podobno temu okusu. Mogoče je še najbolj enostavno, da kupiš veganske piškote in vegansko smetano.

      Izbriši
  2. Slišat je enostavno in dobro.S temi veganskimi različicami imam pa tudi jaz težave :)) Ponavadi pride kar krema iz indijskih oreškov ali avokada, ampak so čisto drugi okusi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je enostavno, zato sem se spravil delat to pozno zvečer. Gostitelj ni mogel verjet, da je tako poln okus pomaranče brez kakršnih koli aditivov, še otroci so pospravili vsak svoj velik kos.

      Izbriši
  3. Mmmm, božansko... :). To pa bo za poskusit... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Ta je pa zares pomarančen! Definitivno za probat. Krema je tudi brez jajc prav super. V sili celo iz same smetane:) (čeprav potem res nima veliko skupnega s pravim tiramisujem)
    Tudi jaz sem iskala veganske verzije, a nisem našla nič pametnega, tako da je sojina smetana kot predlagaš najbrž najbližja varianta (s tofujem pa po mojem ne more bit dobro...)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz si ne znam predstavljat tofu tukaj zraven.

      Izbriši
  5. tiramisu obožavam i radila sam vrlo sličan!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimiv recept, vsekakor bo treba preizkusiti :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmmm, tole zgleda pa dobro. Bi pasalo- kljub jutranji uri. :) Lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Tole bo pa treba definitivno poskusiti.Izgleda naravnost božansko-se mi že cedijo sline :)
    Lp Urška

    OdgovoriIzbriši
  9. Mmmmm, tole se dobro sliši! Zakaj si smetano stepal na roke? Zaradi pozne ure?
    Jao, vedno občudujem razne kuharje na 24 kitchen, ki brez težav na roke stolčejo smetano brez vidnega napora. Jaz bi izdihnila.

    Recept je pa krasen, moram preizkusit. V klasičnih tiramisu receptih me motijo surova jajca

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je bila malo pozna ura, da bi uporabil mikser. Čeprav je tišji od drugih mikserjev, se sliši k spodnjim sosedom.

      Izbriši
  10. Joooj, da vam povem, da so sladice s tofujem čist super. Se sploh ne opazi, da je notri tofu. Sem za silvestrovo napravila eno dobro sladico iz tofuja, 80%-ne čokolade, nastrgane lupinice bio oranže in pomarančnega soka, pa je bila tako dobra. Od zdaj naprej bom večkrat poskusila napraviti kakšno sladico kamor lahko dodam tofu. Sicer ga imava rada vendar v sladki varianti sem ga pa prvič pripravila. Sicer ne vem kako bi šlo pri tiramisuju ... hmm morda pa ne slabo. Nisva pa vegana, le vegetarijanca. Tako, da s tofujem kar pogumno :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo. Me veseli, da se je oglasila vsaj ena, ki je poskusila s tofujem. Mogoče pa probam v mini varianti - samo skodelica. Problem je samo v tem, da je narejen iz soje, kateri pa naj bi se moja začela izogibati.

      Izbriši
  11. Mmm, tiramisu je ena izmed meni ljubih sladic.. :).

    OdgovoriIzbriši
  12. Ajme meni, ovo mi zvuči fantastično! Ne volim tiramisu s kavom, ali zato ovaj s narančom mora biti jako ukusan. Morat ću ga napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  13. Čestitke za najbolj vroči recept meseca! Res se sliši fantastično ... upam da mi ga kmalu uspe poizkusiti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Mi smo pa danes jedli tiramisu po tvojem receptu in lahko rečem samo - odličen je. In še bo "na sporedu". Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  15. Tiramisu je najbrž edina sladica, ki je res ne maram. Ampak tale recept me je pritegnil. Naredila sem ga v soboto, ko smo praznovali hčerkinih 9 mesecev. Že ko sem ga delala sem vedela da nam bo vsem všec in res je bilo tako. Vsi pohvalili in spraševali za recept. Tudi hčerka ga je dobila...prirejenega zase...namesto smetane je bila skutka. Tudi ona je vse popapala. Še ga bomo delali. Naslednji poskus bo pa nutelin.

    Hvala

    Tina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, še ena zadovoljna uporabnica recepta. Tudi nutelin je odličen.

      Izbriši
  16. Super recept. Tudi sama sem ga naredila in se mi zdi, da je po dveh dneh še boljši. Super blog imate le tako naprej! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Jooj, kako so se mi pocedile sline! <3
    Čez vikend definitivno pade pomarančni tiramisu, hvala! ;)

    Lp, Maja

    OdgovoriIzbriši
  18. No, takšnega tiramisuja se pa ne bi branila :)) klasičnega ne jem, ker je notri kava :(

    OdgovoriIzbriši